Endeavour aka Mladi inspektor Mors S08.02- “Scherzo”

Bolje biti pijan nego star...

Skerco je “muzički oblik koji karakteriše brz tempo i živahan karakter” (pozajmljeno sa WIKIpedije). I naravno da će vam, ako gledate Morsa (i mladog i starog), naziv epizode biti direktna asocijacija na muziku (klasičnu).

I stvarno, ovo jeste skerco u odnosu na bledi početak ove sezone.

Odmah na početku imamo ubistvo taksiste, dolazak Morsove maćehe (glumi je Lynda Rooke koja ponavalja ulogu još iz davne prve sezone (epizoda “Home”) koja mora privremeno da se smesti kod svog posinka, a i stvari se “komplikuju” ili bolje rečeno usložnjavaju između Joan Thursday, Jim Strange i našeg Morsa.

“Scherzo” ima zanimljivu misteriju i neke “egzotične” lokacije (prvo ubistvo se dešava u blizini nudističkog privatnog kluba).

Zašto On ima kupaći a ona nema ?

Mors je konačno u svom punom istraživačkom elementu (mada sve više se odaje alkoholu) i rešiće slučaj zahvaljujući svojoj veštini a ne nekoj čudnoj koincidenciji (videti prošlu epizodu).


Ono što me plaši, a u ovoj fazi serije bi trebalo da “plaši” sve nas, jeste što evo nas epizodu pred kraj osme sezone a još uvek se nismo ni dotakli razloga zbog čega, u originalnom Morsu, Detective Chief Inspector Frederick Albert “Fred” Thursday i Joan Thursday nikada nisu pomenuti.

Jeste glavni razlog što ti likovi nisu ni postojali u radovima pisca Colina Dextera te zato nisu bili ni u TV seriji.

Ali, ako ih je Jim Strange, koji će postati šef Morsu u originalnoj seriji, takođe veoma dobro poznavao

Jim Strange (James Grout) i Morse (John Thaw)

Russell Lewis će morati smisliti strašno dobar razlog zašto su ovo dvoje prijatelja odlučili da ih nikada više ne spomenu nakon događaja u “Endeavour”.

Pošto nas čekaju još samo ukupno 4 epizode (jer još samo 3 stižu u završnoj, devetoj, sezoni za koji mesec) plašim se da će Lewis odlučiti za neko banalno rešenje (tipa, Morse će nekako biti odgovoran za smrt nekog od Thursdaya pa ne želi da ih se “seća”).

Nevezano za sve to… dobra epizoda.

Na skali od (1-5) ocena: 3

recenzija: DeHičkok

DeHičkok (Prle)
DeHičkok (Prle)

Poznat kao ljubitelj TV serija, De Palme i Hičkoka, ovaj naš već stari član dolazi sa virtuelnih mesta poznatih kao Znak Sagite/Darkwood. Ne pije, ne puši i ne psuje. Omiljen mu je junak Bozza Vampir a omiljena boja žuta (giallo). Zadužen je da pokrije sve što može da se prekrije...Od 01.11.2023 je gurnut u ilegalu

Articles: 209

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.