The Ritual (2017)

Ko bi rekao da putovanje u Švedsku može ovako da se završi...

Ritual je još jedna akvizicija Netflix-a na koju mogu da zalepe etiketu „Netflix original“. To naravno ne mora niš’ da znači, bar u pogledu kvaliteta, kao što smo se uverili u izvanrednom očajnom „The Open House“ koji nam je Netflix uvalio početkom godine. Ovde je,  na sreću, ipak u pitanju bila drugačija priča. Neko je, zapravo, uspeo i da vidi „The Ritual“ pre nego što je kupljen. Naime, film je doživeo premijeru prošle godine na jednom festivalu, nakon toga, za internacionalno tržište prava je otkupio Netflix, a „Ritual“ je imao svoju redovnu bioskopsku distribuciju u Engleskoj.

Pošto sam vas dovoljno ugnjavio sa, za većinu vas (sasvim razumljivo), totalno nepotrebnim podacima ajd’ malo i o filmu. Grupa prijatelja, kao posledica nemilih događaja sa samog početka (i pre špice), odlučuje da se uputi u pešačku avanturu po nekim planinskim bespućima najbolje zemlje za život…Švedske.„Gotcha You“…siguran sam da ste pomislili da je u pitanju Srbija. Pokazaće se, nakon što skrenu sa utvrđenog puta, i zapute se prečicom kroz šumu, da bi im čak i poseta Srbiji bolje legla, nego ova Švedska…

David Bruckner je ovo prvo samostalno režisersko delo  ali on nikako nije početnik (pre toga je radio na nekoliko horor omnibus antologija). „The Ritual“ je od početka umešno režiran i lepo uslikan psihološki horor koji fino gradi atmosferu jeze koja se gledaocima (i protagonistima) lagano uvlači pod kožu. Tome doprinose i dobri karakterni glumci koji uspevaju da nam, svojom glumom, „prodaju“ i neke ne baš uverljive postupke svojih likova. Ali opet, kao što je nažalost običaj, u trenucima kada iz psihološkog pređemo u „praktični“ užas, u toj završnoj trećini, tj. kada se razotkrije šta se to krije u senkama drveća, film upada u dobro znane  klišeje. Tenzija rapidno opada i “Ritual” prestaje da bude uzbudljiv i strašan. Nemam problema sa samim tokom te priče (koja je inače nastala po istoimenom romanu  cenjenog britanskog horor autora Adam Nevilla te verovatno scenaristi i nisu mogli da tu nešto promene) ali prvi deo nas je „pripremao“ za ipak nešto znatno bolje od klišeja koji su usledili.

„The Ritual“ se  (previše) ne raspada u toj završnici ali i taj pad je dovoljan da  od potencijalnog veoma dobrog horora krajnji utisak bude „Meh“ (Meh je stara dobra srpska skraćenica od  Maloumno Emotivni Harakiri)

Na skali od (1-6) ocena: 3

 

Biograf
Biograf

Direktor, vlasnik i suvlasnik kompanije BVIZ LTD koja je osnovana sa ciljem obeležavanja, praćenja i čuvanja ugleda lika i dela Bozze Vampira iz Zemuna. Poslednjih godina, nakon što se Bozza povukao iz javnog života, BVIZ LTD na čelu sa sjajnim Biografom, krpi kraj sa krajem pišući recenzije onih filmova koje je, uglavnom, retko ko i gledao a još ređe i čitao (te recenzije)...

- autor je svih epizoda na ovom sajtu

Nagrade:
VEMI za najbolji night soap (1999, 2001);
VOSKAR za sporedne efekte (2003);
VULICER za najbolji roman u kategoriji "Romani sa Bozzom Vampirom" (2004)

V- je prvo slovo reči VAMPIR

Articles: 1084