Dark (2017-?) prva sezona

Ne, ovo nije Twin Peaks u klinici Švarcvald.

Za nemačke TV serije me vezuju davne osamdesete i to u vidu dva krajnje suprostavljena projekta. Sa jedne strane, visoko umetnički (i koliko me pamćenje služi, visoko kvalitetna) „Berlin Alexanderplatz“, a sa druge, klasična sapunica „Klinika Švarcvald“ (sa sve doktor Udom i sestrom Elke). Negde između sam ubo i poneku epizodu detektiva „Derrick“-a.

I tako preskačemo 30 godina i nesumnjivo mnogo glupih ali, siguran sam, i nekih sasvim pristojnih nemačkih tv poslastica, i stižemo u 2017 godinu, u prvu Netflix „porudžbenicu“, prvu Nemačku Netflix seriju.

„Dark“ (to joj je ime) je fantastična serija…barem samo zato što je u pitanju naučna fantastika. Zaplet je pažjivo, rekao bih i nemačko precizno, planiran, i uprkos svojoj komplikovanosti nije previše težak za praćenje. Neki ovu seriju upoređuju sa „Stranger Things“, neki hrabriji čak i sa „Twin Peaksom“ a realno, u pitanju je varijacija na „Povratak u budućnost“. Mračna (dark) varijacija.

U taj miks vremenskih paradoksa ubačen je i misteriozni ubica (ubice?),problematični tinejdžeri i još problematičniji roditelji i sve to u malom mestu sa malo stanovnika i sa puno tajni. Intrigantna i originalna priča, dobri glumci, odlična produkcija. Sasvim dovoljno da poželite da pogledate ovu seriju, zar ne ?

Ali, uvek postoji ali. Zaplet jeste zanimljiv ali neke stvari gledaoci ukapiraju mnogo pre samih protogonista što, čini mi se, i nije bila namera autora. Takođe, užasno me nerviraju oni već sada klasično standardni momenti američkih TV serija kada, uz pratnju neke manje/više zanimljive muzičke numere, naprave mali kolažni spot. Znate ono, kada se u serijama dešavaju neka „teška emotivna“ ’ranja (tragične vesti, “slomljene” ljubavi, patnja, sećanja, ptice umiru pevajući…itd…itd…) ubace neku alternativnu pesmicu i onda gledamo (i jecamo uz njih) te srceparajuće muzičke trenutke…

I „Dark“ pati od toga i u svakoj (od deset) epizoda ima taj deo, obično blizu završnice. Ali, ’ajde… sve to mogu i da oprostim i pre svega razumem (ova netflix serija je namenjena da se „proda“ na svim netflix/Amerika marketima) i nije mi to glavna mana „Dark“-a.

Nemačka preciznost donela je u seriju i nemačku hladnoću te nam na kraju i nije mnogo stalo do sudbine ovih likova pogotovo kada shvatimo mehaniku svih zbivanja. Neke stvari su ostale nedorečene i definitivno nerazjašnjene jer, jelte sledi druga sezona. Taj, „Evil Dead 2/3“ završetak me nimalo nije zaintrigirao za nastavak a čini mi se da je sve što je moglo biti zanimljivo već ispričano. Neki put stvarno nema potrebe iz suve drenovine iscediti još po koju kap.

Na skali od (1-5) ocena: 3+

p.s. par godina kasnije odgledao sam i kompletan DARK i, verovali ili ne, na kraju je ispao i bolji Dark (2017-2020)- Druga i treća finalna sezona

Biograf
Biograf

Direktor, vlasnik i suvlasnik kompanije BVIZ LTD koja je osnovana sa ciljem obeležavanja, praćenja i čuvanja ugleda lika i dela Bozze Vampira iz Zemuna. Poslednjih godina, nakon što se Bozza povukao iz javnog života, BVIZ LTD na čelu sa sjajnim Biografom, krpi kraj sa krajem pišući recenzije onih filmova koje je, uglavnom, retko ko i gledao a još ređe i čitao (te recenzije)...

- autor je svih epizoda na ovom sajtu

Nagrade:
VEMI za najbolji night soap (1999, 2001);
VOSKAR za sporedne efekte (2003);
VULICER za najbolji roman u kategoriji "Romani sa Bozzom Vampirom" (2004)

V- je prvo slovo reči VAMPIR

Articles: 1081

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.