Underwater (2020)

Da li je Underwater bolji od Underground-a ?

Kao što mu samo ime kaže “Underwater” se odigrava, pogodili ste, pod vodom. Nekakva moćna korporacija pod imenom Tian sagradila je platformu za bušenje (nafte i prirodnih gasova/sirovina) u najdubljoj tački pacifičkog okeana, na dubini od preko 11 000 metara.

Kristen Stewart (Personal Shopper (2016))

I mada se ova bušotina nalazi takođe u “Mariana trench” kao i platforma istraživača iz filma “The Meg aka Megalodon: Predator iz dalekih dubina (2018)” ovog puta nije u pitanju jedna grozna ogromna ajkula već nešto mnogo, mnogo gore….brrrrr…..

Glumci pod vodom

U glavnoj ulozi je Kristen Stewart i već u prvim minutima, dok naša Kristen pere zube, kreće akcija…tačnije katastrofa. (Verovatno) Zemljotres zatrešće “Kepler 822” (to je naziv te podzemne bušotinske instalacije) i očas posla, od posade koju je činilo, ako me pamćenje dobro služi a taj podatak se pojavi negde tokom uvodne, inače veoma informativne, špice, oko 316 ljude, očas posla se čitav film svede na njih 5,6…preživelih.

Među njima je i kapiten Lucian koga glumi Vincent Cassel. Nisam gledao Vincent-a godinama, da ne kažem decenijama, i moram priznati baš je ostario. Kažu…hoće to da se desi s’godinama…

To što ga nisam gledao je isključivo moj problem jer je čovek veoma aktivan i ima pregršt evropskih filmova iza sebe i u ovom 21 veku, ali meni će on zauvek ostati Vinz iz legendarne “Mržnje“.

Još malo Cassela…

U “Underwater”-u glumi i glumac po imenu T.J.Miller ali, mada sam čoveka gledao u nekoliko ne pamtljivih epizodnih uloga, njegovo ime me uvek direktno asocira na američki lanac trgovina T.J. Maxx …

Planovi pod vodom

Plan spašavanja iz oštećene platforme je izuzetno komplikovan i podrazumeva da prvo odu još dublje pa potom da odpešače do nekog susednog objekta odakle će valjda “isploviti” na površinu. Otprilike, tako nešto je zamišljen i verujte mi, odustao sam od njegovog analiziranja gotovo odmah kada su ga saopštili.

Mislim, meni je plan delovao suludo ali šta ja imam da razbijem glavu o njemu. Valjda ovi što su ga smislili, kapiten i inžinjerska posada, znaju šta pričaju. Nisam ja na 11 km pod vodom, oni su…

Meni je bitno da to “spašavanje” bude uzbudljivo i zanimljivo. Režiseru William Eubank-u i scenaristima izgleda da nije.

Nije bilo dovoljno za podizanje adrenalina da se napravi jedan čistokrvni “survival”/spasilački film o grupi koja se nalazi u veoma opasnoj situaciji i mora da iskaže izuzetne napore i hrabrost da bi preživela, već su morali da ubace i dodatnu “opasnost”. Čudovišta.

Za film koji miksuje podvodni film katastrofe i napr. Alien-a veoma je loše reći da deluje prilično monotono i neinventivno. Budžet je vidljiv i ovo produkcijski deluje sasvim solidno. Glumci se maksimalno trude i na vizuelnom planu sve izgleda pristojno (čak i ti CGI monstrumi). Pa šta onda nije dobro, možda se pitate ?

Nema ovde nikakve energije. Sve(t) se ruši oko naših junaka a mi posmatramo njihovo gotovo mehaničko kretanje iz tačke A do tačke B pa potom do C…itd… i baš nas je briga za sve njih.

Dijalozi nisu efektni, šale koje izgovara onaj T.J. Maxx ni malo ne deluju, tenzija koja bi trebala da je sve prisutna uopšte nije prisutna… ni malo.

“Underwater” će ući u filmsku istoriju kao poslednji film koji se pojavio pod logo-om pokojnog 20thCenturyFox-a jer samo par nedelja kasnije Dizni ga je preimenovao i pustio, kao prvi pod novim logom “20th Century Studios”, “Zov divljine“.

Kao malo opravdanje što ovaj film na kraju izgleda upravo baš ovako možda treba imati u vidu da je imao određene produkcijske probleme i da je završen još 2017 godine. Dakle, godinama je čučao u nekom bunkeru. Možda je i bolje da je ostao tamo…

Na skali od (1-6) ocena: 2

Biograf
Biograf

Direktor, vlasnik i suvlasnik kompanije BVIZ LTD koja je osnovana sa ciljem obeležavanja, praćenja i čuvanja ugleda lika i dela Bozze Vampira iz Zemuna. Poslednjih godina, nakon što se Bozza povukao iz javnog života, BVIZ LTD na čelu sa sjajnim Biografom, krpi kraj sa krajem pišući recenzije onih filmova koje je, uglavnom, retko ko i gledao a još ređe i čitao (te recenzije)...

- autor je svih epizoda na ovom sajtu

Nagrade:
VEMI za najbolji night soap (1999, 2001);
VOSKAR za sporedne efekte (2003);
VULICER za najbolji roman u kategoriji "Romani sa Bozzom Vampirom" (2004)

V- je prvo slovo reči VAMPIR

Articles: 1081

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.