Vampyres (1974)

U svoje doba, ovaj film je bio poznat po tome što je za glavne antagoniste imao biseksualne vampiruše....

“Vampirice” José Ramón Larraz-a započinje tako što se dve mlade, lepe, zgodne i bujne devojke prepuštaju strastima u velikom i prostranom krevetu, u sobi nekog starinskog zamka.

Nažalost, neki tip (koga ne vidimo) sa pištoljem, prekida ovo uživanje (i za gledaoce) i ubija naše devojke.

Onda skačemo u neko drugo (buduće?) vreme, kada se gospodin sa gornje slike prijavljuje u hotel. Mada on možda i deluje delimično unezvereno najviše je unezveren ovaj čikica na recepciji koji u završnom kadru ove scene glasno, sam sebi, (otrplike) kaže: “Čudno, siguran sam da sam ovog čoveka video ranije ?”.

Zatim se prebacujemo u paralelni tok priče u kome upoznajemo mladi bračni par,John i Harriet, koji, valjda, obožava da se vozika svojim autom sa prikolicom po engleskoj provinciji, i onda, bez ikakvog zazora nađe neko zgodno mesto gde će zanoćiti…a ako im se učini privlačno i više dana prenoćiti.

Uz put, vide i one dve devojke sa početka priče. To jest, vide jednu kako stopira (i zaustavlja jedno vozilo) dok se druga krije iza nekog drveta pored puta.

I tako John i Harriet se zaustavljaju u bilizini kuće (jedna od gornjih slike) u kojoj su ove dve sa, takođe gornjih slika, “ubijene” da odmore. A sprema se i oluja.

Uskoro u tu kuću ulazi i onaj neznac sa početka (kao jedan koga je pokupila zgodna autostoperka) i stvari postaju sve zlokobnije i komplikovanije.

Elem, sve ovo što sam vam ispričao desi u nekih prvih petnaestak minuta koji, kao što napisah, obećavaju jedno veoma interesantno filmsko iskustvo…ali….jadac.

José Ramón Larraz u nastavku, uopšte više ne želi da se bavi nekakvom logikom priče a vala ni logikom nekih tradicionalnih pravila u vampirskoj mitologiji (kako se to Vampiri slobodno šetaju po danu ako su Vampiri…pogotovo što kasnije otkrivamo da u stvari i ne mogu da se šetaju danu jer im to smeta…mislim, pretpostavljam da su planirali u post produkciji da uz pomoć CGI pretvore dnevne u noćne scene ali im je ponestalo para 🙂 )

Ostajem vam onda da uživate u pojedinim “vrelim” scenama i neočekivanim dešavanjima koji su pre svega neočekivani jer nisu utemeljeni niti u filmskoj logici niti u logici uspostavljenoj u samom filmu.

“Atmosfera” je i dalje tu, na kraju nije ovo toliko ni besmislen film (završna kratka scena navodno bi trebala sve da razjasni), ali “Vampyres” mi je izgubio interesovanje u trenutku kada je ovaj gospodin sa gornje slike odlučio da nakon jedne bizarne noći i dalje ostane na tom imanju….a tek njihove “komšije” John i Harriet koji tu ostaju danima, valjda uživajući u “prirodi”… ma dajte molim vas…

Na skali od (1-6) ocena: 2+

Biograf
Biograf

Direktor, vlasnik i suvlasnik kompanije BVIZ LTD koja je osnovana sa ciljem obeležavanja, praćenja i čuvanja ugleda lika i dela Bozze Vampira iz Zemuna. Poslednjih godina, nakon što se Bozza povukao iz javnog života, BVIZ LTD na čelu sa sjajnim Biografom, krpi kraj sa krajem pišući recenzije onih filmova koje je, uglavnom, retko ko i gledao a još ređe i čitao (te recenzije)...

- autor je svih epizoda na ovom sajtu

Nagrade:
VEMI za najbolji night soap (1999, 2001);
VOSKAR za sporedne efekte (2003);
VULICER za najbolji roman u kategoriji "Romani sa Bozzom Vampirom" (2004)

V- je prvo slovo reči VAMPIR

Articles: 1084

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.