70 Binladens aka 70 krupnih (2018)

Ako iz teksta ili naslova već niste zaključili "Bin Laden" je novčanica od 500 EUR koju je inače centralna evropska banka i povukla iz opticaja pre nekoliko godina upravo zato što je bila povezivana sa pranjem novca i finansiranjem terorizma. Eto zbog čega je dobila taj nadimak.

Ljubitelji heist filmova morali bi u filmu “70 Binladens” pronaći barem izvesna zadovoljstva. Ova španska produkcija prati priču o Raquel kojoj je, kako saznajemo, očajnički potreban novac (tačno 35000 eur tj. 70×500 novčanica) da bi potplatila korumpiranog socijalnog radnika koji će joj, za uzvrat, vratiti ćerku pod njeno starateljstvo.

I taman kada je Raquel pomislila da je svojom slatkorečivošću uspela da ubedi bankarskog poslovođu da joj da zajam od 35 000 eur, u tu baskijsku banku u Bilbao, upadaju dva pljačkaša i “70 Binladens” se pretvara u tipičnu talačku (filmsku) krizu.

Mada svakako narativno zanimljiv “70 Binladens” režisera Koldo Serra (koji je režirao nekoliko epizoda Money Heista za koje ga je verovatno kvalifikovao upravo ovaj film) ovaj film pati od čestog problema savremenih španskih trilera, a to je da se pravi previše pametan nego što je potrebno.

Kada uđemo u fazu raspleta i karte počnu da se otkrivaju shvatićete da ova priča i nije stvarno toliko inteligentna koliko su autori (čak tri scenarista koji kao da su smišlljali tri različite priče koje je, pokazalo se, nemoguće bilo uklopiti u jednu logičku celinu) to i mislili.

Moglo je ovo mnogo bolje…

Na skali od (1-6) ocena: 2+

Biograf
Biograf

Direktor, vlasnik i suvlasnik kompanije BVIZ LTD koja je osnovana sa ciljem obeležavanja, praćenja i čuvanja ugleda lika i dela Bozze Vampira iz Zemuna. Poslednjih godina, nakon što se Bozza povukao iz javnog života, BVIZ LTD na čelu sa sjajnim Biografom, krpi kraj sa krajem pišući recenzije onih filmova koje je, uglavnom, retko ko i gledao a još ređe i čitao (te recenzije)...

- autor je svih epizoda na ovom sajtu

Nagrade:
VEMI za najbolji night soap (1999, 2001);
VOSKAR za sporedne efekte (2003);
VULICER za najbolji roman u kategoriji "Romani sa Bozzom Vampirom" (2004)

V- je prvo slovo reči VAMPIR

Articles: 1107

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.