Dark Victory aka Mračna pobeda (1939)

na listi 100 najboljih američkih ljubavnih filmova (AFI's 100 Years...100 Passions) ova melodrama je na visokom 32 mestu

“Mračna pobeda” je jedan od kamena temeljaca (američke) melodrame koji i danas deluje dovoljno snažno i autentično da se bez problema može sa uživanjem gledati. Naravno ako uživate u gledanju kako je neko ozbiljno, da ne kažem, smrtonosno bolestan.

A smrt na velikom platnu (ili velikom ekranu) je samo deo života i ako ništa drugo ovakvi filmovi vam pružaju utehu već u samoj činjenici da je u pitanju samo mašta nekog scenariste i da su vam drage osobe a i vi sami i dalje tu nakon što padne zavesa ili se pojavi oznaka “The End”…mada, svemu dođe taj “The End”.

Judith “Judy” Traherne (Bette Davis Death on the Nile aka Smrt na Nilu (1978/2022)+2004) je mlada bogatašica (naslednica) koja maksimalno uživa u životu. Da li idući od zabave do zabave ili u neumornom ispijanju viskija i dimu cigareta ili uživajući u prirodi jašući konje, Judy obožava život i troši ga do iznemoglosti.

Humphrey Bogart u sprorednoj ali značajnoj ulozi trenera/konjušara nekoliko godina pre nego što je postao velika zvezda

Zbog toga, kada joj se zdravlje počne rapidno pogoršavati, od vida do vrtoglavica, Judy je ubeđena da je u pitanju samo malaksalost od preteranih aktivnosti. Nažalost, istina je tragična. Judy ima tumor/glaukomu na mozgu i mora na hitnu operaciju.

Nekadašnje bolnice u kojima je obavezan deo nameštaja/sadržaja bila i pepeljara a pacijenti su odmah nakon operacije tumora palili cigarete…u bolnici. Što bi rekli antivakseri eto vidite šta su znali/pričali o duvanu pre 100 godina a šta znaju/pričaju sada…

Operaciju će obaviti Dr. Frederick Steele (George Brent) a ja bih ispao đubre da vam sad prepričavam šta je bilo posle i da li je operacija uspela, mada, sve ovo što jesam ispričao dešava se praktično u prvih dvadesetak minuta filma.

[imdb]tt0031210[/imdb]

Nekada filmovi(i scenariji) nisu gubili vreme i nisu morali da traju duže od onog što je neophodno za efikasno pripovedanje. Zato “Dark Victory” traje 104 minuta, “Čarobnjak iz Oza” 100, a “Prohujalo sa vihorom” 220 minuta.

Danas i banalne komedije traju preko 120 minuta….

Elem, vratimo se mi našem filmu. Režija Edmund Goulding je klinički precizna i u potpunosti u funkciji priče i glumaca. Bette Davis briljira a i svi ostali glumci su veoma dobri (osim možda Bogarda koji u pojedinim scenama jednostavno ne zna šta da radi sa svojim rukama pa ih drži u primetljivo neprirodnom položaju).

Ako ga niste prepoznali na prethodnoj slici teško da ćete i na ovoj videti budućeg američkog predsednika

“Dark Victory” svakako iz današnje perspektive deluje povremeno “muzejski” sa nekim sekvencama i strukturom koja pripada tom dobu Holivuda ali ova melodrama je od početka do kraja “beskrupulozna” u načinu kako manipuliše emocijama i nama gledaocima…i kako joj to lagano dopuštamo.

Na skali od (1-6) ocena: 4

Biograf
Biograf

Direktor, vlasnik i suvlasnik kompanije BVIZ LTD koja je osnovana sa ciljem obeležavanja, praćenja i čuvanja ugleda lika i dela Bozze Vampira iz Zemuna. Poslednjih godina, nakon što se Bozza povukao iz javnog života, BVIZ LTD na čelu sa sjajnim Biografom, krpi kraj sa krajem pišući recenzije onih filmova koje je, uglavnom, retko ko i gledao a još ređe i čitao (te recenzije)...

- autor je svih epizoda na ovom sajtu

Nagrade:
VEMI za najbolji night soap (1999, 2001);
VOSKAR za sporedne efekte (2003);
VULICER za najbolji roman u kategoriji "Romani sa Bozzom Vampirom" (2004)

V- je prvo slovo reči VAMPIR

Articles: 1083

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.