Scream VI aka Vrisak 6 (2023)

Da li je Njujork bio prevelik zalogaj za ovu franšizu to jest da li im je zapela "jabuka u grlu" ? Definitivno mnogima je ovde grlo prerezeno.

Uprkos očiglednim manama bio sam i više nego zadovoljan sa prethodnim “Vriskom” (koji se samo zvao “Vrisak” ali ga sada svi definitivno imenuju kao “Vrisak 5”). Na kraju tog teksta sam najavio svašta nešto i, kao i uvek, ništa od toga nisam ostvario te je ostalo na tome da sam ga pogledao samo jednom.

Ovo je bitno da kažem jer se ispostavilo da se suštinski malo toga sećam iz njega (osim onih najbitnih momenata u radnji).

Tako sam se, sve dok nisam nakon projekcije proverio, pitao šta je Tony Revolori glumio u prethodnom filmu…jer mora da jeste. Kao što sam se pitao i iz kog dela “Scream-a” je Samara Weaving (da nije broj 4 kog se najmanje sećam ?).

ali ne…nemaju oni veze sa prethodnim “Vriskovima”

Tony Revolia pratim u seriji Servant (2019-?) čija se finalna sezona za koju nedelju završava (na AppleTV+) te će valjda uslediti i tekst o njoj. A Samara, Samara je već etablirana glumica uglavnom iz horor filmova (sa autorima Scream-a radila je na Ready or Not (2019)).

Šta sam sa svim ovim hteo da vam poručim osim da vas ugnjavim ?

Verovatno to da što se tiče ovog novog “Scream” serijala više i nije bitno ko u njemu glumi…niti šta u njemu glumi.

Inače i Tony i Samara su zaslužni za efektan i originalan (po jednoj stvari) početak novog “Vriska” ovog puta smeštenog u Njujork.

Preživela četvorka se doselila u Njujork i tamo studira. Sem Karpenter ide i na redovne psihoterapeutske seanse zbog trauma iz prošlog filma a i činjenica da joj je Bili Lumis otac.

Sem

Koliko sam bio koncetrisan ili stvarno zainteresovan tokom gledanja pokazuje da u jednom trenutku Ghostface pominje sestre Karpenter u nekom pretećom kontekstu a meni je bila asocijacija na bend Karpeneters.

https://youtu.be/88UgwiJXEw0

Čak mi je i ta rečenica u kontekstu grupe Karpenters bila logična. Svašta…

Elem, i Sem i Tara (njena sestra) su nešto najbolje što se tiče glumaca u ovom filmu i da njihova sestrinska veze ne funkcioniše ovako dobro ovaj novi “Scream” bi bio još gori što se tiče same priče nego što jeste.

Tara

Ideja sa Ghostface-om u Njujorku je bila hrabra i priznajem da sam sumnjao kako će se ovakav slasher uopšte moći realizovati u gradu u kome u istom trenutku na ulicama ima milione ljudi.

Najzanimljivij delovi “Scream VI” su upravo oni koji koriste tu lokaciju, da li je u pitanju metro ili napr. lokalni mini market.

Ako volite ovu franšizu zbog načina kako Ghostface kasapi svoje žrtve volećete ovaj film. U njemu, nesumnjivo ima nekoliko sekvenci ubijanja koji su među najboljima iz čitavog serijala.

Ako pak volite ono što je originalni Scream razlikovao od sličnih filmova a to su zanimljivi karakteri i inteligentni (meta) humor u novom “Scream”-u od toga gotovo nema ništa.

Nije mi uopšte stalo ni do jednog novog karaktera koje su uveli (a uveli su ih gomilu pre svega zbog topovskog mesa) a ni za stare, ne računajući sestre Karpenter koji nemaju veze sa bratom i sestrom Karpenter iz grupe Karpenters.

Humor je tanak i nategnut, likovi papirni, a kada se otkrije ko se krije iza Ghsostface to je tek toliko bizarno besmisleno i “over the top” čak i za ovaj serijal koji nikada nije bežao od toga da mu to (raz)otkrivanje bude i najslabiji deo filma.

Jeste da Courtney Cox ima 58 godina ali sramotno je kako neprirodno i veštački izgleda nakon niza plasitčnih operacija

Takođe, šta sve prežive neki likovi u ovom filmu je na nivou “Ptice trkačice i Pere Kojota” i to totalno ubija suspense u pojedinim momentima.

Opet, ne mogu da kažem da mi je bilo dosadno mada sam film traje nešto malo više od 2 sata.

Dakle, ako gledate pornić zbog dijaloga i priče a ne zbog onih scena onda definitivno ovaj “Scream” nije za vas.

Mada, možda je ovaj “Scream” upravo onakav kakav sadašnja publika i zaslužuje.

Na skali od (1-6) ocena: 2+/3-

DeHičkok (Prle)
DeHičkok (Prle)

Poznat kao ljubitelj TV serija, De Palme i Hičkoka, ovaj naš već stari član dolazi sa virtuelnih mesta poznatih kao Znak Sagite/Darkwood. Ne pije, ne puši i ne psuje. Omiljen mu je junak Bozza Vampir a omiljena boja žuta (giallo). Zadužen je da pokrije sve što može da se prekrije...Od 01.11.2023 je gurnut u ilegalu

Articles: 210

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.