The Edge of Seventeen (2016)

Odlična coming of age drama/komedija koju ne smete propustiti.

Prijatno iznenađenje nam stiže u vidu ove tinejdžerske drame/komedije Kelly Fremon Craig koja ne samo da je ovde debitovala kao režiserka nego je lepo ova (lepa) žena  napisala i scenario. „The Edge of Seventeen“  je još jedan film o odrastanju (ili kako vole da zovu taj podžanr „coming of age“) tako voljenoj temi mnogih režisera i scenarista. Naravno da je ta tema omiljena jer je  svako od nas, il’ bar većina, prošla kroz određeni niz događaja u svom  životu koji nas je definisao kao ličnost u koju smo, naposletku, izrasli. A upravo su te godine u kojima se nalazi naša glavna junakinja Nadine (sjajna i predivna Hallee Steinfeld) one koje su najčešće i životno najvažnije tokom odrastanja.

Ako ste u tim trenucima okruženi pogrešnim osobama i pod pogrešnim uticajima teško ćete uspeti da naučite da volite i cenite prave vrednosti… vrednosti poput „Parova“,“Zadruga“, Cece, AVa, Grobara Delija i splavova.

Nadine, inteligentna ali i izuzetno iritantna (tačnije napadna) tinejdžerka  ima probleme. Tinejdžerske, ljubavne, porodične… u stvari, ništa dramatično drugačije od većine sa kojima se supčavaju i ostali. Ali, Nadine je svojeglava i originalna i veoma besna, i upravo je ta njena originalnost, tj. različitost glavni zamajac filma. Ali dosta o samom sadržaju filma (ko da sam uopšte nešto i rekao o njemu).

Glavna vrlina „Edge Of Seventeen“ je inteligentan scenario prepun duhovitih i oštrih replika koje izgovaraju odlični glumci (osim Haillee ovde briljiraju  Woody Harrelson kao profesor i Kyra Sedgwick kao majka). Takođe, flm se često poigrava sa gledaocima jer neke tipične kliše situacije u kojima se povremeno nalaze glavni junaci vodi ka sasvim neočekivanim rešenjima. Istovremeno to mu je i malecna mana.

Jer, rešenja koja koristi su neobična normalna i realno očekivana, ali nekako publika (pa i ja) naviknuta je da mu film ispuni sve one „mračne“ fantazije, jer zašto onda i snimati ovakvu priču. Kako da to objasnim. Napr. kada se osoba A i nepoznata osoba B nađu u nekom mračnom izolovanom kutku, i kada ne pođe sve po želji osobe B sasvim je „filmski logično“ očekivati da će se desiti ono pod C… a to se ne desi. Naravno, totalno pogrešno razmišljanje te ako ste i shvatili šta je „pisac“ hteo da kaže (a da ne spojler-ujemo) zaboravite i što pre požurite ovaj biser iz prošle godine.

Bez obzira na neke mane (poput napr. pokazaće se nepotrebnog dramatičnog  početka koji definiše veći deo filma kao retrospekciju) drage volje „Edge of Seventeen“ dajem peticu..

Na skali od (1-6) ocena: 5-

recenzija: Biograf

Biograf
Biograf

Direktor, vlasnik i suvlasnik kompanije BVIZ LTD koja je osnovana sa ciljem obeležavanja, praćenja i čuvanja ugleda lika i dela Bozze Vampira iz Zemuna. Poslednjih godina, nakon što se Bozza povukao iz javnog života, BVIZ LTD na čelu sa sjajnim Biografom, krpi kraj sa krajem pišući recenzije onih filmova koje je, uglavnom, retko ko i gledao a još ređe i čitao (te recenzije)...

- autor je svih epizoda na ovom sajtu

Nagrade:
VEMI za najbolji night soap (1999, 2001);
VOSKAR za sporedne efekte (2003);
VULICER za najbolji roman u kategoriji "Romani sa Bozzom Vampirom" (2004)

V- je prvo slovo reči VAMPIR

Articles: 1082

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.