Next (2020)

Veštačka inteligencija u borbi protiv prirodne... mada, sudeći po rezultatima, ova prirodna i nije toliko inteligentna...

Još samo pre desetak godina, premijera serije na FOX TV bi bio veliki događaj. Danas, tzv. “televizije sa nacionalnom frekvencijom” u Americi su izgubile rat sa kablovskim i online platformama, i više (gotovo) niko ne obraća pažnju na to šta se emituje na tim kanalima.

Prestižne skriptovane (suprotno od rijaliti) serije se emituju na Netflix-u, HBO, Showtime,Hulu, FX, Disney+ i gomili drugih striming servisa. Tamo ćete naći poznate glumce, priznate autore i producente.

Tako da ne čudi što je malo ko čuo (a vala i gledao) “Next” koji je premijerno prikazan početkom oktobra ove godine. Takođe, sasvim je normalno što je njena “klinička smrt” proglašena već nakon druge epizode.

Naime, ova serija je zvanično “cancelovana”/ukinuta još pre mesec dana, ali se i dalje emituje na FOX-u. Imaju snimljenih 10 epizoda pa što da ne popune taj termin na TV. I onako to niko ne gleda. (ranije su takve nesrećne projekte odmah smenjivali sa sledećim a danas, i zbog Kovida ali i zbog generalnog stava da su nacionalni emiteri definitivno izgubili publiku, ne da nema rezerve, nego je problem da li će biti bilo čega nakon što ispucaju ovih 10ak epizoda)

Inače, nije iznenađujuće što je “Next” završio u čabru. U pitanju je prilično generička serija koja se bavi već puno puta prežvakanim temama koje su već mnogo bolje obrađene (setite se “Person of Interest“).

Ovo je, doduše, utisak nakon prve epizode ali čisto sumnjam da se iz ove suve drenovine može iscediti koka kola.

“Next” je ime programa, super veštačke inteligencije, za koju otkrivamo već u prvim minutama da joj namere nisu nimalo bezazlene, već smrtonosne. Agentkinja FBI (Fernanda Andrade), jer, sudeći po američkim TV serijama, u FBI rade samo devojke 🙂 , kreće u istragu pokušaja ubistva doktora koji joj je, kako saznajemo, spasio jednom život.

Pomoć će joj pružiti problematični bilioner i genije (veoma dobri John Slattery zbog koga mi je i jedino žao što mu ovaj projekat propao) koji odmah prokljuvi da je u sve ovo umešana njegova bivša firma kojom trenutno rukovodi njegov rođeni brat.

Brat (Jason Butler Harner) koga znamo iz serije Ozark gde je takođe glumio brata…ali toplog

Sledi gomila, kao što rekoh, dosta puta viđenih klišeja, program kontroliše sve što ima elektroniku u sebi, agentkinja ima paralelni veliki slučaj na kome radi, njena ekipa je šarolika (i rekao bih infatilna), a naš genije je, naravno, otuđen od porodice i sklon teorijama zavere.

ovog što ne vidimo je sin agentkinje a ovaj što ga vidimo je otac (od sina). Inače, naravno da klinca maltretiraju u školi što dovodi do “uzbudljivog” cliffhanger-a na kraju prve epizode.

Sve u svemu, za seriju koja započne sa citatom Elon Musk-a sasvim je očekivano da nema više “Next”-a.

Ovo je Next…kada na kameri nema crvene tačke onda to nije Next.

Na skali od (1-5) ocena: 2

DeHičkok (Prle)
DeHičkok (Prle)

Poznat kao ljubitelj TV serija, De Palme i Hičkoka, ovaj naš već stari član dolazi sa virtuelnih mesta poznatih kao Znak Sagite/Darkwood. Ne pije, ne puši i ne psuje. Omiljen mu je junak Bozza Vampir a omiljena boja žuta (giallo). Zadužen je da pokrije sve što može da se prekrije...Od 01.11.2023 je gurnut u ilegalu

Articles: 210

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.