Knives Out aka Nož u leđa (2019)

Reklamiraju ga kao "funny and clever". Pa, funny možda povremeno jeste...Clever...i ne baš

Glavni utisak…razočarenje samom misterijom. Inače sam baš ljubitelj misterija. Mislim, ja sam “Murder Mystery” pre svega pogledao zbog naziva filma a ne tamo nekog Sendlera i neke Enistonke. I kada već pominjem taj netflix projekat čak me je i on, što se tiče ‘Who Done It’ dela više zadovoljio.

Proslavljeni (i bogati) pisac krimića, Harlan Thrombey (Cristopher Plummer) prosljava svoj 85 rođendan okružen porodicom i prijateljima…I naravno, puno “ljubavi”. Ni ne sluti da mu je to poslednji rođendan jer živ dočekati zoru neće.

Film upravo počinje tako “Zora je svanula…zora je nema te”. Domaćica imanja prolazi Harlana mrtvog (da mrtviji ne mož’ biti više) i istraga može da započne. Mada, naizgled, sve ukazuje na (čudno) samoubistvo, čuveni detektiv Benoit Blanc (Daniel Craig) baš I ne veruje u to…a glavni osumnjičeni su upravo svi koji su bili na toj kobnoj proslavi rođendana.

 Rian Johnson je okupio veliki ekipu probranih glumaca. Tu su Jamie Lee Curtis, Don Johnson, Chiris Evans, Michael Shannon, Toni Collete ali svakako najzna;ajniju ulogu ima ne više tako mlada (ali I dalje lepa) Ana de Armas koju ljubitelji španske kultne serije El Internado nikako ne mogu da zaborave. Ona je centralni lik ove misterije I svojom odličnom glumom uspeva da iznese I prebrodi mnoge “misteriozne” probleme koje je scenarista Rian Johnson ostavio.

I režiser  filma (zamislite isto se zove kao I scenarista) uspeva da izvadi fleke priče gde je to moguće. Tako imamo veoma živopisne karaktere ubedljivo dočarane prvoklasnom glumom koji se eto nađu u nekim ne baš živopisnim situacijima. Johnson,  zahvaljujući zanimjivim vizuelnim rešenjima, predivnoj fotografiji i povremenih (ali ne toliko čestih koliko sam očekivao nakon nekih recenzija) stvarno smešnih doskočica/situacija, uspeva da nas relativno uspešno dovede do samog kraja.

 Pošto je sve ovo gore urađeno gotovo kako treba pitate se koji mi je onda (problem)  sa “Nožem u leđima” ? Pa ako ne uspete da odmah provalite sve glavne preokrete i rešenje te glavne misterije onda je sasvim razumno očekivati da će vas ovaj film stvarno oduševiti.

 Ne smatram sebe baš nekim pametnjakovićem ali ne smatram ni druge baš glupaknovićima (mada su neki na kraju filma aplaudirali a drugi pominjali da su samo do tada gledali/čitali  “Smrt na Nilu” I da im je “Knives Out” vrh).

Pa šta je onda moj problem ?

 Negde na kraju prve trećine filma Rian Johnson odlučuje da razotkrije baš krupno parče misterije I film mi od tog trenutka pa sve do kraja postaje strašno dosadan. Jer, sama činjenica da nam je ovo dato baš u tom trenutku, govori u prilog tome da to u stvari možda I nije to. Još gore je što u narednih desetak minuta nakon “ŠTA” otkrivam i “KO” pa mi interesovanje za samu radnju neizostavno opada… jer moram da čekam još nekih 70 minuta da Rian Johnson I drugima  razotkrije ono što odavno znam. E care Riane I nisi baš pametan koliko ti se čini.

 Postoje filmovi u kojima, neodlučno,  sve vreme razmišljate ko je ubica pa vas kraj poklopi sa totalno neočekivanim raspletom. Postoji I oni kod kojih u nekom trenutku u glavi formirate favorite za “ubicu” pa vam je zanimljivo da na kraju otkrijete da li ste pogodili ili ne.. A postoje I ovakvi filmovi poput “Noža u leđa” u kojima ste apsolutno sigurni u rešenje nakon prve trećine filma pa kada vam to I potvrde na kraju ne osećate nikakvo zadovoljstvo što ste eto bili toliko “pametni” nego osećate želju da ste negde drugde I pametnije potrošili svoje vreme.

Na skali od (1-6) ocena: 3

Biograf
Biograf

Direktor, vlasnik i suvlasnik kompanije BVIZ LTD koja je osnovana sa ciljem obeležavanja, praćenja i čuvanja ugleda lika i dela Bozze Vampira iz Zemuna. Poslednjih godina, nakon što se Bozza povukao iz javnog života, BVIZ LTD na čelu sa sjajnim Biografom, krpi kraj sa krajem pišući recenzije onih filmova koje je, uglavnom, retko ko i gledao a još ređe i čitao (te recenzije)...

- autor je svih epizoda na ovom sajtu

Nagrade:
VEMI za najbolji night soap (1999, 2001);
VOSKAR za sporedne efekte (2003);
VULICER za najbolji roman u kategoriji "Romani sa Bozzom Vampirom" (2004)

V- je prvo slovo reči VAMPIR

Articles: 1082

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.