C. B. Strike aka Kormoran Strajk (2017-?) prve dve sezone

Baš me interesuje šta će se do kraja ove serije desiti sa verenikom naše drage Robin...

Cormoran Strike (glumi ga Tom Burke iz The Souvenir (2019) je ratni vojni invalid (desna noga od kolena naniže otkinuta nakon eksplozije u Avganistanu), sin popularnog rokera (i člana Rock & Roll Hall of Fame) ali pre svega privatni detektiv kome u kritičnom životnom i poslovnom trenutku u pomoć, prvo kao sekretarica a potom i kao (poslovni) partner, pristiže Robin Ellacott (Holliday Grainger znamo iz Riot Club (2014)).

Nakon što je ovaj tekst objavljen otkrio sam da se komplenat Strajk nalazi na HBO MAX s'tim što umesto 5 sezona ovde je sve "spakovano" u 3. Prva sezona na MAX-u ima 7 epizoda što znači da se tu u stvari nalazi prve 3 sezone (kako su prikazivane na BBC). Dakle, moje prve dve sezone još uvek nisu ni prva MAX sezona... 

Ovaj BBC projekat nastao je na osnovu serijala romana sa ovim likom kojeg je kreirao misteriozni Robert Galbraith. Toliko misteriozni da je nakon prodatih tek 1 500 primeraka u prve tri nedelje romana “The Cuckoo’s Calling” (2013) (prva sezona je ekranizacija ovog dela), a nakon dojave “Sunday Times”-u da se iza tog pseudonima krije autorka Hari Potera J.K. Rowling, prodaja eksplodirala i samo te nedelje skočila na 18 000 komada.

Nisam čitao ove romane (objavljene i kod nas) te ne znam koliko su kvalitetni ali nema sumnje da je glavni razlog što se BBC prihvatio ove ekranizacije prestiž i komercijalnost čuvene autorke.

Na sreću to ne može biti i jedini razlog jer je vodeći tandem Strike i Robin, zahvaljujući odličnom kastingu, naprosto neodoljivo šarmantan.

“Zov kukavice” u svoje tri jednočasovne epizode prati slučaj navodnog samoubistva popularne manekenke.

Tara Fitzgerald

Misterija je korektna sa par (ne)očekivanih rešenja ali krajnji utisak je da su 3 epizode ipak previše za nju.

Druga sezona se bazira na drugom romanu “The Silkworm aka Svilena buba” (2014) i smeštena je u svet izdavača i (ludih) književnika i gledaoci će osetiti da ova priča deluje autentičnije od prve (jer JK Rowling se u tom svetu snalazi kao riba u vodi).

Dodatni plus je što ima samo dve epizode koje su sasvim dovoljne za ovu galeriju ekscentričnih likova među kojima se krije ubica.

Interesantna, moderno “dizajnirana”, dovoljno ozbiljna da ne bude neozbiljna, “Strike”, barem na osnovu odgledane prve dve sezone (od ukupno trenutnih 5) ima moju preporuku za ljubitelje ovakvog “štiva”.

Na skali od (1-5) ocena: 3+

recenzija: DeHičkok

DeHičkok (Prle)
DeHičkok (Prle)

Poznat kao ljubitelj TV serija, De Palme i Hičkoka, ovaj naš već stari član dolazi sa virtuelnih mesta poznatih kao Znak Sagite/Darkwood. Ne pije, ne puši i ne psuje. Omiljen mu je junak Bozza Vampir a omiljena boja žuta (giallo). Zadužen je da pokrije sve što može da se prekrije...Od 01.11.2023 je gurnut u ilegalu

Articles: 210

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.