The Wind (2018)

Svaki od likova sa ekrana krije lične demone. Šta raditi kada se suočite i sa onim pravim...

Ovaj mali (i po budžetu i po ambicijama a, pokazaće se, i po krajnim dometima) horor smešten u bespuća prerije (u doba Divljeg zapada) ipak ima nekoliko faktora koji ga čine interesantim.

Pođimo od same priče, to jest od ideje da se vestern ikonografija ogrne mračnim hororom. Nema puno takvih filmova. Nema doduše više ni vesterna.

Emma Tammi u svom debitanskom režiserskom ostvarenju (scenarija kojeg je pisala takođe debitantkinja Teresa Sutherland) veoma vešto koristi neke prepoznatljive vizuelne pejzaže davnog i gotovog izumrelog žanra (neki od početnih kadrova su neskriveni omaž “Tragačima” Džona Forda).

Takođe Tammi Emma, osim nekih nesumnjivo veoma lepih slika, uspeva i da fino gradi atmosferu beskrajne samoće u kojoj se naši protagonisti nalaze. Ovog puta, osim divlje prirode glavna junakinja mora da se suoči i sa nekim, ne baš prirodnim, pojavama, od kojih je napad čopora divljih vukova možda i najmanje strašan.

Glumački ansambl je možda mali ali je veoma talentovan. Mada većini publike ovi glumci neće značiti mnogo ispade da sam većinu njih već gledao.

Ashley Zukermana sam gledao u australijskoj seriji Code
Julia Goldani Telles ćete prepoznati iz serije Afera o kojoj nikako da napišem neku poštenu recenzciju a ona je svakako svojim kvalitetom zaslužuje.

Centralnu ulogu tumači izuzetno dobro Caitlin Gerard i upravo zahvaljujući njenoj snažnoj interpretaciji “The Wind” uspeva da “sakrije” neke očigledne mane na nivou same priče.

Upravo je priča glavni problem ovog horora. Ako zanemarimo sve ove prethodne pozitivne stvari teško da će pravi ljubitelji naći mnogo zadovoljstva u njemu. Naime, kada u drugoj polovini, “The Wind” definitvno iz neke vrste psihološke drame, pređe u čisti horor (koji je pak drastično osakaćen gotovo nepostojećim budžetom), film postaje znatno predvidljiviji i monotoniji.

Čudno je to kada vam se početna “monotonost” i sporost, praćena dugim kadrovima, total planovima i beskrajnom zastrašujućom tišinom (prekidanom hučanjem vetra) znatno više dopadne nego kada zlo pokaže svoje pravo lice.

Na skali od (1-6) ocena: 2 +

Biograf
Biograf

Direktor, vlasnik i suvlasnik kompanije BVIZ LTD koja je osnovana sa ciljem obeležavanja, praćenja i čuvanja ugleda lika i dela Bozze Vampira iz Zemuna. Poslednjih godina, nakon što se Bozza povukao iz javnog života, BVIZ LTD na čelu sa sjajnim Biografom, krpi kraj sa krajem pišući recenzije onih filmova koje je, uglavnom, retko ko i gledao a još ređe i čitao (te recenzije)...

- autor je svih epizoda na ovom sajtu

Nagrade:
VEMI za najbolji night soap (1999, 2001);
VOSKAR za sporedne efekte (2003);
VULICER za najbolji roman u kategoriji "Romani sa Bozzom Vampirom" (2004)

V- je prvo slovo reči VAMPIR

Articles: 1082

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.