Now You See Me (2013)

"Now You See Me" svakako nije dosadan. Može mu se naći dosta mana ali dosada nije jedna od njih.

Režija: Louis Leterrier

Glume:   Jesse Eisenberg

                    Mark Ruffalo

                      Woody Harleson

                      Morgan Freeman

O čemu se ovde radi: 

 Mađioničari i magična pljačka banke. I to je samo početak.

Ključna reč iz naziva filma:

See

Ako bi opisao jednom rečju ovaj film koju bi reč upotrebio:

 Trik

Ima li tu nešto zanimljivo ?

Uvodni deo tj. nekih prvih pola sata filma je izuzetno intrigantno. Misterija misteriju stiže. Lično, oduvek me je svet magije interesovao i od malena sam vežbao nekakve trikove.  Ko zna, da nisam postao ovaj duh možda bi postao novi Koperfild…Gimitrije Koperfild…lepo zvuči. Nego vratimo se filmu. Zanimljiv je početak, stvarno zanimljiv… neću da ništa otkrivam, da vam ne uskratim zadovoljstvo.

Šta je dobro u ovom filmu ?

Nadam se da će se svako složiti samnom u vezi ovog ali “Now You See Me” svakako nije dosadan. Može mu se naći dosta mana ali dosada nije jedna od njih. 

Šta je još dobro u filmu ?

Michael Caine. Drago mi je uvek kada vidim ovu ljudinu od glumca, a posebno mi je drago što ga i dalje angažuju da glumi u ovako visoko profilisanim, visokobudžetnim projektima. Ne samo to, ovaj vremešni gospodin (upravo ušao u 81 godinu života) gotovo svake godine snimi bar jedan film u kome je on glavni junak. Ovde je naravno njegova uloga epizodna.

Šta je loše u ovom filmu ?

U zavisnosti kako ćete prihvatiti činjenicu, a nakon otprlike prvih pola sata kada shvatite da je jedini način da bi se uživalo u ovom filmu taj da prestanete sa mozganjem i pokušajem samostalnog razrešenja misterije, zavisiće i vaša krajnja ocena filma. Ako ste spremni da gledate dva sata jedan veliki trik čije razrešenje nema šanse da otkrijete dok nam sam film to ne “saopšti” onda ćete voleti “Now You See Me”

Šta je još loše u ovom filmu ?

Ja sam među onima koji ovaj film preporučuju kao nešto vredno gledanja. Ipak, ne želim da prećutim i mane koje poseduje. I kao što svaki trik, kada otkrijete misteriju, ne izgleda više onako dobro i magično, tako i ovog puta krajnje rešenje filma nije nešto što bi mogli opravdati baš u potpunosti sa onim što nam je prikazano. Jednostavno, kao što već napisah, ne očekujte da su vam autori pružili bilo kakvu šansu tokom filma da do rešenja dođete sami.

 Takođe, mada mi se lično sviđa način na koji je Louis Leterrier to sve režirao i naročito njegova upotreba širokih planova i napr. kružno kretanje kamere iznad protagonista, povremeno stvarno preteruje u tome. 

Postoje li bolji filmovi od ovog ?

Odmah mi naravno pada na pamet The Prestige Kristofera Nolana. Doduše, gledao sam ga davno, ali čini mi se da je u pitanju znatno bolji film. A u njemu glumi i Majkl Kejn.

Postoje li lošiji filmovi od ovog ?

Da

Vredi li ovo gledati ?

Ako volite magiju i trikove obavezno pogledajte… 

Zaključak za kraj:

Daću prilično dobru ocenu filmu. Pružio mi je dovoljno zabave a istovremeno kada ga uporedim sa današnjom produkcijom mislim da je ocena čak i veoma realna.


Na skali od (1-6) ocena: 4-  

recenzija: Gimitrije Verzićduh sa dva plava oka 

Gimitrije Verzić (Tihi)
Gimitrije Verzić (Tihi)

Čuveni duh sa plavim okom (a od susreta sa Bozzom postao je duh sa dva plava oka), propali kandidat za kandidata studenta filmske režije i beskompromisni (takođe propali) filmski kritičar koga ste svi imali priliku da upoznate u prelomnoj, epoholno dvodelnoj epizodi "Bioskop Sloboda" Svojim autorskim tekstovima o filmu on će definitivno oplemeniti ovaj prostor.
Takođe, Gimitrije fanatično gleda televiziju pa možemo očekivati i njegove tekstove na tu temu. Od 1.11.2023 gurnut je u ilegalu.

Articles: 144