Rogue One (2016)

Bioskopski spektakl. Ali da li su sjajni efekti dovoljni za dobar film ?

Ovo je film od onog tipa koji je režirao indie SF/horor “Monsters” (gled’o nisam, kažu neki ljudi da je dobar)  a zatim postao ljubimac velikih studija za koje je počeo da radi (pre)velike projekte. Kažu da je Edwards Gareth baš fini i pre svega štedljiv/ekonomičan igrač. Radi projekte u okviru budžeta, ne insistira na nekakvim svojim (umetničkim?) vizijama koji će, ne daj Vučiću, premašiti planirane troškove. Čak se i previše ne buni kada mu glavešine odozgo “sugerišu” šta bi bilo zgodno ubaciti (ili izbaciti) u projektu na kome radi.

“Godzila” (koju sam gledao, pa čak nešto i pisao o njoj ovde) je bila krajnje nezanimljiv film što je, priznaćete, prilično teško napraviti, kada, kao glavni lik, imate  džinovsko čudovište. Ma šta jedno, ima ih bar dva u filmu. I ne samo to, nego u “Godzili” glume glumčine (Watanbe,Cranston,Hawkins,Binoche) koji su upotrebljene/iskorišćene isto onoliko koliko je sadašnji preDs(b)ednik iskoristio svoju diplomu.

Tako je i u ovoj tzv. “Star Wars story” Edwards (miljenik korporacija) od majstora Mikkelsena Madsa napravio grandiozno neiskoriščen lik dok je od Šuma Whitakera napavio karikaturu (što, doduše, i nije bilo teško). Edwards je, baj de wej, osim što je beskičmenjak, priznajem, i talentovani zanatlija. Njegovi filmovi su svakako korektno i, sa tehnički strane, dobro snimljeni.

Pričati o tome kako su specijalni efekti u “Rouge One” odlični i kako ima par spektakularnih (i lepih) scena borbi u svemiru (a i na zemlji) je pomalo smešno jer, ako ništa drugo, od filmova koji koštaju preko 100 (200,300…) miliona dolara tako nešto se mora očekivati. Zbog toga,  a i zbog toga što je definitivno zanimljiviji od “Godzile”, za “Rogue One” ne mogu da kažem da je loš.

Takođe ne mogu reći i da je dobra, ova, prva, priča iz univerzuma “Ratova Zvezda” u kojoj (kao) nema naših omiljenih likova iz prvih šest, pardon, sedam filmova. Nije loša, a nije ni dobra. Ma kakve to ima veze. Bitno je da je uzela brdo para i da je servirala novi set igračaka.

Za osnovnu manu “Rogue One” nije kriv (ali jeste odgovoran) Edwards već gomila scenarista (zvanično četiri što, nezvanično, znači da ih je bilo bar još četiri) i producenti kojima je (baš me briga) Edwards dozvolio da mu se umešaju i dosnimavaju i menjaju i premontiraju, onako kako im se ćefne.

“Rogue One” ima puno novih likova koji su, a naročito zbog završnice, veoma loše postavljeni/predstavljeni tako da publiku (mene) baš zabole kada, da upotrebim izraz mojeg sina, “crknu” u filmu. A ovde je izuzetan važan taj moment “crkavanja”. Da ne kažem da se čitav film svodi na to.

Generalni utisak je da se 133 minuta trajanja filma često i stvarno osete. “Realistični, prljavi” vizuelni stil filma je dobrodošli novitet za ovaj serijal ali balansiranje sa pojedinim humornim upadicama i “ozbiljne” drame koju pratimo ovde deluje neubedljivo i konfuzno. I likovi… kao što već rekoh, da su bolje prikazani/utemeljeni i efekat spektakularne završnice bio bi mnogo jači i bolji. Šta reći kada je u filmu ubedljivo najsimpatičnij lik jednog robota a najefektnija scena ona u kojoj, jedan stari dobri poznanik, počini masakr a ta scena, u suštini, i nema veze sa ostatkom filma, nego je nakalamljena, nalepljena tu zbog “Nove nade” .

Neki kažu “hrabra završnica”. Ja kažem, šteta zbog igrački. Koje će još dete hteti da se igra sa mrtvacima…

Na skali od (1-6) ocena: 3

recenzija: Biograf

Biograf
Biograf

Direktor, vlasnik i suvlasnik kompanije BVIZ LTD koja je osnovana sa ciljem obeležavanja, praćenja i čuvanja ugleda lika i dela Bozze Vampira iz Zemuna. Poslednjih godina, nakon što se Bozza povukao iz javnog života, BVIZ LTD na čelu sa sjajnim Biografom, krpi kraj sa krajem pišući recenzije onih filmova koje je, uglavnom, retko ko i gledao a još ređe i čitao (te recenzije)...

- autor je svih epizoda na ovom sajtu

Nagrade:
VEMI za najbolji night soap (1999, 2001);
VOSKAR za sporedne efekte (2003);
VULICER za najbolji roman u kategoriji "Romani sa Bozzom Vampirom" (2004)

V- je prvo slovo reči VAMPIR

Articles: 1081