The Predator (2018)

Da li je lucidni Shane Black uspeo da udahne novi život serijalu koji se odavno pretvorio u sopstvenu parodiju ?

Prilično sam razočaran novim Predatorom. Shane Black, čovek koji se prihvatio ovog, moramo priznati, prilično nezahvalnog posla da oživi serijal u kom je praktično sve već ispričano u neprevaziđenom (i dalje superiornom) prvom delu iz daleke 1987 godine, je neko čiji rad veoma poštujem i, što je mnogo važnije, volim.

Shane nikada nije uspeo da povrati ugled i uspeh koji je stekao na početku svoje karijere kada je kao scenarista potpisao filmove poput debitantskog “Smrtonosnog oružja” i baksuznog (za većinu učesnika) ali istovremeno i neospornog akcionog remek dela “Dugog poljubca za laku noć” iz 1996.

Ipak, pre samo par godina, Shane je napisao i režirao izuzetno zanimljivu i povremeno urnebesno smešnu “buddy” akcionu noir komediju triler “The Nice Guys” (o kojoj vam dugujem bar neki kraći pozitivan osvrt).

Hoću reći, očekivao sam da će nam ovaj novi Predator doneti gomilu cinično duhovitih replika i tzv. “one liner”-a i da će, ako i ne baš uzbudljivo akcioni, ovaj film biti prilično zabavan.

“The Predator” iz 2018 godine to nije.

Znam da je produkciju pratilo gomila problema. Od toga da su kompletan završetak morali ponovo da snime jer se originalni nije dopao test publici, preko toga da u doba “političke korektnosti” humor Shane Blacka nije smeo da se pojavi to jest prikaže u originalnom “pakovanju”, do bizarnog otkrića neposredno pred premijeru filma da je jedan od epizodista u filmu optužen za seksualni napad na 14godišnju devojčicu, što je dovelo do toga da je njegova kompletna uloga bila isečena iz filma.

Ali na kraju dana, Shane Black je potpisao i stao iza ovog rada. Koliko je odgovoran za sve ono što nismo videli u njemu toliko je Shane bio pre svega odgovoran za ono što se konačno pojavilo kao konačna verzija Predatora.

A ta, konačna, verzija niti je uzbudljiva, niti je duhovita, niti je zabavna. Glavni glumac Boyd Holbrook (barem u ovom filmu) ima nulu od harizme. Mislim toliko je pamtljiv da sam tek nakon pisanja ovog teksta otkrio da se pojvljuje u gomili filmova koji se već nalaze na ovom blogu da sam imao potrebu da ga posebno tagujem.

Zaplet, ako uopšte možemo zbrku na ekranu nazvati nečim što ima zaplet, se vodi oko, opet, prinudno sletelog predator broda (koga juri opet drugi Predator). Tu je i nekakva postraumatska vojničko kažnjenička družina prepuna, naizgled, zanimljivih likova koji, nažalost, ostaju na nivou jedne (ako i ne toliko) interesantnije replike i za čiju sudbinu nas baš zabole ona stvar…kao i za onu naučnicu aka ratnicu koja jurca po krovovima jureći za vanzemaljcima…ali i za kompletnu familiju glavnog badže sa sve njegovom lepuškasto dosadnom ženom i onim poluautističnim sinom (zašto, do đavola, moraju svi klinci u ovakvim filmovima da budu deca sa posebnim potrebama…zar je više zabranjeno praviti filmove sa običnom decom?).

A tek glavni negativac ? Da, odlično žvaće žvake…i to je otprlike to…

Black Shane ideš na popravni….Kec…

Na skali od (1-6) ocena: 1 +

recenzija: Biograf

ovaj plusić na kraju znači da se ipak u ovom mućku nalazi i nekoliko legitimno sjajnih replika

Biograf
Biograf

Direktor, vlasnik i suvlasnik kompanije BVIZ LTD koja je osnovana sa ciljem obeležavanja, praćenja i čuvanja ugleda lika i dela Bozze Vampira iz Zemuna. Poslednjih godina, nakon što se Bozza povukao iz javnog života, BVIZ LTD na čelu sa sjajnim Biografom, krpi kraj sa krajem pišući recenzije onih filmova koje je, uglavnom, retko ko i gledao a još ređe i čitao (te recenzije)...

- autor je svih epizoda na ovom sajtu

Nagrade:
VEMI za najbolji night soap (1999, 2001);
VOSKAR za sporedne efekte (2003);
VULICER za najbolji roman u kategoriji "Romani sa Bozzom Vampirom" (2004)

V- je prvo slovo reči VAMPIR

Articles: 1084

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.