Star Wars (originalna trilogija) ukratko

Prvo smo imali nadu koja uzvraca udarac ali onda nas je pre nekoliko dana poklopio i potopio poslednji povratak.

Pogledao sam nedavno originalnu trilogiju Star Wars-a. Originalnu, uslovno rečeno jer ove (najviše) dostupne verzije (blue ray) su, neki bi rekli, radikalno izmenjene u odnosu na originale. Lukas je specifičan po tome što je, zahvaljujući sili (force, kapirate… a ? 🙂 ) i svom položaju u filmskoj industriji, bio u poziciji da svoje filmove menja, prilagođava nekoj svojoj viziji sa svakim novim izdanjem. (ti filmovi  su de-fakto do pre par godina bili isključivo njegovi, dok ih nije prodao Dizniju za cirka nekih 4 milijarde dolara). Zato nemamo još uvek originalnu verziju ni na jednom mediju. Ja upadam u onu grupu (očigledno manje glasnu) kojoj intervencije koje je Lukas uradio u suštini ne smetaju. Tu ne računam onu užasnu, užasnu pesmu „Jedi Rocks“ u „Povratku Džedaja“…. ma ajte i pesma (mada je „Lapti Nek“ klasik za ovo) ali stvorenja iz mapet šoua i one prateće pevaljke, pa još što se jasno vidi da je u pitanju animacija….auuu….brrrr….

.Ako i „New Hope“ i nije savršen (pa čak i daleko od toga) istovremeno i dalje poseduje gotovo dečiju dozu iskrenosti i naivnosti… i dalje je najbolja svemirska bajka.

„Empire Stikes Back“ je naravno najbolji iz te trilogije. Mračan i ozbiljan, gotovo je sušta suprotnost prethodnom filmu. Sada kada svi znamo ko je otac Luk Skajvokera, i kako se završava saga, efekat „I’m your father“ možda i nije tako upečatljiv ali i bez „najokrutnije završnice u istoriji filma“  (kako su je neki tada nazvali) „Empire Strikes Back“ i dalje može ponosno nositi titulu najboljeg Star Wars filma.

„Return of Jedi“ je simpatičan. I samo ću to reći o njemu.

============

Ocene u Star Wars univerzumu (od 1-5)

„New Hope“ (1977) 4

„Empire Strikes Back“ (1980) 5

„Return of Jedi“ (1983)  3

========================================

 

Za dva dana pričamo o sili koja se probudila a potom i o poslednjoj sili koju ću pogledati u bioskopu.

 

 

Biograf
Biograf

Direktor, vlasnik i suvlasnik kompanije BVIZ LTD koja je osnovana sa ciljem obeležavanja, praćenja i čuvanja ugleda lika i dela Bozze Vampira iz Zemuna. Poslednjih godina, nakon što se Bozza povukao iz javnog života, BVIZ LTD na čelu sa sjajnim Biografom, krpi kraj sa krajem pišući recenzije onih filmova koje je, uglavnom, retko ko i gledao a još ređe i čitao (te recenzije)...

- autor je svih epizoda na ovom sajtu

Nagrade:
VEMI za najbolji night soap (1999, 2001);
VOSKAR za sporedne efekte (2003);
VULICER za najbolji roman u kategoriji "Romani sa Bozzom Vampirom" (2004)

V- je prvo slovo reči VAMPIR

Articles: 1085

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.