Dark (2017-2020)- Druga i treća finalna sezona

Das Paradies,Licht und Schatten. Mračna nemačka serija uspela je da unese tračak svetlosti svojom završnicom...

Verujem da nema nikoga ko nije čitao ovaj sjajni traktat o Dark-u (prvoj sezoni) objavljenom ovde pre više od dve godine. Niste ? Pa šta čekate… :).

Sada, kada ste se podsetili tog brilijantnog eseja/poeme/epopeje, znate da mi se “Dark” svideo ali nisam bio nešto raspoložen smerom kojim je krenuo. Nedostajale su mu emocije a put koji sam nazirao ličio je na nešto već viđeno.

Odmah da vam kažem. Prevario sam se. “Dark” treća sezona je bazično jedna snažna i emotivna ljubavna priča a druga sezona me je odvela na mesta o kojima nisam uopšte slutio da će ovde biti…

Krenimo redom. Drugu sezonu sam odgledao tek početkom ove, pokazaće se, do sada najčudnije godine 21 veka…

Moram priznati, bilo je đavolski teško pohvatati ko je ko u prvih nekoliko epizoda druge sezone. Jednostavno, zaboravio sam na neke likove i na neke narativne tokove priče, te mi je trebalo dosta vremena da se potpuno prepustim putovanju.

Sa druge strane, tri paralelna narativna vremenska toka sa različitim glumcima,generacijama i likovima koji, neki od njih, se pojavljuju u sva tri, neki “skaču” iz jednog u drugog, donelo je pregršt zabave.

Jer, ako i dalje ne mogu da verujem da su autori odmah od početka imali kompletnu priču “u glavi”, “ludilo” druge sezone i hiruški precizno poigravanje sa vremenom i prostorom govorilo je da za nju, i buduću završnu treću, mora postojati pravi inžinjerski plan.

Zbog toga vas ovde neću gnjaviti pojedinim detaljima zapleta/raspleta jer stvarno morate to lično videti da bi ste shvatili punu kompleksnost priče sa kojima su se autori ovog serijala uhvatili u koštac.

Takođe, druga sezona je, zbog mnoštva isprepletanih priča i novih/starih likova, donela dodatnu emocionalnu distancu od njih samih, jer ne postojanje neke tačke oslonca, lika do kojeg nam je stvarno stalo pretilo je da pokvari krajnji ugođaj.

Autori kao da su to naslutili te u trećoj sezoni kreću punom snagom, frontalnim napadom na sva naša čula, sa izdvajanjem dva ključna lika za ovu sagu.

Zbog toga dodatna nepredvidivost i “ludilo na kvadrat” kojom uvođenjem još nečega (što ne želim da vam spojlujem) “Dark 3. sezonu” pretvaraju u narativni lavirint gotovo nemoguć za neko normalno praćenje, a bez hvatanja beležaka, premotavanja unazad, crtanja šema i međusobnih veza, biva ipak potisnuta u drugi plan jasnom emotivnom dramom koju naše dvoje protagonista moraju proživeti.

Mana je možda što do tog katarzičnog finala, koje na neki način evocira nesrećno “Lost” finale ali sa ogromnom pozitivnom razlikom u korist naših simpatičnih Nemaca, ipak ima puno mehanike i gotovo robotske hladnoće u postupcima gotovo svih likova.

Na skali od (1-5) krajnja ocena za sve 3 sezone: 4-

recenzija: DeHičkok

DeHičkok (Prle)
DeHičkok (Prle)

Poznat kao ljubitelj TV serija, De Palme i Hičkoka, ovaj naš već stari član dolazi sa virtuelnih mesta poznatih kao Znak Sagite/Darkwood. Ne pije, ne puši i ne psuje. Omiljen mu je junak Bozza Vampir a omiljena boja žuta (giallo). Zadužen je da pokrije sve što može da se prekrije...Od 01.11.2023 je gurnut u ilegalu

Articles: 210

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.