Red Sparrow aka Izdaja (2018)

Kao vrabac na mom dlanu skakućeš...

Priča je adaptacija špijunskog romana Džejsona Metjusa, smeštena u modernoj Rusiji, koja prati operativca Dominiku Jegorovu (Dženifer Lorens). Ona dobija naređenje da, mimo njene volje, postane “vrabac”, odnosno obučena zavodnica na zadataku i da prati mladog Cija agenta Natanijela Neša, koji je dobio ulogu da istraži ruski obaveštajni sistem.

sa sajta cinestarsinemas

“Obučena zavodnica” ? Mada, naravno, ovaj izraz nije antonim ima nečega apsolutno kontradiktornog u konstrukciji “obučena zavodnica” jer, jelte, kako može da zavodi ako je obučena ?

Obučena se ovde odnosi na trening/obuku koju će bivša balerina a sadašnja špijunka Dominik Jegorova morati da prođe. Pošto su u pitanju tehnike zavođenja i seksualnog ponižavanja/iživljavanja gde ćeš naći boljeg instruktora od Charlotte Rampling. Uopšte ne sumnjam da je ne samo ona odmah viđena za ovu ulogu kada se planirala ekranizacija istoimenog romana već da ju je i pisac Jason Matthews upravo imao u vidu dok je pisao njen lik.

Kao što nema sumnje da je i glumac Matthias Schoenaerts (na gornjoj slici) koji glumi Dominikinog strica i čoveka koji će je, kao istaknuti predstavnik službe, uvesti u mračni svet KBG/FSB posebno vizuelno doteran da liči na jednog svima nama znanog političara iz Rusije.

Inače, gornji opis sadržaja filma “Red Sparrow” jeste tačan ali je prilično uopšten i ne baš “dostojan” samog filma.

Naime, sve dok pratimo kako i zašto Dominik od balerine postaje ono što postaje “Crveni vrabac” jeste intrigantan i dobar. Sve dok su priče Dominik i tog, kako kažu, mladog CIA agenta Natanijela (inače, Joel Edgerton The Gift (2015) je tada imao 44 godine što valjda znači da je mlad) odvojene/paralelne “Red Sparrow” je i gledljiv i inteligentan.

U trenutku kada se konačno njih dvoje “spoje” ova priča koja je okupila respektibilne aktere i ispred i iza kamere postaje kakofonična i besmislena na mnogo “pametnih” načina.

Ovde glumi i Jeremy Irons

I dok nekako, mada teško, možete progutati scenografiju i metode koje koriste Rusi koje kao da su došle iz filmova od pre pola veka, iz doba Hladnog rata, ono što nikako ne možete jeste ta “fatalna” ljubav između ovo dvoje mladih. Jennifer Lorence svakako jeste mlada ali ni njoj ni njemu (Edgerton) ove uloge nimalo ne leže.

I dok se pitate šta njih dvoje uopšte rade u ovoj predugoj (čak 140 min.) zbrci koja se sve vreme prodaje kao nekakvo genijalno “gotcha”/”aHA” ostvarenje ja vas pitam zbog čega se više i minut duže zadržavate na ovom tekstu…a kamoli na filmu.

Na skali od (1-6) ocena: 2

Biograf
Biograf

Direktor, vlasnik i suvlasnik kompanije BVIZ LTD koja je osnovana sa ciljem obeležavanja, praćenja i čuvanja ugleda lika i dela Bozze Vampira iz Zemuna. Poslednjih godina, nakon što se Bozza povukao iz javnog života, BVIZ LTD na čelu sa sjajnim Biografom, krpi kraj sa krajem pišući recenzije onih filmova koje je, uglavnom, retko ko i gledao a još ređe i čitao (te recenzije)...

- autor je svih epizoda na ovom sajtu

Nagrade:
VEMI za najbolji night soap (1999, 2001);
VOSKAR za sporedne efekte (2003);
VULICER za najbolji roman u kategoriji "Romani sa Bozzom Vampirom" (2004)

V- je prvo slovo reči VAMPIR

Articles: 1085

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.