The Stranger (2020)

Uz ovog stranca vreme brzo leti...

Priznajem, za pisca Harlan Cobena sam izistinski stvarno čuo tek kada sam (po)gledao onu finu misteriju, takođe na Netflix-u, pod imenom “Safe“.

Ovog puta, glavni junak je Adam Price (Richard Armitage) kome, tokom dečije fudbalske utakmice, misteriozni stranac tj. devojka sa bejzbol kapom, saopštava užasnu tajnu iz prošlosti njegove supruge. On, i ako u naizgled srećnom braku sa Corinne Price (Dervla Kirwan) sa kojom ima dvoje dece, ipak odlučuje da proveri tvrdnje misteriozne devojke.

Istovremeno, na ponoćnoj tinejdž žurci (koja se održava uz logorsku vatru) na kojoj učestvuju devojka i prijatelj-komšija starijeg sina, jedan od učesnika gotovo smrtno nastrada uz niz bizarnih dešavanja te noći (koji uključuju odsečenu glavu alpake-peruanske lame) .

Uskoro otkrivamo da Adam nije jedini kome je stranac pristupio i zapretio razotkrivanjem neke strašne tajne. Dok svi i dalje kriju tajne klupko zločina iz prošlosti i sadašnjosti počinje da se ubrzano umnožava i zapetljava…

Ova Netflix produkcija nije, nažalost, na nivou prethodne Cobenove ekranizacije, ali, na sreću, nije ni toliko daleko.

Sama misterija nam ne daje, kao napr. u “Safe”, dovoljno materijala da nam zaokupi sive moždane ćelije, jer, pokazaće se, ona i nije centralni motiv serije. Naime, ovde autori više pažnje posvećuju gomili drugih, manje ili više sporednih, likova koji imaju svoje mračne događaje iz prošlosti koji i nisu toliko u vezi jedni sa drugim (osim što ih devojka sa bejzbol kapom jednako zna).

Začudno, gomila paralelnih dešavanja, maksimalno čine ovu seriju zabavnom jer se non stop dešavaju razni preokreti i podzapleti, koji podižu dinamiku i tempo, te mogu s pravom reći da je “The Stranger” jedan od reprezentativnih primera serija koje morate bindžovati.

Zahvaljujući toj ludačkoj brzini lakše ćete pregurati neke nelogičnosti i površnosti koje nam ovakav koncept donosi. Nema u “The Stranger-u” ničega previše kvalitetnog ali sve je dovoljno uzbudljivo da ovih 8 epizoda proleti stvarno veoma brzo.

preporuka…

Na skali od (1-5) ocena: 3

#ostanikuci

 

Biograf
Biograf

Direktor, vlasnik i suvlasnik kompanije BVIZ LTD koja je osnovana sa ciljem obeležavanja, praćenja i čuvanja ugleda lika i dela Bozze Vampira iz Zemuna. Poslednjih godina, nakon što se Bozza povukao iz javnog života, BVIZ LTD na čelu sa sjajnim Biografom, krpi kraj sa krajem pišući recenzije onih filmova koje je, uglavnom, retko ko i gledao a još ređe i čitao (te recenzije)...

- autor je svih epizoda na ovom sajtu

Nagrade:
VEMI za najbolji night soap (1999, 2001);
VOSKAR za sporedne efekte (2003);
VULICER za najbolji roman u kategoriji "Romani sa Bozzom Vampirom" (2004)

V- je prvo slovo reči VAMPIR

Articles: 1085

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.