La casa de papel aka Money Heist (2017-2021) sezone 3 i 4

Evo gde smo stali...a kako će tek biti...videćemo...

Nakon brilijantnog (ali stvarno) teksta o prve dve sezone omiljene serije međ’ Srbima i šire, teško je, te i nemoguće ponoviti ga osim ako ga bukvalno ne ponovim(prepišem) te sam odlučio da to i ne pokušavam…za razliku od Alexa Pine.

Ali, pokazalo se, gospodin Pine i nije imao nekog velikog izbora. Nakon što su prve dve sezone doživele planetarni uspeh zahvaljujući Netflix distribuciji, taj isti Netflix je dao zeleno svetlo za nastavke koji, ma ko šta pričao, i nisu bili uključeni u prvobitni DNK. Jednostavno, kraj druge sezone je bio i savršen kraj za ovu seriju.

Kako je uopšte nastaviti ? Kako izaći iz rupe koju ste sami iskopali sa onakvim krajem ? Alex Pine je odabrao, pokazaće se, istovremeno i najjednostavnije i najoptimalnije (namerno ne kažem najbolje) rešenje.

Odlučio je da napravi isto tj. neku vrstu rimejka prve dve sezone…jer, ako ne možeš da ih pobediš, pridruži im se (što je i maksima nekih likova u seriji).

Sećate se (ovo je spojler za prve dve sezone ali što onda čitate ovaj tekst ako ih niste gledali ? J), naša grupa „otpadnika“, uspela je da pobegne i sa parama i sa svojim životima jer je Profesor, naravski, imao savršen plan. 

Raštrkali su se na sve strane sveta uz dogovor da ako, kojim slučajem, nekome od njih zatreba pomoć, ponovo će se okupiti.

I tako, u prvoj epizodi gledamo kako naši heroji uživaju i zezaju i, moram priznati, ako ste vezani za ove likove (a što ne bi bili?) sve tu pršti od dragih emocija. Prosto je uživanje gledati kako oni za koje ste navijali tokom čitavog „meča“ proslavaljuju tu „pobedu“.

Ali…vrag ne spava…i uskoro će jedan/dva od njih napraviti kobnu grešku i biti uhvaćen…

Profesor okuplja svoju staru ekipu (bez onih preminulih) kojoj pridodaje par novih članova (koji će zgodno biti iskorišćeni kao kopča za neka zbivanja iz prošlosti gde ćemo moći opet videti neke glumce tj. njihove likove i ako su, u sadašnjem vremenu, mrtvi.

Plan je da se vrate u Španiju i ovog puta opljačkaju Narodnu  banku (kod nas se ta banka zove Jorgovanka) i da time ucene vlast da oslobodi uhapšenog (i maksimalno maltretiranog)  njihovog ortaka kome je kodno ime po nazivu jednog grada koji ima plažu Kopakabanu.

Elem, toliko što se tiče samog zapleta. U svakom slučaju, sve je isto kao pre, samo što je ovog puta sve mnogo jače tj. pomnoženo sa 10. Što je, suštinski, veoma dobro. Alex Pina je sa svojim karakterima opet na dobro poznatom terenu i gledamo dobro poznatu igru sa nešto izmenjenim pravilima (i timovima).

Pošto su ovog puta međusobni odnosi većinski već formirani „ne gubimo“ vreme na to…

Ali…gubimo vreme na razne druge stvari. Neki od pridodatih likova jednostavno nisu interesantni kao stari a opet, (ne)orignalnost priče doprinosi da smo na neke „fore i fazone“ već navikli te su neka „iznenađenja“ prilično neuspešna.

Uprkos svemu tome i treća sezona je prilično zabavna i ima zanimljiv „cliffhanger“/kraj.

Na četvrtu sezonu je Netflix publika čekala gotovo godinu dana a sličan plan, ali na sreću blaži, Netflix ima i sa završnom sezonom čijih će se prvih pet epizoda pojaviti za dva dana, trećeg septembra, a poslednjih pet, trećeg decembra.

 Ta završnica nas uvodi i u glavni problem četvrte sezone i uopšte čitave serije jer Alex Pina pravi kobnu grešku koja je, nećete verovati ali sa pravom, razljutila mnogobrojne obožavaoce.  

To je naravno „Najrobi problem“. Samo ću reći ovoliko (i teško da ovo možete smatrati spojlerom). Nije uopšte frka sa krajnjim rešenjem tog „Najrobi problema“ ali način i stranputice putem kojeg su do njega došli je pre ličilo na epizode South Parka.

 „La casa de papel” ipak nije komedija.

Za koji dan/mesec saznaćemo da li će “Money Heist” otići sa  pravom eksplozijom ili će se pretvoriti u bengalski dim…

Držim pesnice za ovo prvo…

Na skali od (1-5) ocena: 3

recenzija: DeHičkok

Biograf
Biograf

Direktor, vlasnik i suvlasnik kompanije BVIZ LTD koja je osnovana sa ciljem obeležavanja, praćenja i čuvanja ugleda lika i dela Bozze Vampira iz Zemuna. Poslednjih godina, nakon što se Bozza povukao iz javnog života, BVIZ LTD na čelu sa sjajnim Biografom, krpi kraj sa krajem pišući recenzije onih filmova koje je, uglavnom, retko ko i gledao a još ređe i čitao (te recenzije)...

- autor je svih epizoda na ovom sajtu

Nagrade:
VEMI za najbolji night soap (1999, 2001);
VOSKAR za sporedne efekte (2003);
VULICER za najbolji roman u kategoriji "Romani sa Bozzom Vampirom" (2004)

V- je prvo slovo reči VAMPIR

Articles: 1081

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.