The Code (2014-2016)

Tajna istraživanja, australijska pustinja, Aboridžini, hakeri, moćne korporacije i hrabri novinari. A tu je i Lucy Lawles

Gledao sam samo prvu sezonu ove australijske tv serije (Netflix) te se ova kratka recenzija odnosi upravo na nju.

Zanimljivo je da australijska TV (a često ni filmska) produkcija nije nikada bila miljenik na ovim (a bome ni evropskim) prostorima. Kada to kažem, mislim pre svega na činjenicu da je u pitanju englesko govorno područje a da je do nas stizao samo delić njihove produkcije, i to veoma retko.

Legendarna serija “Povratak u Idn” i, meni naročito draga, “Sve reke teku” više su predstavljale izuzetak nego pravilo. I onako su to, kako bi neki funckioner nekdašnje komunističke partije Jugoslavije to fino rekao, “relikti prošlih vremena” . 🙂 Ali, ajde da se podsetimo malo…

Da li je u pitanju kvalitet,cena ili udaljenost su pitanja za neke druge teme… u ovoj, bavimo se “Kodom”.

“The Code” je politički triler smešten u savremenu Australiju koji se, naravno, bavi zaverom koja seže do vrhova vlasti (na sreću, u našoj zemlji ovakve korupcionaške afere nisu moguće te se naše serije bave nekim drugim aktuelnim temama… poput događaja od pre 100 ili 500 godina, a ako slučajno ubodu aktuelni trenutak onda se bave babama koje se na selu češljaju, ili, u najboljem/najgorem slučaju, ubicama njegovog oca). Pratimo nekoliko paralelnih priča, nestanak dvojce tinejdžera Aboridžini u jednom ruarlnom delu Australije,snimak misterioznog incidenta koji dospeva na internet portal jednih novina ali i (ljubavnu) aferu između zamenika premijera i šefice kabineta za odnose sa medijima. U središtu svih ovih priča, veoma brzo će se naći dvojca braća, Ned koji je novinar i Džes koji je kompjuterski genije ali istovremeno pati od neke vrste autizma.

Kada Džes provali tajanstveni kod koji vodi ka bogatoj korporaciji koja ima muljava posla sa australijskom vladom (u oblasti bezbednosti) sve postaje smrtonasna igra u koju se uključuju i tajne službe, ali naravno i “zavera Cie i Vatikana”

U pitanju je pristojna šestodelna serija (prva sezona je zaokružena priča) koju ću ipak najviše pamtiti po glavnom glumcu Dan Spielman koji (barem ovde) svojim likom neodoljivo podseća na Dragana Bjelogrlića iz mlađih dana . Sam zaplet i rasplet ne donosi ništa novo i drugačije od onog na šta su nas navikle slične britanske serije, ali “The COde” ipak ne može da se meri sa njihovim vrhunskim dometima.

Zaplet je povremeno naivan, motivi nekih likova jednostavno nedovoljno profilisani, ali glavna moja zamerka je što autori ne idu do kraja. Hoću reći, posledice delovanja aktera ove priče, nisu dovoljno ubedljive i efektne kako su možda mogle biti.

Na skali od (1-5) ocena: 3

DeHičkok (Prle)
DeHičkok (Prle)

Poznat kao ljubitelj TV serija, De Palme i Hičkoka, ovaj naš već stari član dolazi sa virtuelnih mesta poznatih kao Znak Sagite/Darkwood. Ne pije, ne puši i ne psuje. Omiljen mu je junak Bozza Vampir a omiljena boja žuta (giallo). Zadužen je da pokrije sve što može da se prekrije...Od 01.11.2023 je gurnut u ilegalu

Articles: 210

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.