Inception (2010)

U zemlji snova nekada nije dobro sanjati...

Od mnogih proglašavan remek delom Inception je jedan pre svega vizuelno fascinantan film koji osim fenomenalnih specijalnih efekata ne nudi nešto mnogo više.

 Priča o snovima, realizovana kao projekat iz snova za Kristofera Nolana koji je o njemu maštao gotovo deset godina pre realizacije, ima dva velika problema.

Prvi je što gotovo ceo film prođe u objašnjavanju mehanizama ovog magičnog sveta. Jednostavno, kao da je Nolan dobio instrukciju od producenata da sa budžetom od 160 miliona dolara ne sme previše da se igra i rizikuje.

Ta konstantna upustva tipa, ako umreš u snu tada se budiš ali ako si previše uspavan odlaziš u neki dublji nivo ili napr. da je potrebno imati tzv. totem koji služi za proveru realnosti i sl. ubijaju draž gledanja filma.

Zar je moralo sve da se nacrta i kao da mnoge od ovih stvari nismo mogli sami ukapirati ili prikazati na neki drugi, pre svega vizuelni, način bez potrebe za ‘titlovima’.

Svet Matrix-a je daleko komplikovaniji (pričam isključivo o prvom delu) ali da li pamitite u tom filmu da se vreme gubilo na konstantnom objašnjavanju pravila Matrixa ?

Većinu njih smo otkrili sami, gledajući akciju .Da ne pominjem kompleksnost najboljeg Nolanovog filma “Memento”, kako bi on tek izgledao da nam neko od likova na svakih 5 minuta objašnjava kako funkioniše um glavnog junaka koji tumači Guy Pearce.

 Drugi problem Inception-a je emocionalni impakt koji ima. Na mene nije imao gotovo nikakav. Sporedni likovi u samoj priči nemaju (bitnu) prošlost i o njima tokom filma ne saznamo ništa više nego što smo znali nakon prve pojave.

Takođe ni ljubavna priča između Leonarda DiKaprija i njegove ‘mrtve’ žene ne zrači nekim jakim emocijama. Inception je jedan prilično hladan film i tokom gledanja  uopšte mi nije bilo stalo  ni do jednog aktera na ekranu.

Ipak, uživao sam u spektakularnim akcionim scenama i suludim vizuelnim slikama koja je tek današnja tehnologija specijalnih efekata mogla podariti. Zbog toga i onaj mali plus na kraju


Režija: Cristopher Nolan
Glume: Leonardo DiCaprio
            Joseph Gordon-Levitt
            Elen Page
            Cilian Murphy

Na skali od (1-6) ocena: 3 +

Biograf
Biograf

Direktor, vlasnik i suvlasnik kompanije BVIZ LTD koja je osnovana sa ciljem obeležavanja, praćenja i čuvanja ugleda lika i dela Bozze Vampira iz Zemuna. Poslednjih godina, nakon što se Bozza povukao iz javnog života, BVIZ LTD na čelu sa sjajnim Biografom, krpi kraj sa krajem pišući recenzije onih filmova koje je, uglavnom, retko ko i gledao a još ređe i čitao (te recenzije)...

- autor je svih epizoda na ovom sajtu

Nagrade:
VEMI za najbolji night soap (1999, 2001);
VOSKAR za sporedne efekte (2003);
VULICER za najbolji roman u kategoriji "Romani sa Bozzom Vampirom" (2004)

V- je prvo slovo reči VAMPIR

Articles: 1080

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.