Cypher (2002)

Od autora filma Kocka (Cube) dolazi Cypher. Možda je bolje da nas zaobiđe.

Režija: Vincenzo Natali


Glume:   Jeremy Northam

                Lucy Liu

                Nigel Bennet

O čemu se ovde radi: 

SF ko(o)rporativna špijunaža sreće mandžurijskog kandidata 

Ključna reč iz naziva filma:


Cypher

Ako bi opisao jednom rečju ovaj film koju bi reč upotrebio:

   Dosada

Ima li tu nešto zanimljivo ?

Ima…nije da nema.

Šta je dobro u ovom filmu ?

Jeremy Northam. U filmu u kome na prste jedne ruke možemo izbrojati glumce Northam je veoma dobro portretisao lik Morgana Salivana, jednog beživotnog, prosečnog, neinteresantnog sredovečnog gospodina koji iznenada poželi da se bavi industrijskom špijunažom. Pošto je u pitanju SF film čija se radnja odigrava u relativno bliskoj budućnosti naravno da je i sama špijunaža ipak drugačija od očekivane.

Šta je još dobro u filmu ?


Jeremy Northam. Zbog njega sam i nekako izdržao ovih napornih 90-ak minuta filma.

Šta je loše u ovom filmu ?

Film pokušava da imitira atmosferu Blade Runnera tj. priča Filipa K. Dika sa nekakvom aluzijom na Matriks koji je snimljen par godina ranije ali sve to to deluje prilično monotono i neubedljivo. Nemam ništa protiv niskobudžetnih SF filmova,  ali jednostavno ovde, sem kolorita i povremenih interesantnih, pomerenih vizuelnih rešenja, sve deluje jako, jako jeftino. Naročito tragikomično deluje jedan CGI helikopter. Možda, ali samo možda, da su izbegli te neuspele CGI efekte i sam film bi delovao kredibilnije i upečatljivije.  

Šta je još loše u ovom filmu ?

Lucy Liu. Nije ona toliko loša koliko je njena uloga pogrešno odabrana. Njeno glumljenje feme fatal koja je istovremeno i opasna, kung fu riba (kao Triniti iz Matriksa) deluje u pojedinim trenucima groteskno smešno.

Postoje li bolji filmovi od ovog ?

Reditelj Natali je debitovao sa filmom Kocka (Cube) koji je superioran u odnosu na Cypher

Postoje li lošiji filmovi od ovog ?

Kao i uvek, da.

Vredi li ovo gledati ?

Ne. Nema ništa u njemu dovoljno originalno i intrigantno da bi ste gubili vreme.

Zaključak za kraj:

Ipak, ako neko od vas ipak pogleda ovaj film, neka mi napiše (u komentaru ispod) zbog čega mu je naziv Cypher. Nekako mi je to promaklo u samom filmu (ako uopšte postoji objašnjenje) a jednostavno ne želim da verujem da su mu dali takvo ime na osnovu svega onoga što bi ta sama reč mogla značiti. Jer ako je stvarno tako, ovaj film zaslužuje i ocenu niže.


Na skali od (1-6) ocena: 2+ 

recenzija: Gimitrije Verzićduh sa dva plava oka 

Gimitrije Verzić (Tihi)
Gimitrije Verzić (Tihi)

Čuveni duh sa plavim okom (a od susreta sa Bozzom postao je duh sa dva plava oka), propali kandidat za kandidata studenta filmske režije i beskompromisni (takođe propali) filmski kritičar koga ste svi imali priliku da upoznate u prelomnoj, epoholno dvodelnoj epizodi "Bioskop Sloboda" Svojim autorskim tekstovima o filmu on će definitivno oplemeniti ovaj prostor.
Takođe, Gimitrije fanatično gleda televiziju pa možemo očekivati i njegove tekstove na tu temu. Od 1.11.2023 gurnut je u ilegalu.

Articles: 143

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.