Happily (2021)

A killer romantic comedy

“Happily” je jedan od onih malih savremenih “off” američkih nezavisnih filmova. “Off” ne postoji kao naziv za ovaj tip američkih ostvarenja i upravo sam ga, genijalno kao i obično, sam osmislio kao filmovi koji se ne uklapaju u standardne šablone i klišeje na koje smo navikli.

I pre nego što mi neko ukaže da za takve filmove postoje daleko adekvatniji nazivi poput “arthouse sf krimić komedije” i nekakvih sličnih fensi imena ja ću i dalje insistirati na Off-u.

Tom i Janet su bračni par koji se uprkos tome (braku) i dalje vole i seksaju nesmetanom žestinom što užasno nervira njihove prijatelje koji su odavno uleteli u bračne kolotečine.

Kada im se na kućnim vratima pojavi nepoznati muškarac sa neobičnim zahtevom koji se sastoje u tome da mora da im ubrizga serum koji će ih “resetovati” na standardna “podešavanja” jer se svojom životnom energijom jednostavno ne uklapaju u okolinu, Tom i Jane preduzimaju radikalne mere…

Stvari se dodatno komplikuju kada shvate da je možda sve bila samo neslana šala njihovih prijatelja, prijatelja sa kojima planiraju da provedu vikend u jednoj iznajmljenoj izolovanoj vikendici.

A ako je to prava istina onda Tom i Jane osim što moraju da pronađu koji prijatelj stoji iza ove “praktične šale” istovremeno moraju i da sami sebi objasne zašto su je tako užasno nepraktično “rešili”.

“Happily” je debitantsko scenarističko režisersko čedo BenDavid Grabinskog koji je ovde, nesumnjivo hrabro, odlučio da bude veoma ambiciozan.

Sama priča najviše liči na jednu produženu epizodu “Zone sumraka” (priča sa posetiocem i njegovim “lekovitim vakcinama” se sve vreme komplikuje u tom smeru) i Grabinski ume da nas i u takvoj strukturi filma iznenadi određenim sasvim neočekivanim scenarističkim rešenjima.

Dakle, šta će se desiti ne možete baš da lako (a ni teško) predvidite te je sve to plus…

Ono što je minus jeste što nema ovde mesa za devedesetak minuta i poigravanje žanrovima (ovo bi ipak trebala biti nekakva mračna romantična komedija) nije baš dobro izvedeno.

Jednostavno delovi priča na tom tonalnom nivou se ne uklapaju kako treba…plus pojedini karakteri koji su izgleda režiseru BenDavid Grabinsku veoma dragi (mislim na primer na lik Gretel) meni uopšte nisu toliko zabavni kako je bilo zamišljeno.

Zanimljiv i drugačiji ipak nedovoljno za veću ocenu.

Na skali od (1-6) ocena: 3

Biograf
Biograf

Direktor, vlasnik i suvlasnik kompanije BVIZ LTD koja je osnovana sa ciljem obeležavanja, praćenja i čuvanja ugleda lika i dela Bozze Vampira iz Zemuna. Poslednjih godina, nakon što se Bozza povukao iz javnog života, BVIZ LTD na čelu sa sjajnim Biografom, krpi kraj sa krajem pišući recenzije onih filmova koje je, uglavnom, retko ko i gledao a još ređe i čitao (te recenzije)...

- autor je svih epizoda na ovom sajtu

Nagrade:
VEMI za najbolji night soap (1999, 2001);
VOSKAR za sporedne efekte (2003);
VULICER za najbolji roman u kategoriji "Romani sa Bozzom Vampirom" (2004)

V- je prvo slovo reči VAMPIR

Articles: 1083

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.