Veronica Mars (2014) i Veronica Mars (2004-2007)

Veronika...

Teško je odoleti šarmu Veronike Mars. Ko tvrdi suprotno taj laže. A znamo da onaj ko laže taj i krade. A čim krade, velika je verovatnoća da će kad tad ukrstiti put sa našom pametnom plavušom.

Veronica Mars” je veoma brzo stekla kultni status i kritičarske pohvale. Upravo zbog te strastvene posvećenosti svojih, malih ali odabranih, fanovova i pozitivne kritike Veronica je uspela da izgura čitave tri sezone i ako je gledanost bivala sve manja i manja.

Ko je Veronika Mars ? Ona je po danu obična učenica Neptunske gimnazije a noću navlači na sebe kostim i postaje super heroj u borbi protiv kriminala. Ne, šalim se. Veronika se i tokom dana bavi rešavanjem zločina (od onih sitnih pa do najtežih) i to joj ne ometa da ima dobre ocene (kada hoće). Umesto plašta, često na sebe nabacuje fotografski aparat kojim beleži sve nedozvoljene radnje osoba koje prati. Njen otac je bivši šerif a sada vlasnik jedne od ukupno dve detektivske agencije u Neptunu.

U svojim najboljim momentima, “Veronica Mars” je inteligentan, duhovit (i vrckast), TV produkt koji se ne boji da se bavi i poneki put kontroverznim temama (silovanje, nasilje u porodici, narkomanija…) mada preovlađjuje vedri aspekt imaginarnog gradića Neptun u sunčanoj Kaliforniji, u kome je radnja serija smeštena.

Kreator serije Rob Thomas uspeo je da  šmek starih (noir) krimića prebaci u srednjoškolski milje a da u tom transponovanju zadrži cinizam a da istovremeno ne prenese i onaj mračni sastojak formule (kao napr. u filmu Brick). “Veronica” je prepuna upečatljivih dijaloga i efektnih “one linera” na način na kojih je prethodnih godina možda činio samo odličan “Justified”.

Prva sezona ima možda traljav početak ali se sve više zahuktava do nezaboravne završnice. Senka smrti Veronikine najbolje prijateljice Lili Kejn (rođene sestre njenog tadašnjeg dečka) pratiće ovaj serijal tokom sve tri sezone ali ne brinite, centralna misterija prve sezone “Ko je ubio Lili Kejn ?” razrešiće se na kraju prve i to na jedan prilično brutalan način.

Druga sezona takođe ima jedinstvenu misteriju koja će se razrešiti na kraju tako da slobodno uronite u svet “Veronice Mars”. Nećete ostati uskraćeni odgovora.

Šest godina nakon što je serija ukinuta nakon, meni lično i ponajbolje treće sezone (koja je imala najviše pojedinačnih odličnih epizoda), pokrenut je Kickstart projekat pa su sami ljubitelji serije uspeli da prikupe dovoljno novca da Warner Bros (producent serije) pristane da učestvuje u sufinansiranju filma koji je ugledao svetlost dana 2014 godine.

Naravno, svi glumci su pristali da se ponovo pojave i prva polovina filma je pravi “Memory Lane” za one koji su voleli “Veronicu Mars”. Ali, nažalost, film pada upravo na onome što je bio ponajbolji sastojak istoimene serije, a to je inteligentna misterija. Ona je u filmu urađena prilično loše i druga polovina štuca, tempo je praktično nepostojeći a finale nema neki emotivni impakt.

Tačnije, drago mi je što sam ponovo svratio u Neptun i obišao neke drage prijatelje ali nemam neku preveliku želju da nakon ovog filma to učinim opet.

 I za kraj, pomenimo neizbežnu Kristen Bell. Teško je sada zamisliti bilo koju drugu glumicu kao Veroniku. Neke uloge vas obeleže za čitavu karijeru, a Veronike Mars se ne treba stideti…naprotiv.

Za seriju:

Na skali od (1-5) ocena: 4-

Za film:

Na skali od (1-6) ocena: 2+

Biograf
Biograf

Direktor, vlasnik i suvlasnik kompanije BVIZ LTD koja je osnovana sa ciljem obeležavanja, praćenja i čuvanja ugleda lika i dela Bozze Vampira iz Zemuna. Poslednjih godina, nakon što se Bozza povukao iz javnog života, BVIZ LTD na čelu sa sjajnim Biografom, krpi kraj sa krajem pišući recenzije onih filmova koje je, uglavnom, retko ko i gledao a još ređe i čitao (te recenzije)...

- autor je svih epizoda na ovom sajtu

Nagrade:
VEMI za najbolji night soap (1999, 2001);
VOSKAR za sporedne efekte (2003);
VULICER za najbolji roman u kategoriji "Romani sa Bozzom Vampirom" (2004)

V- je prvo slovo reči VAMPIR

Articles: 1083