Big Little Lies aka Nevine laži (2017-?)

Uvodnu špicu prati izvrsna pesma Mihael Kiwanuka "Cold Little Heart"

David (E) Kelley je faca. Već sam pisao o njemu u recenziji Goliath-a te tamo možete proveriti zašto ga volim (a vala i njegovu suprugu). Upravo u vreme kada su ga „izgurali“ iz tog projekta započeo je rad na novom „all star“ projektu na HBO pod imenom „Big Little Lies“.

Oskarovke Nicol Kidmen i Reese Witherspoon već su 2014 godine (kada je objavljen) kupili prava na ekranizaciju bestselera Liane Moriarty. Nakon prvobitne ideje da od njega naprave film ubrzo su shvatile da pravi potencijal leži u mini seriji a pošto je i HBO stao iza projekta bilo je logično da za njega angažuju najboljeg…a tom timu (najboljih) David sigurno pripada.

 Zanimljivo je kako je (ako je istinit sinopsis/prepričavanje istoimenog romana sa njegove WIKI stranice) kako je David uspeo da postojeći predložak poboljša. U seriji, za razliku od romana, od početka znamo de se nešto zlokobno dogodilo jer imamo kratkotrajne flešforvade ka sadašnjosti. Ono što je posebna genijalnost u ovoj sccenarističkoj intervenciji jeste upravo to što nemamo pojma šta se tačno dogodilo. Ovde nije slučaj da napr. odmah znamo da je neko mrtav pa tokom trajanja serije pokušavamo da razotkrijemo ko je taj ubica već naprotiv ne da ne znamo ko je ubica nego blage veze nemamo ni ko je žrtva.

 Naravno, glavni kvalitet serije „Big Little Lies“ je fantastična gluma svih glumaca, od već pominjanih teškašica do Laure Dern, Shallene Woodley, Zoe Kravitz preko takođe impresivne muške ekipe, Alexander Skarsgarda i napr. Adam Scott-a.

 Posebnost prve sezone doprinosi i režiserska vizija Jean-Marc Vallee-a jer je režirao sve epizode, a drugu sezonu (zbog  obaveza)  ako i nije režirao jeste producirao (a kako kažu i naknadno dosnimio i montirao).

Do sada, kao što vidite, ni reč nisam rekao o zapletu. Neću ni sada previše. Događaji počinju da se zapliću kada se u, naizgled idilično mesto, Monterej doseli mlada majka koja svog sina upisuje u javnu (ali i veoma elitnu) školu. Sitna čarka između dece pretvoriće se u poprište bespoštedne borbe njihovih roditelja. Istovremeno otkrivamo i njihove mračne tajne.

I tako, dok je prva sezona, po svemu vrhunska, druga, uprkos tome što je pojačana „strašnom“ Meril Strip ne uspeva da svojom pričom u potpunosti opravda potrebu da i dalje pratimo sudbine ovih naših junakinja. Za sada ne postoje planovi o trećoj i nadam se da će zaustaviti…jednostavno, pokazalo se da ne možeš dva puta izmisliti točak (iliti pustiti duha iz boce) makar na njega (ili u bocu) stavili i jednu filmsku divu poput gospođe Strip.

Na skali od (1-5) ocena: 4

prva sezona jaka četvorka, druga slabija trojka…

Biograf
Biograf

Direktor, vlasnik i suvlasnik kompanije BVIZ LTD koja je osnovana sa ciljem obeležavanja, praćenja i čuvanja ugleda lika i dela Bozze Vampira iz Zemuna. Poslednjih godina, nakon što se Bozza povukao iz javnog života, BVIZ LTD na čelu sa sjajnim Biografom, krpi kraj sa krajem pišući recenzije onih filmova koje je, uglavnom, retko ko i gledao a još ređe i čitao (te recenzije)...

- autor je svih epizoda na ovom sajtu

Nagrade:
VEMI za najbolji night soap (1999, 2001);
VOSKAR za sporedne efekte (2003);
VULICER za najbolji roman u kategoriji "Romani sa Bozzom Vampirom" (2004)

V- je prvo slovo reči VAMPIR

Articles: 1082

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.