A Monster Calls aka 7 minuta nakon ponoći (2016)

She had the characters, a premise, and a beginning. What she didn't have, unfortunately, was time. —Patrick Ness o svojoj prijateljici Siobhan Dowd .

Ne znam kako su išli pregovori i ko je na kraju presekao i odlučio da uloži preko 40 miliona dolara u ovaj projekat ali beše to vrlo hrabra odluka.

Zasnovan na istoimenom romanu Patrick Ness-a iz 2011 godine, koji je, pak, njega napisao po ideji knijiževnice Siobhan Dowda u trenucima kada je umirala od raka, ova mračna priča prati 13-godišnjeg dečaka Conora koji se mora suočiti sa činjenicom da mu umire majka.

Kao način da se nosi sa neumitnim bolom i gubitkom koji sledi Conor “kreira” imaginarnog prijatelja, čudovišno živo drvo, koje mu obećava da će mu ispričati tri priče ako mu Conor na kraju ispriča svoju, četvrtu. Da li je čudovište (kome glas pozajmljuje Liam Neeson) zaista imaginarno ili su u pitanju neke mistične sile koje mu možda mogu pomoći da spase majku ?

Za režisera je angažovan Španac J. A. Bayona. scenario potpisuje autor romana (Patrick Ness) a u pitanju je međunarodna koprodukcija između Britanije,Španije i Amerike. Dakle, sredstva su uspeli da “namaknu” ali film je doneo finansijske gubitke.

Sigourney Weaver glumi baku

To je i logično jer ne znam ko je očekivao da publika pojuri u bioskope da gleda kako samohrana majka umire a njen sin pati… Ono što mi nije jasno jeste zašto su spucali toliko para u te specijalne efekte.

Postoji ta, ponavljajuća, scena kada se jedna lokacija urušava u nekakvom, na prvi pogled, strašnom zemljotresu i postoji fina detaljizacija samog izgleda Čudovišta. To ništa ne doprinosi samom kvalitetu filma. Naročito činjenica da Čudovište svoje priče nama,gledaocima, a pretpostavljam i Conor-u, prikazuje u vidu animiranih kratkih filmova, remeti strukturu i ritam.

Mada će na samom kraju ta animacija dobiti svoju “motivacionu” potvrdu u samoj priči, nekako mi se čini da bi možda sam film bio daleko efektniji kao kompletno animiran.

Sa druge strane, krajnji utisak jeste pozitivan. Ovakvi filmovi svakako moraju da postoje… takav je život.

Na skali od (1-6) ocena: 3 +

Biograf
Biograf

Direktor, vlasnik i suvlasnik kompanije BVIZ LTD koja je osnovana sa ciljem obeležavanja, praćenja i čuvanja ugleda lika i dela Bozze Vampira iz Zemuna. Poslednjih godina, nakon što se Bozza povukao iz javnog života, BVIZ LTD na čelu sa sjajnim Biografom, krpi kraj sa krajem pišući recenzije onih filmova koje je, uglavnom, retko ko i gledao a još ređe i čitao (te recenzije)...

- autor je svih epizoda na ovom sajtu

Nagrade:
VEMI za najbolji night soap (1999, 2001);
VOSKAR za sporedne efekte (2003);
VULICER za najbolji roman u kategoriji "Romani sa Bozzom Vampirom" (2004)

V- je prvo slovo reči VAMPIR

Articles: 1083

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.