Twin Peaks Return (kraj)

Svemu dođe kraj...

Prethodno o Twin Peaks-u –>ovde

Da li sam zadovoljan završetkom “Twin Peaks:Return” ? Ne.

Da li sam razočaran završetkom “Twin Peaks:Return” ? Ne.

Da li bih voleo da se snimi i novi nastavak ? Ne znam.

Bilo je ovo neobično i neponovljivo putovanje u prošlost, sadašnjost i budućnost. Kao neko ko je gledao prve dve sezone u vremenu kada su nastajale i kada su one zauvek promenile mejnstrim televiziju (na različite načine) sama najava da ću posle 25 godine dobiti razrešenje misterije koja me je “tištila” 😉 decenijama beše već spektakl. Jer, ko ne bi, kada je već pogledao apsolutno nenadmašan završetak originalne TV serije, tih poslednjih petnaestak minuta, vrhunskog spoja umetnosti/kiča/horora/ poželeo da sazna “How’s Annie?”.

Ne gledajte donji video ukoliko niste gledali, a imate nameru nekad da pogledate:

E, pa…nismo saznali kako je Eni…niti ćemo. Umesto, verovatno od svih, očekivanog “Memory Lane”, ovaj novi Twin Peaks beše sasvim drugačija zverka (different kind of beast).

Uvrnut, van svih žanrovskih okvira i okova, Linč ovde nije bio sputavan producenstkim stegama i bilo mu je dopušteno da radi šta god poželi. Zbog toga, novi Twin Peaks se sastoji od mnogo genijalnih momenata ali i takođe i previše (bukvalno) praznog hoda i svi oni koji očekuju da će u ovoj snovitoj strukturi pronaći bilo kakav smisao gorko se varaju, tačnije, zavaravaju.

Ovde nema logike, i ako je isključite, i prepustite se “snovima” verovatno ćete moći uživati u ovoj totalno drugačijoj TV seriji. Biti totalno drugačiji ne znači i biti bolji. Vi koji nikada niste gledali Twin Peaks nema potrebe (a nemate ni vremena) da se prepustite ludilu i zajebanciji jednog  (genijalnog) Linča. Vi koji ste čekali na ovo četvrt decenije (i verovatno odavno odustali od tog čekanja) možda, kažem, možda vredi…

Ja…ja sam kao junaci poslednje završne epizode, izgubljen u prostoru i vremenu, na putu koji (pre)dugo traje i koji ne vodi nigde, sa snovima davno odsanjanim i željama odavno zaboravljenim.  Ja.. ja sam onaj koji je voleo i ovaj novi “Twin Peaks”.

 

DeHičkok (Prle)
DeHičkok (Prle)

Poznat kao ljubitelj TV serija, De Palme i Hičkoka, ovaj naš već stari član dolazi sa virtuelnih mesta poznatih kao Znak Sagite/Darkwood. Ne pije, ne puši i ne psuje. Omiljen mu je junak Bozza Vampir a omiljena boja žuta (giallo). Zadužen je da pokrije sve što može da se prekrije...Od 01.11.2023 je gurnut u ilegalu

Articles: 209

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.