Iron Man (2008)

A onda je došao čelični čovek i zauvek promenio postojeće univerzume...

I nakon što sam se prošli put dotakao nezvanične, prava (zvanična) priča o marvelovom filmskom univerzumu u kome svaki film u stvari predstavlja samo epizodu “serije” započinje sa ovim veoma (finansijski) uspešnim box-office hitom iz sada već daleke 2008 godine. “Iron Man” je predstavljao neobično uspešan početak, ispostaviće se, najuspešnije filmske franšize u 21 veku.

Tada je “Marvel studio” napravio čeličnog čoveka, po prvi put u potpunosti u svojoj produkciji, sa idejom da on bude prvi korak ka budućim “Osvetnicima”. Bio je to veoma hrabar i riskantan potez. Filmska prava za ovog, ipak, globalno nepoznatog superheroja (za razliku od napr. Spiderman-a) su se šetale od nemila do nedraga, sa projektom su bili povezani i Tom Kruz i Kventin Tarantino (ali ne zajedno) no niko nije hteo da se kocka sa ekranizacijom strip junaka za koga sam ČAK* i ja po prvi put čuo tek kada je snimljen film.  Na kraju, 2005 godine, Marvel uspeva da povrati prava i…kao što kažu neki (ČAK* i ja) ostalo je istorija, tačnije kocka je bačena.

*ČAK je naravno Čak Noris.

Odisejom sa filmskim pravima marvleovih junaka ću se možda pozabaviti nekom drugom prilikom a dotle možete samo da ga guglate.


Kakav je dakle ovaj Iron Man ? Dobar. Nije da nije. Zabavniji je od onog ‘dosadnog’ Hulka o kome smo pisali pre nekoliko dana. Da li je i bolji film ? Čini mi se da ipak jeste. Naročito je uspešan kao temeljac za franšizu kakav je “Iron Men” nakon svog debija postao.

 Kada se Marvel konačno odlučio da stavi sva jaja u jednu korpu povukao je još nekoliko, pokazalo se dobrih ali tada  i veoma rizičnih poteza. Kao glavna zvezda je angažovan, nesumnjivo sjajan i harizamtičan glumac ali sa opšte poznatim ličnim demonima i problemima (drugs and alcohol with little rock and roll) , Robert Downey JR. Njegova karijera je bila prepuna blistavih trenutaka ali i užasnih padova.  Ipak, na nagovor i (nesebičnu upornost) režisera Jon Favreau Robert je izabran za lik Toni Starka bivšeg multimilionera i plejboja koji svoje znanje i bogastvo, nakon dramatičnih događaja, okreće ka dobrobiti (američkog) čovečanstva.

Pokazalo se da je Robert JR. postao ključ uspeha čitave franšize. Njegov šarm dominira u svakoj pojavi ovog maskiranog heroja sa svemogućim odelom.

Za uspeh filma zaslužan je podjednako (ako ne i mnogo više)  Jon Favreau koji je uspeo da fino iskombinuje dozu komedije sa vizuelnim spektaklom i pravovremenim intervalima ozbiljnosti (taman kada  i koliko je potrebno). To što je zanemario Starkove origanalne korene vezane za Vijetnamski rat i transponovao ih u Avganistan mora da je veoma prijalo patriotskom raspoloženju američke publike i donelo dodatni uspeh na blagajnama.

Upravo sa tim vojnim kliše/predrasudnim delom imam i najviše problema, i na nivou same priče i motiva postupaka nekih likova (zar je dovoljno da je neko musliman da bi “znali” da je terorista) ali nevezano za taj aspekt (oko koga možemo ali nećemo da se sporimo) početak “Iron Man” pati od lošeg tempa i traljavog raspleta (na nivou kako se (Ali) babi snilo…u pećini). Kada konačno Iron Man poleti u tom svom prvom originalnom odelu (koje je omaž onome što je IronMan u početku nosio u stripu) film se zalaufa finom i nadasve zabavnom brzinom.

Mada mi se lično ne dopada (tematski) šta je iskorišćeno za osavremenjivanje ovog stripa taj potez je bio praktično neophodan jer teško je zamisliti Avengerse smeštene u dvadesetom veku.

I Džef Bridžis u ulozi Starkovog strica poseduje dovoljno harizme da samo svojom pojavom “garantuje” za svaki njegov (svoj) postupak. Čak i Gvinet Paltrou, u priličnoj nezahvalnoj ulozi “potajno” zaljubljenog/ljubomornog asistenta u ovom prvom delu je na nivou i “ne smeta” radnji.

Na kraju, nakon 126 minuta, “Iron Man” će vam pružiti sve ono zbog čega volimo da gledamo holivudske spektakle. Akcija, eksplozije i zabava.

 Opet, sa druge strane, a nevezano za ovaj konkretan film, teško je, iz naše pozicije, shvatiti da je u ovakav tralalala-lala projekat uloženo 140 miliona $. Neke države svima skidaju plate za 10% da bi uštedele te pare a u nekim državama toliko para se uloži u samo jedan običan letnji hit.

Režija: Jon Favreau

Glume: Robert Downey JR., Jeff Bridges, Terrence Howard,Gwyneth Paltrow

Na skali od (1-6) ocena: 3+

recenzija: Biograf

Biograf
Biograf

Direktor, vlasnik i suvlasnik kompanije BVIZ LTD koja je osnovana sa ciljem obeležavanja, praćenja i čuvanja ugleda lika i dela Bozze Vampira iz Zemuna. Poslednjih godina, nakon što se Bozza povukao iz javnog života, BVIZ LTD na čelu sa sjajnim Biografom, krpi kraj sa krajem pišući recenzije onih filmova koje je, uglavnom, retko ko i gledao a još ređe i čitao (te recenzije)...

- autor je svih epizoda na ovom sajtu

Nagrade:
VEMI za najbolji night soap (1999, 2001);
VOSKAR za sporedne efekte (2003);
VULICER za najbolji roman u kategoriji "Romani sa Bozzom Vampirom" (2004)

V- je prvo slovo reči VAMPIR

Articles: 1085