Pevačica (2021) ep-02

"Maco...on je mene sinoć naterao da mu..."
"Na sednici Radničkog saveta preduzeća BVIZ završenoj u ranim jutarnjim časovima dana 17.09.2021. doneta je odluka sa tri glasa za i jednim protiv da se TutaMuta ukloni sa projekta pisanja o seriji "Pevačica". Palicu (u vidu štafete mladosti) će preuzeti dobro provereni kadar DeHičkok. Zahvaljujemo TutaMuti na angažovanju i verujemo da ćemo sa njim i dalje nastaviti saradnju u oblastima za koje je on provereni kadar. 
FABRIKE RADNICIMA pare vlasnicima...."

Pre nego što sam pogledao epizodu broj dva TV serije “Pevačica” (u produkciji Telekom Srbije), pogledao sam i epizodu broj jedan a i pročitao tekst mog dragog kolege TutaMute o njoj.

Odmah ću vam reći da je i moje mišljenje o toj prvoj epizodi slično. U pitanju je zanatski korektno urađen projekat sa ekipom profesionalaca iza i ispred kamere. Dijalozi uglavnom nisu previše boleli, gluma je dobra (posebna pohvala za Jelenu Mur u ulozi Emilije koja uspeva iz siromašnog teksta da izvuče maksimum) ali sam zaplet, barem na početku, i nije toliko intrigantan.

Mnogi zameraju da pevačica Milica Pavlović veoma šmira/recituje u glavnoj ulozi i da njena pojava tj. uloga odvlači pažnju ali ja ipak, za razliku od TutaMute, verujem da će se ona popraviti u narednim epizodama. Inače, iskreno, nemam pojma ko je Milica jer jednostavno ne pratim tu vrstu muzike.

Savetujem svima, koji, kao i ja, pojma nemaju, da svrate na njenu wiki stranicu gde se može pročitati veoma detaljna biografija.

Citiram:

Након гостовања код Огњена Амиџића у емисији Милица је у једном моменту постала главна тема светских медија. Наиме, њен атрактиван изглед привукао је велику пажњу светских медија, па су је поједини чак прогласили и најлепшом српском певачицом.[10] Прво им је скренула пажњу својим изгледом, а затим су се појавили и чланци о њеним песмама и спотовима. Ови наступи су Милици обезбедили и концерте интернационалног типа, па је у Турској певала светском џет сету и милионерима.

Nema sumnje da osobi koja je postala glavna tema svetskih medija nakon gostovanja kod Amidžića treba pružiti šansu…

Dakle, vežite se…polećemo (što reče nedavno jedna nova Amidžina koleginica)

Privatni istražitelj Bojan i dalje prati Ivanu

Jedna od prvih scena odigrava se u dnevnoj sobi u kući kompozitora Vlade Vidaka. Akteri su Marko Menadžer i Ivana. Pričaju o posledicama po njenu karijeru nakon Ivaninog pada u nesvest tokom nastupa u klubu.

Jasna, i pre svega, brutalna poruka serije “Pevačica” upućena svim ovakvim medijima

Marko joj izlaže plan da će večeras morati da gostuje u emisiji kod Amidžića (vidi vala isto kao na wiki-u) gde će šarmantnim nastupom otkloniti sve sumnje i tračeve koji sada kruže o njoj. Ivana će, u perfektnoj interpretaciji Milice Pavlović (za ovakav žanr*) (nešto više o tome u nastavku teksta), ovde izgovoriti ključnu rečenicu koja sve objašnjava:

“Šta je bre ovo?”

I dok se svi mi pitamo šta je bre ovo, serija nas dovodi, konačno, kod Emilije nakon traumatičnih događaja iz prošle epizode.

Ovo je gazda Paja….poližeš mu….

“Pusti to…ide nam uz pos’o”

“Maco…on je mene sinoć naterao da mu….”

“E…jebiga….”

“…znam da nisam mala ali mislila sam da će da me ubije…”

“…to ti je loša karma…”

Teško da bi i Meril Strip iz ovakvih dijaloga mogla izvući nešto više od onog što su to učinile ove dve glumice ali upravo je ta scena pravi putokaz u kom smeru nas vodi ostatak epizode.

