Jigsaw (2017)

I "Muzička slagalica" je bolja od ove "Slagalice strave br. 8"

Jigsaw nastavlja tradicije prethodnih šest* filmova serijala “Saw“. Tradicija se sastoji od toga da se puštaju u bioskope pred “Noć veštica” i da su katastrofalno loši. To ne znači i da nisu zabavni za gledanje. Naročito ako ste umobolni poput mene.

*namerno ovde  ne ubrajam prvi deo (sa njim je to ukupno 8 filmova) jer je on čak i pristojan kada se uporedi sa onima koji su sledeli nakon njega

Osim što je poznata po svom “kvalitetu” ova franšiza je čuvena i po svom profitu jer je  donela Lionsgate/Twisted Pictures gotovo milijardu dolara i to na uloženih (mnogo) manje od 100 (miliona).”Saw” se pokazao toliko dobrom investicijom da su nastavke štancovali svake godine (2004-2010) te nije ni čudo što su, posle sedam godina pauze, odlučili da ponovo pokušaju da ožive serijal o pravdoljubivo dijaboličnom John Kramer-u i njegovim smrtonosno konstruisanim klopkama (kojih se ne bi postideo ni Pera Kojot super genije).

Ali, ne lezi vraže, John Kramer je mrtav već godinama i možete samo zamisliti u kakvom su zbunu policajci u filmu “Jigsaw” kada počinju da otkrivaju leševe koje, po svim dostupnim dokazima (glas,krv,otisci itd…) ostavlja upravo taj pokojni Kramer…ili je u pitanju kopija mačke (copycat) ?

U stvari, u najvećem zbunu su gledaoci koji se se sve vreme pitaju zašto su, dođavola, odlučili da pogledaju ovaj film. Mislim, dvoje detektiva (Callum Keith Rennie (iz Galaktike) i Clé Bennett (nije glumio u Galaktici)) su toliko dobri u svom poslu da veoma brzo, iz samo njima znanih razloga, za glavne osumnjičene proglašavaju patologe Logana i Eleonor (Hannah Emily Anderson (koja ne glumi ni u Galaktici niti u seriji Glades ) i Matt Passmore (koji glumi u Glades) kao   brat i sestra?), verovatno zato što niko drugi i ne glumi u filmu, te i ne postoji mogućnost neke velike greške.

Osim ove četvorke, postoji i druga četvorka koja se nalazi u kandžama Jigsaw-a, na nekoj napuštenoj farmi, i nad kojima ovaj novi (stari?) manijak provodi raznoraznu torturu. Naravno, svi mi gledamo Saw upravo zbog tih scena, zar ne ?Ovde su, između ostalog, na meniju lančano vešanje, žičano kidanje i inekcijsko bušenje.

Inače, ova dva paralelna toka (detetkivska istraga  i  iživljavanje nad zarobljenima) su toliko paralelna da sve vreme imate utisak da gledate dva različita filma koja su, igrom slučaja, spojeni u ovaj jedan. Najgore od svega je što ni jedan ni drugi nisu nimalo dobri, a još gore je kada, u samoj završnici, ukapirate da je to, na neki suludi način, i bila namera autora ovog filma.

Na skali od (1-6) ocena: 2-

Gimitrije Verzić (Tihi)
Gimitrije Verzić (Tihi)

Čuveni duh sa plavim okom (a od susreta sa Bozzom postao je duh sa dva plava oka), propali kandidat za kandidata studenta filmske režije i beskompromisni (takođe propali) filmski kritičar koga ste svi imali priliku da upoznate u prelomnoj, epoholno dvodelnoj epizodi "Bioskop Sloboda" Svojim autorskim tekstovima o filmu on će definitivno oplemeniti ovaj prostor.
Takođe, Gimitrije fanatično gleda televiziju pa možemo očekivati i njegove tekstove na tu temu. Od 1.11.2023 gurnut je u ilegalu.

Articles: 144

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.