Endeavour aka Mladi inspektor Mors (2012-?) sezone 3-7

Na našim ekranima ovu seriju uporno prevode kao mladi inspektor Mors. Hajde što retko ko se kod nas seća Morsa ali ono što je najgore, Mors ovde nije još uvek postao inspektor. A već je završena sedma sezona.

Ako ste (pre pet godina ili nedavno prve dve sezone Mladog inspekora Morsa) čitali moja razmišljana o ovoj, i dalje, interesantnoj seriji, bejah veoma zagrejan za nju nakon prve dve sezone. Čak sam joj velikodušno dao 4+ na TV skali na kojoj je, za razliku od filmske, maksimalna ocena 5.

Te 2015 godine, Endeavour je iza sebe i imao samo te dve sezone, i mada sam ovu seriju zavoleo, nekako je ta dvogodišnja pauza (sezona 2 je emitovana 2014 a sezona 3 2016) učinila i da je ja “pauziram”.

Sve do ove godine, kada sam, gotovo u cugu, odgledao preostalih pet sezona (negde u februaru je bilo planirano da izađe ovaj tekst koji sada čitate ali odlučio sam da pogledam i sedmu sezonu koja se upravo tih nedelja emitovala i da onda ovde dam jedan potpuniji prikaz)

Sezona 3 (2016)

Treća sezona je ubedljivo i najslabija u ovom serijalu. Radnja je smeštena u 1967 godinu. Mors je izašao iz zatvora ali ga je trauma iz prethodnih dešavanja još više (i bukvalno) udaljila od ljudi. Živi usamljen u kućici na periferiji Oksforda (u bilizini jezera) i prvi slučaj (epizoda “Ride”) je upravo povezan sa lokacijom na kojoj provodi dane.

Napr. u trećoj epizodi (Prey) serija, da parafraziram izraz “Jump the Shark” (koji se koristi kada neki serijal dođe do tačke u kojoj njegov protagonista uradi neku neverovatnu stvar tj. trenutak kada se desi nešto van razuma i logike prethodno uspostavljenog samom serijom), Mors bukvalno uradi “Jumping the Tigar”.

Takođe, ono što je bila neka vrsta tanane i nežne ljubavne igre između Morsa i ćerke svog pretpostavljenog u završnoj epizodi sezone donosi “dramatičan” kraj, i u tim trenucima, “Endeavour” više liči na tipičnu britansku “toplo hladno” sapunicu nego na pravi detektivski žilavi “materijal”.

na stranici broj dva sledi nastavak teksta u kome pričamo o (boljim) sezonama 4,5,6 i 7
DeHičkok (Prle)
DeHičkok (Prle)

Poznat kao ljubitelj TV serija, De Palme i Hičkoka, ovaj naš već stari član dolazi sa virtuelnih mesta poznatih kao Znak Sagite/Darkwood. Ne pije, ne puši i ne psuje. Omiljen mu je junak Bozza Vampir a omiljena boja žuta (giallo). Zadužen je da pokrije sve što može da se prekrije...Od 01.11.2023 je gurnut u ilegalu

Articles: 210

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.