Mr. Ricco (1975)

Ain't That a Kick in the Head

“Mr. Ricco” je poslednja glavna uloga legendarnog Dean Martina. Šteta što ovo nije ispao bolji film jer je sam lik advokata Mr. Ricca prilično interesantan.

Priča započinje, logično, u sudnici ali, nelogično, to će biti i prvi i poslednji put da smo tamo, što jeste neobično za film u kome je glavni junak advokat.

I tako, dok traje uvodna špica, sudija čita presudu u poslednjem slučaju Joe Ricca (ono Mr. nije od mister nego od Joe). Ona je oslobađajuća i omogućava da se na slobodu pusti optuženi crni (u smislu crnac) aktivista (u smislu Black Panthers i slični pokreti ala Malcolm X) Frankie Steele.

Frankiu se sudilo za ubistvo a pušten je zbog podmetanja/petljanja sa dokazima od strane policije San Franciska.

Mada mu je jedan od najboljih prijatelja policijski narednik George, Ricco zna da nakon poslednjih dešavanja nije više omiljen među njima (a mora da je bio)…a tek će postati još neomiljeniji.

Red je red a zakon je zakon i mora važiti jednako za sve, maksima je kojom se Ricco rukovodi.

Kada dva policajca nastradaju u očiglednoj zasedi koju je, prema svedocima (a i prema onome što smo i mi videli), počinio upravo pušteni crnac (ili bar neko ko mnogo liči na njega…opet, ne u rasističkom smislu da su svi crnci isti, nego stvarno ili je on ili njegov brat blizanac) stvari za Ricca se dodatno komplikuju…a uskoro i on postaje meta….

Da me ne bi ste više prozivali da sam rasista u nastavku teksta ću koristiti samo njegovo ime Frenki. Opet, da ne bude zabune, kada kažem Frenki mislim na ovog bradatog sa cvikerima sa gornje slike, a ne na bivši bend Zorane Pavić.

Mada, imali su i oni jednog bradatog sa cvikerima.

Dean Martin, u toj prvoj i boljoj polovini filma, uspeva da nas sve osvoji svojom neposrednošću i šarmom. Živi sam, ima kućnog ljubimca psa koji je dosta toga povukao na svog gazdu (u smislu da se neke gospođe žale da je spopadao njihove ljubimice…mislim na keruše….opet da budem sasvim jasan) i okružen je sa puno prijatelja iz svih društvenih grupa. Dakle, veoma je omiljen u društvu…i u društvenim grupama.

Režiser Paul Bogart je pre svega svoju karijeru gradio na televiziji mada je povremeno snimao i neki bioskopski film tu i tamo. Pominjem ovo kao podatak zbog toga što “Mr. RIcco” najviše liči na jednu (dužu) epizodu neke popularne policijske serije iz sedamdesetih i u stvari, ovo bi bio idealna pilot epizoda za neku seriju tipa “Kodžak” ili “Kolumbo”.

Ili možda za budući Miami Vice jer ovde jednu zanimljivu sporednu ulogu igra Philip Michael Thomas

Drugi, “akcioni” deo filma je prilično slabašan. Pogotovo završnica koja nas dovodi i u nekakve noir vode ali bez očekivanog efekta koje bi onakav kraj filma trebao doneti.

“Mr. Ricco” će te možda pogledati zbog Dean Martina ali je, zbog aktuelnih zbivanja u Americi, u kontekstu dešavanja BLM, George Floyd-a i tretmana policije prema pripadnicima Frenki “manjine”, jedan zanimljiv istorijski presek situacije od pre gotovo 50 godina i eto ove danas.

Na skali od (1-6) ocena: 3-

recenzija: DeHičkok

DeHičkok (Prle)
DeHičkok (Prle)

Poznat kao ljubitelj TV serija, De Palme i Hičkoka, ovaj naš već stari član dolazi sa virtuelnih mesta poznatih kao Znak Sagite/Darkwood. Ne pije, ne puši i ne psuje. Omiljen mu je junak Bozza Vampir a omiljena boja žuta (giallo). Zadužen je da pokrije sve što može da se prekrije...Od 01.11.2023 je gurnut u ilegalu

Articles: 210

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.