Endeavour aka Mladi inspektor Mors S08.01- “Striker”

Mladi više nisu mladi...

Početkom maja svet je zatekla neočekivana i šokantna vest. Predstojeća deveta sezona najpopularnije TV serije na svetu (koja će premijerno biti prikazana krajem godine…edit…sada znamo da ta sezona kreće u februaru 2023) biće i poslednja.

Šalu na stranu (jer svi smo znali da će Mladi Mors kad tad morati da postane Inspektor Mors) Shaun Evans ima 42 godine a legendarni John Thaw te 1987 godine kada je emitovana prva epizoda “Morsa” ima tek 45 (godina).

John Thaw u prvoj epizodi “The Dead of Jericho” emitovanoj 06.01.1987

Nema smisla da Evans i dalje glumi “mladog” Morsa (kako su ga genijalno naši prevodici preveli te, sada već daleke, 2012 godine…jer, možda je Mors tada i bio mlad ali ni tada a ni do sada nije postao inspektor)

Kao što znate volim ovu seriju (a originalnu seriju “Mors” obožavam) te sam odlučio da taman, u skladu sa tom fatalnom najavom o poslednjoj sezoni, “Mladog inspektora Morsa” zasluženo ispratim, epizodu po epizodu.

Zbog toga sledi prvi od ukupno 6 tekstova (jer nas toliko epizoda čeka do kraja) o ovom oksfordskom detektivu.

(o počecima možete čitati ovde Endeavour aka Mladi inspektor Mors (2012-?) prve dve sezone a o trećoj,četvrtoj,petoj, šestoj i sedmoj sezoni Endeavour aka Mladi inspektor Mors (2012-?) sezone 3-7)


Stigla je i 1971 godina. Mors se pomirio sa sudbinom da sreće u ljubavi nema i da je prilična naivčina što se tiče ženskog roda (pogledajte proteklu a i ostale sezone…to je jedna od osnovnih konstanti ovog lika ).

U toku je utakmica FA kupa između lokalnih timova nakon koje najbolji igrač dobija pretnje da će biti ubijen ako nastupi u revanšu (to jest ponovoljenoj FA kup utakmici jer je prva završena nerešeno).

Tu je, u toku sledećeg jutra, i eksplozija paket bombe u kojoj nastrada sekretarica dekana univerziteta na koji je išao i Mors. Pogođate naravno na koji slučaj od ova dva (koja će naravno ispasti povezana) rasporede Morsa ?

Nakon duže pauze bilo mi je baš lepo vratiti se u ovaj svet (osma sezona je išla tokom 2021 godine) i Russell Davis koji je napisao i ove tri epizode iz prošlogodišnje sezone uvek dobro podesi/pogodi atmosferu koja, ako i nije autentična iz tog doba (1971), meni deluje da jeste.

Uživao sam prilično u prvoj polovini epizode dok su se stari dobri likovi pojavljivali tu…i negde.

A onda se desi i to ubistvo a Mors kao gotovo nikada (ne sećam se da je bilo slične njegove “nepotrebnosti”) bude ubačen u jeftini zaplet koji se zasniva na nizu koincidencija koje što se (generalno) zapleta tiče i nisu veliki problem ali svakako jeste kada se rasplet zasniva na istim..

Ovo je slučaj koji će se razrešiti praktično sam od sebe sa sve užasno nespretnim krajem koji, u najgorem smislu, pokazuje želju (ili ga ITV primorava) Russella Lewisa (scenariste i tzv. show runner-a od početka serije) da ubaci nekakvu akciju tamo gde joj mesto nije.

Slabo…veoma slabo….verovatno i najgora epizoda koju nam je “Endeavour” do sada isporučio.

Sledeća Endeavour aka Mladi inspektor Mors S08.02- “Scherzo” je već bila bolja

Na skali od (1-5) ocena: 2

recenzija: DeHičkok

DeHičkok (Prle)
DeHičkok (Prle)

Poznat kao ljubitelj TV serija, De Palme i Hičkoka, ovaj naš već stari član dolazi sa virtuelnih mesta poznatih kao Znak Sagite/Darkwood. Ne pije, ne puši i ne psuje. Omiljen mu je junak Bozza Vampir a omiljena boja žuta (giallo). Zadužen je da pokrije sve što može da se prekrije...Od 01.11.2023 je gurnut u ilegalu

Articles: 210

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.