U pitanju je kemp, parodija i maksimalni treš (pojačan na kvadrat) i, priznajem, veoma sam uživao u onom što sledi. U nekoj drugoj seriji, posledice događaja koje je Emilija preživela bile bi tretirane na jedan sasvim drugačiji i ozbiljniji način ali ne…brale…ne i u seriji “Pevačica”.

“Inače si mrtva…”

Potom Emilija odlazi kod onog moćnog maga koji joj obećava da će joj skinuti prokletstvo jer “Inače si mrtva…”. I ne samo to. Učiniće da osoba koja joj je nanela ovu nesreću, a čije ime svi znamo a ne smemo (iz nekog razloga) izgovarati, da pati…

“Za početak mi treba nešto njeno….slika….veš.”

U prvom trenutku pomislio sam da nisam dobro čuo ali evo nakon petog preslušavanja stvarno je ovaj mag/vrač/veštac, koga ću ubuduće zvati “Inače si mrtva”, rekao da mu je potreban VEŠ od osobe na koju hoće da baci čini…

“Sve može. Samo će te koštati…puno.”

Ostavljamo Emiliju kod “Inače si mrtva” i prebacujemo se na Ivanu i njenu, kako kaže Marko, “paranoju” da je neko prati. Mi znamo da govori istinu ali, pre svega zahvaljujući načinu kako glumi Milica Pavlović, to je teško poverovati. Počinjem sve više i više da uživam u njenoj intepretaciji ovog lika.

Štaviše, sve više mislim da je njoj potpuno jasno (za razliku od nekih drugih glumaca) u kakvom projektu se obrela i kakva će ova serija u stvari biti.

“Ja sam mu dala sve što sam imala a daćeš i ti kada shvatiš ko je on”

Maca ubeđuje Emiliju da ne brine i da će joj “Inače si mrtva” pomoći kao što je pomogao i njoj…koliko, jasno se vidi iz njene trenutne situacije…

Moja pretpostavka je da su autori serije sasvim slučajno izabrali da nam predstave sve ove pevačice kao lakoverne, naivne i, budimo brutalno iskreni, glupave žene. Napr. ova Emilija će do kraja epizode pristati da čika Paji i bez prisile liže jaja jer to joj je, valjda, jedini način da dođe do para…ali ne za sebe već za onog “Inače si mrtva”.

Ili možda je stvarno sve tako u tom svetu…U svakom slučaju, estradna umetnica Milica Pavlović je pristala da učestvuje u ovom projektu tako da se njoj scenario morao dopasti…jer ga je, naravski, sigurno pročitala.

Suštinski, verovatno imam totalnu pogrešnu sliku o svetu oko mene i upravo je ovaj svet, koji nam serija “Pevačica” prikazuje, onaj koji dominira kod nas…onaj u kome jasno postoje pravila na koji način ćeš doći do slave i para ako si pevačica…onaj u kome je sve to, ne samo normalno, već i očekivano.

Što bih ja sad ovde lio gorke suze što, barem do sada, u seriji nema ni jednog ženskog lika koja nije paćenica. Pa upravo je jedna žena scenaristkinja “Pevačice” i siguran sam da će se uskoro pojaviti i neka jaka ženska. Možda neka bodibilderka.

Elem, i ja ovde, da prostite, previše učitavam (serem) u seriju kojoj je osnovna funkcija da nas zabavi i to na sasvim neočekivane načine.

U trenutku kada na scenu stupi inspektor Rade Ivančević (fenomenalni Ivan Đorđević) “Pevačica” prelazi iz svojih već mističnih voda u neke sulude (u maksimalno pozitivnom smislu) svetove.

ma ljudi pogledajte tu genijalnu i apsolutno kul frizuru….

Prvo će Ivanu neko da lupi močugom po glavi ispred vrata njene kuće (btw. obavezno nekoliko puta odgledajte njenu reakciju na alarm automobila koji se uključi neposredno pre napada) a potom se prebacujemo, ne u njene snove (što bi bilo logično rešenje jer je jelte u nesvesti) već u snove Ivančević Radeta.

“Snovi…snovi ko psi me progone”

Ovo nije citat iz serije već naziv čuvene pesme grupe Soko

U tom snu, Rade je obučen kao da je izašao iz stripa Komandant Mark. U mrkloj noći začuje zapomaganje neke žene.

Kad tamo…neka kreatura sedi na njoj.

