Los ojos de Julia aka Julia’s Eyes (2010)

Los ojos de Julia je jedno pre svega sentimentalno putovanje kroz giallo istoriju

Režiser: Guillem Morales

Glume: Belen Rueda

             Luis Homar

             Pablo Derqui

O čemu se ovde radi: 

 Glavna junakinja Julia sumnja u verziju po kojoj je njena rođena sestra i bliznakinja izvršila samoubistvo.  Sem misterije koju pokušava da reši mora se suočiti i sa degenerativnom, naslednom bolešću zbog koje može i sama veoma brzo ostati u potpunosti bez vida.

Ključna reč iz naziva filma:


Ojos

Ako bi opisao jednom rečju ovaj film koju bi reč upotrebio:

 Atmosferično

Ima li tu nešto zanimljivo ?

   Drugi dugometražni film Moralesa. Bolji i znatno zreliji, Nažalost ovaj talentovatni režiser je od svog debija 2004 godine snimio samo još ovaj film.

Šta je dobro u ovom filmu ?

Fotografija, gluma, režija…

Šta je još dobro u filmu ?

 “Los ojos de Julia” sam odgledao pre nekoliko meseci a tek sada zapisujem ove redove…i utisak o filmu mi je sada bolji nego nakon prvog gledanja. Nekako u njemu ima dovoljno magije i misteriozne atmosfere zbog koje ću ga pamtiti znatno duže nego možda neke druge i bolje filmove. Radujem se ponovnom gledanju Julie…nekog dana u daljoj ili bližoj budućnosti.

Šta je loše u ovom filmu ?

 Najslabija karika je scenario. Pisao ga je sam Morales uz pomoć Oriol Paula koji nas je dve godine kasnije prijatno iznenadio scenarijom i režijom filma El Cuerpo.

Šta je još loše u ovom filmu ?

Vraćamo se opet na scenario. Postoje neka nelogična isforsirana rešenja koja mogu da poremete percepciju filma i koji kvare tananu realnost i mističnost koju nam Los ojos de Julia sve vreme pruža. Ukoliko ste spremni da oprostite te greške radi impresivnog vizuelnog stila koji nam Morales servira gotovo celim trajanjem filma, volećete Juliu. Film naravno mnogo toga duguje giallo tradiciji a jedna od osnovnih karakteristika tih filmova je upravo dominacija stila, grafike, slike nad logikom priče.

Postoje li bolji filmovi od ovog ?


Da.

Postoje li lošiji filmovi od ovog ?


Većina

Vredi li ovo gledati ?


Pogledati bez predrasuda

Zaključak za kraj:

Los ojos de Julia je jedno pre svega sentimentalno putovanje kroz giallo istoriju.

Na skali od (1-6) ocena: 4-


recenzija: Gimitrije Verzićduh sa dva plava oka 

Gimitrije Verzić (Tihi)
Gimitrije Verzić (Tihi)

Čuveni duh sa plavim okom (a od susreta sa Bozzom postao je duh sa dva plava oka), propali kandidat za kandidata studenta filmske režije i beskompromisni (takođe propali) filmski kritičar koga ste svi imali priliku da upoznate u prelomnoj, epoholno dvodelnoj epizodi "Bioskop Sloboda" Svojim autorskim tekstovima o filmu on će definitivno oplemeniti ovaj prostor.
Takođe, Gimitrije fanatično gleda televiziju pa možemo očekivati i njegove tekstove na tu temu. Od 1.11.2023 gurnut je u ilegalu.

Articles: 143