Bullet Train aka Brzina metka (2022)

Ne budite Dizel.

Da je sada 1999 i da ja imam 15 godina „Brzina metka“ bi mi bio omiljen film. Na sreću nije 1999  i na nesreću ni te ’99 nisam imao 15 godina već znatno više (dovoljno za branike otadžbine jer volimo te otadžbino naša…ne po prvi put…).

U 2022, publika kojoj je namenjen „Bullet Train“ nisu tinejdžeri. Ne samo zato što glavni glumac (lik po imenu Brad Pitt) ima više godina čak i od mene, već zato što su današnji tinejdžeri već videli more sličnih akcijaša u kome (crtani) likovi rade stvari koje jedino možete zamisliti u crtaću ili stripu.

Oni koji pak veoma dobro znaju ko je Brad Pitt i koji su otišli u bioskop pre svega zbog njega (kao napr. ja…mada…šmrcnema  ni jednog kadra sa njim u toplesu ovde…što bi odmah primetio Channing Tatum* ) ne samo da dobro znaju ko je Pitt već su gledali i Tarantinove i Guy Ritchieve filmove iz tih devedesetih (možda čak i onaj sa Pittom).

Bad Bunny stars in Bullet Train.

 U poređenju sa njima „Brzina metka“ deluje veoma bledo (i što se tiče humora i što se tiče nasilja/akcije). Opet, u poređenju sa napr. „Izgubljenim gradom“ (2022) deluje mnogo bolje. Pominjem namerno taj film jer su Sandra Bullock i Channing Tatum, isto kao što je Pitt to učinio za „njih“ u tom filmu, slično nešto učinili za „njega“ ovde. I to je baš lepo…kolegijalno… nekako mi je milo oko srca kada vidim bar delić ljudskosti u tim nadnaravnim bićima kakve su holivudske zvezde.

Dobro…zajebavam se… (i da…izvinite na psovci…omaklo mi… već sam u godinama kada se slabije kontrolišem…i to ne mislim samo na bešiku).

Hajde sada konkretno i o samom filmu. Odmah ću upotrebiti foru iz teksta o „The Lost City“ i kopirati sadržaj iz (cineplex) reklame:

U filmu Brzina Metka Bred Pit se pojavljuje kao Bubamara - baksuzni profesionalni ubica odlučan da ovog puta na mirniji način obavi svoj posao budući da je previše prethodnih pokušaja pošlo po zlu. Sudbina, kako to obično biva, ima druge planove jer Bubamaru najnovija misija dovodi u sukob sa smrtonosnim protivnicima iz celog sveta sa kojima ima povezane i međusobno sukobljene ciljeve i sve to u najbržem vozu na svetu.

Ovako, zbrda zdola, prepričano i ne deluje baš mnogo privlačno. Možda bi bolje zvučalo da su napisali samo: “Bred Pit je profesionalac koji ima jednostavan zadatak. Ući u voz, pronaći jednu akt tašnu, uzeti je, izaći iz voza. Ali ništa nikada nije tako jednostavno…“

Verovatno ne bi…bolje zvučalo.

Pošto nisam imao neka velika očekivanja od “Brzine metka” krajnji utisak je znatno bolji nego što sam…očekivao. Ako prihvatite, a stvarno ne vidim zašto to ne bi u ovakvom tipu filma, da neke stvari jednostavno ne treba objašnjavati logikom, ne bi trebalo da vas ovih 120-ak minuta previše smori.

Bilo bi bolje da je kraći…ali bilo bi bolje i da je duhovitiji…i da je, kako bih to rekao, životniji/prirodniji…ali nije…pa šta…

Ako nemate nikakvog pojma o “Tomasu i drugarima” verovatno će te biti frapirani ocenom koju ću dati ovom filmu.

Na sreću, ne samo da znam veoma dobro ko su Tomas i njegovi drugari, nego sam lično dovlačio bezbroj lokomotiva i delića konstrukcija i pruga iz bečkih prodavnica igračaka**, da bih usrećio moje dečake…

Ne budite Dizel. Gledajte “Bullet Train”

Na skali od (1-6) ocena: 3+

*genijalna fora sa toplesom i Channing Tatutumom bi trebalo da vam bude još smešnija kada pogledate film

**igračke “Tomas i drugari” su verovatno nešto najkvalitetnije što sam kupio deci. Vrhunski su napravljene i evo sada, nakon gotovo deset godina, i dalje su, gotovo neoštećene i spremne za igru…

Biograf
Biograf

Direktor, vlasnik i suvlasnik kompanije BVIZ LTD koja je osnovana sa ciljem obeležavanja, praćenja i čuvanja ugleda lika i dela Bozze Vampira iz Zemuna. Poslednjih godina, nakon što se Bozza povukao iz javnog života, BVIZ LTD na čelu sa sjajnim Biografom, krpi kraj sa krajem pišući recenzije onih filmova koje je, uglavnom, retko ko i gledao a još ređe i čitao (te recenzije)...

- autor je svih epizoda na ovom sajtu

Nagrade:
VEMI za najbolji night soap (1999, 2001);
VOSKAR za sporedne efekte (2003);
VULICER za najbolji roman u kategoriji "Romani sa Bozzom Vampirom" (2004)

V- je prvo slovo reči VAMPIR

Articles: 1082

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.