El inocente aka The Innocent (2021)

Navodno samoubistvo časne sestre je trenutak kada se misterije iz prošlosti počinju preplitati sa sadašnjošču.

Maria Casasa znate iz Contratiempo aka The Invisible Guest (2016) ili možda iz serije El barco. Režisera i scenaristu Oriol Pauloa poznajete takođe po Contratiempo aka The Invisible Guest (2016) ali sasvim moguće i po El Cuerpo aka The Body (2012) ili Los ojos de Julia aka Julia’s Eyes (2010)

Pisca Harlan Cobena, po čijem romanu je nastala ova serija, Netflix ljubitelji su već zavoleli (ili zamrzli) po prethodne tri ekranizacije, dve britanske (Safe (2018) i The Stranger (2020)) i jedne poljske (The Woods aka W głębi lasu (2020)), i evo dočekasmo i špansku.

Inače, Coben je sa Netflix-om potpisao multimilionski ugovor o ekranizaciji svojih čak 14 novela a trenutno se snima jedna francuska i još jedna britanska serija na osnovu njegovih romana.

I u “Nevinom” Cobenov predložak ima sve poznate sastojke koje koristi gotovo u svakom svom delu (ili barem u onima koje sam gledao). I ovde je u središtu priče pojedinac koji se iznenada nađe u vrtlogu zbivanja koji započnu sa nestankom neke njegove drage osobe (ovde je u pitanju, kao u “The Stranger-u”, supruga) a čiji se uzroci i posledice krije negde u prošlosti.

Neke strašne tajne se moraju razotkriti i neke neprijatne istine saznati da bi naši protagonisti stigli do tog “srećnog” kraja.

Oriol Paulo uspeva da u prvoj epizodi ispriča praktično devetogodišnju sagu na jedan veoma efikasan način. Glavni junak Mateo kao mladić završi na robiji zbog nesretnog ubistva iz nehata drugog mladića i naizgled i njegov život biva zauvek uništen. Ipak, uz pomoć porodice i pre svega svog brata, uspeva da nakon zatvora izgradi novi život koji će pokušati, uz pomoć svoje voljene supruge, da dovede u konačnu normalu u trenucima kada saznaje da će postati otac.

Nažalost, jedan telefonski poziv menja sve, i kada njegova (trudna) žena nestane na službenom putu, na Matea se obrušavaju stvari koje nikako nije mogao predvideti. Da li su oni povezani sa njegovom prošlošću ili su posledica nekih mnogo zlokobnijih dešavanja ?

Druga epizoda je još “radikalnija” u načinu kako Oriol Paulo uvod novog (glavnog) karaktera u priču. Praktično sve do poslednje scene te epizode pitaćete se kakve ovo ima veze sa početnom pričom.

I to je, opet nažalost, i poslednja pohvala koju će izreći o ovoj seriji.

Naime, kada se već u trećoj i četvrtoj epizodi glavne misterije praktično razreše nema ovde puno materijala zbog kojih je ovo moralo da se prevuče u čitavih osam epizoda. Zbog toga što većina onoga što sledi uglavnom služi da na neki način ispuni satnicu za zadato trajanje serije poćećete razmišljati o raznim drugim nebitnim stvarima koje će te primećivati.

Poput toga zašto ova detektivka sa gornje slike uvek nosi ovaj zgodni rančić na leđima i zašto nikada pre toga nisam primetio da li i kakve tašne/rančeve nose drugi ženski detektivi u drugim serijama/filmovima (mislim, mora negde da stave šminku) ?

Takođe, doćićete u iskušenje da vratite nazad i izbrojite koliko je metaka ispaljeno iz jednog pištolja u jednoj “napetoj” sekvenci (odmah da vam kažem, 15). A dodatni twist-ovi i podzapleti se baziraju na očajno loše opravdanim motivacijama određenih karaketera….

Sve u svemu…. ne gubite vreme….

Na skali od (1-5) ocena: 2

recenzija: DeHičkok

DeHičkok (Prle)
DeHičkok (Prle)

Poznat kao ljubitelj TV serija, De Palme i Hičkoka, ovaj naš već stari član dolazi sa virtuelnih mesta poznatih kao Znak Sagite/Darkwood. Ne pije, ne puši i ne psuje. Omiljen mu je junak Bozza Vampir a omiljena boja žuta (giallo). Zadužen je da pokrije sve što može da se prekrije...Od 01.11.2023 je gurnut u ilegalu

Articles: 210

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.