Belle and Sebastian (2013)

Sebastian veruje da mu je majka,preko planina, otišla u Ameriku i da će se jednog dana vratiti po njega. Iza planina je Švajcarska a mi smo usred rata i progona...

Prelepa dečija avantura “Bela i Sebastijan” (Belle and Sebastian) prostorno smeštena u Francuske Alpe a vremenski u sred drugog svetskog rata (1943) je topla priča o sedmogodišnjem dečaku Sebastijanu i njegovom psu Beli.

Kada napisah prelepa pre svega sam mislio na divne pejzaže koje nas prate svih 100-ak minuta ove (nove) ekranizacije nekadašnje TV serije iz ’60-ih godina prošlog veka koju je kasnije autorka Cécile Aubry nastavila u nizu novela (s’tim što je prva izašla kada i serija).

Cécile Aubry (1928–2010) je bila uspešna glumica dok nije odlučila da nastavi svoju karijeru kao književnica posvećena dečijoj literaturi
Originalna pesma i slike iz TV serije (1965)

Kao što vidite nisu producenti ove nove verzije previše rizikovali kada su odlučili da udahnu novu dušu u ovaj francuski klasik. Ma, šta francuski ? “Belle et Sébastien” je bio toliko svetski popularan da su Japanci 1981 napravili anime tv seriju koju možete kompletnu da nađete na youtube-u.

Takođe, jedan od meni omiljenih bendova dade sebi ime po njoj.

Na sreću ova verzija iz 2013 godine nije razočarala.

Tchéky Karyo glumi Sebastianovog dedu

Deci će se svakako svideti a nema (puno) razloga da isti utisak ne ponesu i odrasli.

U ulozi nemačkog oficira Andreas Pietschmann koga možda prepoznajete iz serije Dark (2017-?)

“Belle and Sebastian” je onako, prilično dečije naivni film, koji neke ozbiljne teme (napr. rat i progon Jevreja) ne shvata previše ozbiljno,ili, bolje rečeno, samo do trenutka kada stvarno pojedina situacija preti da se pretvori u veoma ozbiljnu.

Zbog toga ovaj film nikada izistinski nije uzbudljiv jer znamo da nas čeka “srećan” kraj. A možda je problem i to što u originalu ova priča uopšte nije smeštena u doba II svetskog rata.

Režiser Nicolas Vanier je maksimalno dobro iskoristio prirodne lepote područja gde je film sniman, scene zimske potere izgledaju spektakularno i sam film ima, doduše predvidljiv, ali fin tempo i tok.

Belle (Lepotica) i njen prvi susret sa dečakom
Belle nakon kupanja.

Belle and Sebastian” je najbolji u onim delovima kada pratimo pokušaje Sebastiana da zaštiti svoju ljubimicu od seljana koji smatraju da je Belle divlja zver odgovorna za pomor stoke i tada ovaj film funkcioniše sa 100% emocija.

Ono što sledi i nije tako ubedljivo ali i dalje je veoma, veoma lepo….

Na skali od (1-6) ocena: 3

p.s. ovo je prvi film iz trilogije koja je završena 2017 godine…

Biograf
Biograf

Direktor, vlasnik i suvlasnik kompanije BVIZ LTD koja je osnovana sa ciljem obeležavanja, praćenja i čuvanja ugleda lika i dela Bozze Vampira iz Zemuna. Poslednjih godina, nakon što se Bozza povukao iz javnog života, BVIZ LTD na čelu sa sjajnim Biografom, krpi kraj sa krajem pišući recenzije onih filmova koje je, uglavnom, retko ko i gledao a još ređe i čitao (te recenzije)...

- autor je svih epizoda na ovom sajtu

Nagrade:
VEMI za najbolji night soap (1999, 2001);
VOSKAR za sporedne efekte (2003);
VULICER za najbolji roman u kategoriji "Romani sa Bozzom Vampirom" (2004)

V- je prvo slovo reči VAMPIR

Articles: 1085

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.