Stuber (2019)

Car (je) go VS Halo Taksi...

Film “Stuber” je trebao da učini za Uber ono što je kultni jugoslovenski film “Halo taksi” učinio za taksiste. To što je kultni ne znači i da je “Halo taksi” preterano kvalitetno ostvarenje ex YU filmografije ali i dalje pamtimo neke replike iz njega ili bar čarape Cece Bojković.

Sa druge strane, teško da ćemo bilo šta pamtiti iz “Struber”-a. Glavni junak je Stu i vozi Uber…od toga je nastao njegov nadimak “Stuber”. Stubera glumi Kumail Nanjiani koga pamtimo (i volimo) iz predivnog “Big Sick“-a.

Jednog dana u Uber upada detektiv Vic (Dave Bautista) koji je upravo imao očnu operaciju zbog koje naredna 24 časa ništa jasno neće moći videti. Nevolja je što mu se upravo ukazala prilika da uhvati ozlogašenog narko bosa koji mu je ubio partnerku nekoliko meseci ranije. Zbog toga Vic uz pomoć Stu-a i njegovog Uber vozila kreće u akciju…

Kumal je i ovde duhovit, Bautista prilično ubedljiv a njihova međusobna hemija u većem delu filma funkcioniše sasvim zadovoljavajuće. Uprkos tome, “Stuber” jednostavno ne uspeva da iskoristi prethodne pomenute potencijale.

Kao što već napisah, replike koje Kumal izgovara (na svoj karakterističan autentičan način) jesu smešne…na papiru. Često one na (malom) ekranu deluju prilično neprilične za trenutke u kojima se izgovoraju. To jest, da budem precizniji, nekako tajming izgovaranja šala nije dobar…sve vreme sam mislio “ovo bi moglo biti urnebesno, samo da je svoj monolog započeo/završio koji momenat ranije”.

Čini mi se da je za tu asinhronizaciju humora i akcije najodgovorniji kanadski režiser Michael Dowse koji iza sebe ima zavidnu (u broju filmova) karijeru. Doduše, nijedan njegov film gled’o nisam…a bome ni ne želim, nakon ovog.

Osim nevolja sa ritmom postoje određeni (kompletni) delovi koji nisu ni trebali da se nađu u ovom filmu. Napr. ona scena “sukoba” između Vic-a i Stu-a u prodavnici u kojoj Stu radi. Em je predugo trajala em nije bila ni nešto smešna.

I da, kada već pominjem predugo trajanje, “Stuber” zvanično traje samo 93 minuta. Nezvanično (i u poverenju) nema šanse da poverujete da traje samo 93 minuta…

Dobitnica oskara Mira Sorvino takođe ne traći talenat u ovom filmu…jer ga ni nema…

Za kraj, “Stuber”, bez obzira koliko je kao celina neuspešan, nije od onih filmova koji ćete mrzeti. Jednostavno, o njemu više nećete razmišljati kada se završi. Nekada je bolje i tako…

Na skali od (1-6) ocena: 2 +

Biograf
Biograf

Direktor, vlasnik i suvlasnik kompanije BVIZ LTD koja je osnovana sa ciljem obeležavanja, praćenja i čuvanja ugleda lika i dela Bozze Vampira iz Zemuna. Poslednjih godina, nakon što se Bozza povukao iz javnog života, BVIZ LTD na čelu sa sjajnim Biografom, krpi kraj sa krajem pišući recenzije onih filmova koje je, uglavnom, retko ko i gledao a još ređe i čitao (te recenzije)...

- autor je svih epizoda na ovom sajtu

Nagrade:
VEMI za najbolji night soap (1999, 2001);
VOSKAR za sporedne efekte (2003);
VULICER za najbolji roman u kategoriji "Romani sa Bozzom Vampirom" (2004)

V- je prvo slovo reči VAMPIR

Articles: 1084

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.