Endeavour aka Mladi inspektor Mors S08.01- “Striker”

Mladi više nisu mladi...

Početkom maja svet je zatekla neočekivana i šokantna vest. Predstojeća deveta sezona najpopularnije TV serije na svetu (koja će premijerno biti prikazana krajem godine) biće i poslednja.

Šalu na stranu (jer svi smo znali da će Mladi Mors kad tad morati da postane Inspektor Mors) Shaun Evans ima 42 godine a legendarni John Thaw te 1987 godine kada je emitovana prva epizoda “Morsa” ima tek 45 (godina).

John Thaw u prvoj epizodi “The Dead of Jericho” emitovanoj 06.01.1987

Nema smisla da Evans i dalje glumi “mladog” Morsa (kako su ga genijalno naši prevodici preveli te, sada već daleke, 2012 godine…jer, možda je Mors tada i bio mlad ali ni tada a ni do sada nije postao inspektor)

Kao što znate volim ovu seriju (a originalnu seriju “Mors” obožavam) te sam odlučio da taman, u skladu sa tom fatalnom najavom o poslednjoj sezoni, “Mladog inspektora Morsa” zasluženo ispratim, epizodu po epizodu.

Zbog toga sledi prvi od ukupno 6 tekstova (jer nas toliko epizoda čeka do kraja) o ovom oksfordskom detektivu.

(o počecima možete čitati ovde Endeavour aka Mladi inspektor Mors (2012-?) prve dve sezone a o trećoj,četvrtoj,petoj, šestoj i sedmoj sezoni Endeavour aka Mladi inspektor Mors (2012-?) sezone 3-7)


Stigla je i 1971 godina. Mors se pomirio sa sudbinom da sreće u ljubavi nema i da je prilična naivčina što se tiče ženskog roda (pogledajte proteklu a i ostale sezone…to je jedna od osnovnih konstanti ovog lika ).

U toku je utakmica FA kupa između lokalnih timova nakon koje najbolji igrač dobija pretnje da će biti ubijen ako nastupi u revanšu (to jest ponovoljenoj FA kup utakmici jer je prva završena nerešeno).

Tu je, u toku sledećeg jutra, i eksplozija paket bombe u kojoj nastrada sekretarica dekana univerziteta na koji je išao i Mors. Pogođate naravno na koji slučaj od ova dva (koja će naravno ispasti povezana) rasporede Morsa ?

Nakon duže pauze bilo mi je baš lepo vratiti se u ovaj svet (osma sezona je išla tokom 2021 godine) i Russell Davis koji je napisao i ove tri epizode iz prošlogodišnje sezone uvek dobro podesi/pogodi atmosferu koja, ako i nije autentična iz tog doba (1971), meni deluje da jeste.

Uživao sam prilično u prvoj polovini epizode dok su se stari dobri likovi pojavljivali tu…i negde.

A onda se desi i to ubistvo a Mors kao gotovo nikada (ne sećam se da je bilo slične njegove “nepotrebnosti”) bude ubačen u jeftini zaplet koji se zasniva na nizu koincidencija koje što se (generalno) zapleta tiče i nisu veliki problem ali svakako jeste kada se rasplet zasniva na istim..

Ovo je slučaj koji će se razrešiti praktično sam od sebe sa sve užasno nespretnim krajem koji, u najgorem smislu, pokazuje želju (ili ga ITV primorava) Russella Lewisa (scenariste i tzv. show runner-a od početka serije) da ubaci nekakvu akciju tamo gde joj mesto nije.

Slabo…veoma slabo….verovatno i najgora epizoda koju nam je “Endeavour” do sada isporučio.

Sledeća Endeavour aka Mladi inspektor Mors S08.02- “Scherzo” je već bila bolja

Na skali od (1-5) ocena: 2

recenzija: DeHičkok

About Biograf 954 Articles
Direktor, vlasnik i suvlasnik kompanije BVIZ LTD koja je osnovana sa ciljem obeležavanja, praćenja i čuvanja ugleda lika i dela Bozze Vampira iz Zemuna. Poslednjih godina, nakon što se Bozza povukao iz javnog života, BVIZ LTD na čelu sa sjajnim Biografom, krpi kraj sa krajem pišući recenzije onih filmova koje je, uglavnom, retko ko i gledao a još ređe i čitao (te recenzije)... - autor je svih epizoda na ovom sajtu Nagrade: VEMI za najbolji night soap (1999, 2001); VOSKAR za sporedne efekte (2003); VULICER za najbolji roman u kategoriji "Romani sa Bozzom Vampirom" (2004) V- je prvo slovo reči VAMPIR

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.
This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.