The Incredible Hulk (2008)

Te (2008) godine čelični čovek beše daleko jači od zelenog čudovišta

Recept je bio sličan kao i za “Iron Man”. Uzećemo  karakterno/oskarovski dokazanu glumačku zvezdu za naslovnu ulogu, uložiti brdo para u efekte i razaranje Njujorka (ljudi obožavaju da gledaju kako rušimo Njujork). Hulk je i onako mnogo poznatiji od tog smešnog Ajronmena. Ovo nema šanse da propadne…

“Iron Man” koji je poharao bioskopske blagajne samo meses dana ranije sniman je, naravno, gotovo u isto vreme kao i ovaj novi reboot/revival/sequal (sve su vam ovo, deco moja draga, stranjske reči jer volim da se pravim pametan). Verujem da je Marvel ovako blizu (Čeličnom čoveku…bez čelične kandže) stavio premijeru sa zelenim čudovištem  jer nije bio siguran kako će proći sa Čeličnim.  Hulk, čijih  se prava Marvel konačno dočepao/povratio 2006 godine, bio je najvredniji/najpoznatiji karakter koga su u tom trenutku mogli preneti na filmsko platno.

Mada je postojao plan da Hulk iz 2003 godine dobije svoj nastavak nakon silnih peripetija odlučeno je na kraju da se praktično krene iz početka.

Na scenario, mada zvanično nije potpisan, najviše je uticao Edward Norton. Zbog toga i ne čudi što je njegov Hulk daleko ubedljiviji nego u interpretaciji Erica Bane. Mislim, pogledajte sliku dole.

a možda je to samo zato što su za tih 5 godina, od 2003, CGI efekti napredovali…?

Glavna zamerka (mnogih) onom Hulku je bila slabašna akcija. Ovog puta je za reditelja angažovan dokazani transporterno akcioni znalac, Louis Leterrier (Sad me vidiš (sad me ne vidiš)).

Potera po ulicama Ria je vrhunska akciona sekvenca i najbolji deo filma. Nezgodno je to što se sve to odigra u prvih dvadesetak minuta filma.

Dobar je Norton kao Hulk. Poneki put i stvarno brilijantan. Akcija je takođe pristojna. Ali priča…priča… kako film odmiče sve se pretvara u generičku, površnu, zabavu. Završni obračun između dva čudovišta je više smešan nego napet (i strašan) jer uprkos tome što vidimo te kapljice kiše kako se odbijaju od hulkovog tela i dalje nam je sasvim jasno da je to telo nacrtano. I sve dok je tako, nikome, osim dece, Hulk neće biti ozbiljan… ma koliko se trudili.

Hulku, o Hulku….zašto si Hulk ?

Juliju, pardon, Beti Ros, ovog puta glumi Liv Tyler a njenog oca, generala Rosa, William Hurt. Njegovi brkovi…o ti brkovi… Hartu brkovi stoje kao piletu…brkovi. Mislim pogledajte ‘originalnog’ (Sem Eliot) generala i ovog, novog.

Osim ovog gafa sa Hartom, “The Incredible Hulk” je za glavnog negativca odabrao lik Emila Blonskog/Abominationa koji je ljubiteljima stripa dobrano poznat ali ljubiteljima prave filmske zabave doneo je već pomenutu naivnu crtanu akcionu sekvencu. Doduše i takva, opet je znantno bolja od one nesretno vodene završnice Hulka iz 2003 godine. Dakle, harizmatičniji negativac (Nik Nolt) slabija završnica, papirnati vojnik (Tim Roth) bolja kulminacija. Zanimljivo…

Krajnji utisak, kao i sa prethodnim Hulkom je veoma ambivaletan. Čini mi se da bi onog pravog, savršenog, stvarno Incredible Hulka, dobili kombinacijom najboljih sastojaka ove dve ekranizacije.

Režija: Louis Leterrier

Glume:Edward Norton,Liv Tyler,Tim Roth

Na skali od (1-6) ocena: 3-

recenzija: Biograf

Biograf
Biograf

Direktor, vlasnik i suvlasnik kompanije BVIZ LTD koja je osnovana sa ciljem obeležavanja, praćenja i čuvanja ugleda lika i dela Bozze Vampira iz Zemuna. Poslednjih godina, nakon što se Bozza povukao iz javnog života, BVIZ LTD na čelu sa sjajnim Biografom, krpi kraj sa krajem pišući recenzije onih filmova koje je, uglavnom, retko ko i gledao a još ređe i čitao (te recenzije)...

- autor je svih epizoda na ovom sajtu

Nagrade:
VEMI za najbolji night soap (1999, 2001);
VOSKAR za sporedne efekte (2003);
VULICER za najbolji roman u kategoriji "Romani sa Bozzom Vampirom" (2004)

V- je prvo slovo reči VAMPIR

Articles: 1081

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.