Rade izvlači kuburu i puca ka napadaču koji beži. Žena je povređena i ima ranu na vratu. Rade potom svojim inspektorskim (Žalosna Sova) okom pronalazi tragove krvi napadača. Da li je to bio vampir ? Da li je to bio Bojan ? I zašto se ovo odigrava u dalekoj prošlosti ? Da li su, u stvari, Bojan i Rade “Highlander”-i koji mogu večno živeti sve dok im neko ne ocvikari glavu…jer može biti samo jedan.

I kad već pominjem glavu kakav je to ožiljak ispod potiljka kod Radeta koji “magično” nestane kada se podmaže nekom tečnošću iz zelene bočice ? Da li je to trag vampirskog ujeda ili ožiljak rane koji je nastao kada su mu sekli glavu?

Sve u svemu, puno pitanja za koje jedva čekam odgovore. Ako serija nastavi da se kreće u ovom smeru, sa vampirima, vešcima i brđanima, ako Milica Pavlović bude imala još puno onakvih scena poput ove donje kada plače (i to je potrebno obavezno videti)

I ako Miloš Timotijević prestane ozbiljno da glumi i počne da “glumi” i prilagodi se tonalitetu čitave serije

kao što to čini, doduše u veoma kratkim kadrovima u kojima se pojavljuje, Nataša Ninković

meni će “Pevačica” postati jedna stvarno omiljena televizijska zabava.

Ovo je napadač na Ivanu. Pretpostavljam da ga prepoznajete…ili ne ?

p.s. postoji naravno i “racionalno” objašnjenje za sve pojave, i prirodne i neprirodne a vala i nadprirodne, koje smo videli u prve dve epizode

Evo nekoliko teorija:

  • Maca, zajedno sa lažnim magom mnogo poznatijem pod imenom “Inače si mrtva”, lažnom gatarom i nekom osobom XYZ iz nekog razloga želi da otme sve pare koje Emilija ima, pa je zbog toga, uz svu njihovu pomoć, ubeđuje da je Ivana na nju bacila crnu magiju. Problem sa ovom teorijom jeste taj da Emilija i nema para.
  • Maca ima pakleni plan da se (iz nekog razloga) osveti Ivani tako što će izludeti Emiliju (uz pomoć svojih prijatelja lažnih vračeva) i naterati je da ubije. Tek je ovo velika glupost.
  • Bojan nije vampir i Rade nije Christopher Lambert, već je Rade ubica koji je ubio Bojanovu trudnu suprugu i sada ga muči savest kroz mračne snove (i ovaj podzaplet nema veze sa glavnim zapletom koji inače trenutno i ne postoji). Mada ovo je nemoguće…jer svi znamo da su i Rade i Bojan Vampiri (pa šta mislite zašto pišemo o ovoj seriji upravo na ovom sajtu?)
  • Emilija je u vezi sa gatarinim sinom (iz prve epizode) i oni, u stvari, stoje iza svega. Taj Sin (Miodrag Dragićević) je istovremeno i sin onog “Inače si mrtva” i najveći je ludak od svih ludaka (ako ne računamo ludu Emiliju). Naime, ovaj ljubavni par iz pakla, na svojoj duši (kako sam samo super ukomponovao pakao i dušu) već ima ubistvo Bojanove trudne supruge (jer je rekla Emiliji da loše peva) a sada su na redu naivni Vlada Vidak i njegova Ivana.
  • Sve što se dešava je u stvari deo sna Nataše Ninković koja leži u komi na odeljenju intezivne nege nakon što su je izvukli iz reke u koju je skočila u završnici serije “Ubice moga oca”

a zašto DeHičkok nije nastavio sa epizodnim recenzijama i odlučio da sačekao da nam podari kompletnu priču pročitajte u nastavku Pevačica (2021-?) kompletna 1 sezona

DeHičkok (Prle)
DeHičkok (Prle)

Poznat kao ljubitelj TV serija, De Palme i Hičkoka, ovaj naš već stari član dolazi sa virtuelnih mesta poznatih kao Znak Sagite/Darkwood. Ne pije, ne puši i ne psuje. Omiljen mu je junak Bozza Vampir a omiljena boja žuta (giallo). Zadužen je da pokrije sve što može da se prekrije...Od 01.11.2023 je gurnut u ilegalu

Articles: 210

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.