Sssssss (1973)

Sssssskakavac mi zassssso u rukavacccccccccc.......

Ako vam kažem da su za snimanje filma korišćene prave zmije i da je “Ssssssssssssssssssss”, gledano sa tog aspekta, jedan prilično veran “National Geographic” film, krajnja ocena svakako ne mož’ biti najgora.

Strother Martin i Dick Benedict na “času” herpetologije

Odmah na početku filma shvatamo da se sedokosi naučnik Carl Stoner (veoma dobri Strother Martin) i ne bavi baš sasvim legalnim stvarima na svojoj usamljenoj farmi kada jednu tajanstvenu prodajnu “transakciju” obavi usred mrkle noći.

Na toj farmi on proučava zmije, izvlači otrove iz njih radi dobijanja protiv otrova, a jedini izvesni izvor prihoda su mu redovne predstave za posetioce u kojima demonstrira svu svoju veštinu bivstvovanja sa ovim opasnim zverima.

Da bi njegovo istraživanje moglo da “preživi” neophodna su mu sredstva sa obližnjeg univerziteta gde njegov kolega po struci a neprijatelj po prirodi drži katedru. Carl je spreman gotovo sve da učini za svoje zmije te će se veoma ponizno obratiti svom uobraženom “prijatelju”.

Plus, zna da je on lak na svoje studentkinje i da bi mu karijera bila ugrožena ukoliko bi neko prijavio taj njegov “hobi”.

Carl za svog asistenenta/pomoćnika uzima mladog studenta Davida (Dirk Benedict u jednoj od svojih prvih uloga a svima nama poznat kao Starbak iz originalne Galaktike) koji i ne sluti kakve eksperimente sprovodi dragi doktor.

Ako budete gledali ovaj film shvatićete da ovo što sam vam do sada otkrio zauzima možda tek prvih 15ak minuta i apsolutno nećete biti spremni za ono što tek sledi u ovoj Universal produkciji iz daleke 1973. Zbog toga vam i nisam prezentovao neke slike koje bi vam totalno otkrile radnju.

Problem je da to što sledi, idejno svakako zanimljivo, ovde veoma nakaradno, nevešto prikazano. Zaplet se gotovo pretvara u monstuoznu karikaturu loših odluka i sporednih nepotrebnih podzapleta. Mada Stroter Martin i u najluđim trenucima deluje uverljivo sve ono oko njega postaje apsurdno besmisleno sve sa završnom transformacijom koja praktično ruši kompletan prethodni “logički” deo filma.

Ako je ideja doktora Carl Stoner stvarno bilo ona koju smo dobili na kraju nema mi druge nego da se zapitam a čemu sve to. Zašto bi neko toliko rizikovao i toliko bio uporan za ono što smo videli kao završni rezultat.

A opet, moguće je da su autori ovde želeli da nam prikažu proces transformacije čoveka u monstruma ali ne na fizičkom već na duhovnom planu… Pa…njie ni duhovito…odmah da vam kažem.

Na skali od (1-6) ocena: 2

Biograf
Biograf

Direktor, vlasnik i suvlasnik kompanije BVIZ LTD koja je osnovana sa ciljem obeležavanja, praćenja i čuvanja ugleda lika i dela Bozze Vampira iz Zemuna. Poslednjih godina, nakon što se Bozza povukao iz javnog života, BVIZ LTD na čelu sa sjajnim Biografom, krpi kraj sa krajem pišući recenzije onih filmova koje je, uglavnom, retko ko i gledao a još ređe i čitao (te recenzije)...

- autor je svih epizoda na ovom sajtu

Nagrade:
VEMI za najbolji night soap (1999, 2001);
VOSKAR za sporedne efekte (2003);
VULICER za najbolji roman u kategoriji "Romani sa Bozzom Vampirom" (2004)

V- je prvo slovo reči VAMPIR

Articles: 1080

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.