Star Wars: The Force Awakens (2015)

Ko je, doDžedaja, ovaj mrski i grozni Snouk ?

Daleke 1983 godine završena je saga o Skajvokerima. Lea i Han su imali čopor dece I živeli su dugo i srećno sa Čubakom. Luk je osnovao Džedaj akademiju koja je postala poznata širom univerzuma kao najbolja na svetu te je čak uspela da po popularnosti prestigne i ugledni Mega Trend univerzitet. Ništa nije pomoglo ni to što je  njegov vlasnik, lepi Mića, otvorio  DžeJda katedru, Lukova akademija je i dalje bila najbolja.

A onda je mračni Dizni kupio svet(l)og Lukasa i napravio nastavke. Ovo je priča o njima…ovo je priča o mračnoj i svetloj strani happy meal igračaka. Ovo je priča o novoj trilogiji.

Džordž Lukas, autor originalne trilogije, u nekom od svojih davnih intervjua, pomenuo je da „New Hope“ u stvari četvrti deo zamišljenje deveto-tomne devetologije. Iz nekog razloga, novinari (a i fanovi), uhvatili su se toga kao pijani plota, te su često prozivali mega cara Lukasa da napravi te nove filmove. Džaba je bilo što je kasnije objašnjavo da je i on bio tada pijan kada je dao tu izjavu i da ga interesuju mnogo više neke druge stvari u životu (te je napr. producirao film o patku). Inspirisan tom njegovom  borbom nastao je i tekst njegove (Lukasove) čuvene pesme „Lična karta“ u kojoj „krvari i traži zid da glavu udari“.

Borba je bila strašna ali Lukas je izdržao i nikada više u svom životu nije napravio ni jedan film koji ima veze sa originalnom trilogijom. Bar se ja toga ne sećam.

Elem, 2012 godine, zbog obilnog krvarenja  (previše udaraca u zid glavom) i potrebama da pokrije troškove lečenja, Lukas odlučuje da proda kompletnu svoju kompaniju (zajedno sa onim patkom) dobrom džinu Dizniju. Učinio je to za neku siću od četiri milijarde dolara.

Dobri duh Dizni, prvo što učini beše da ispuni Lukasovo davno obećanje i ostvari snove svim fanovima ovog van vremenskog i van galaktičkog spektakla. I tako, ovaj veliki humanista i dobrotvor, sa željom da usreći milone dece već 2015 godine dariva svima nama novi, sedmi deo, „The Force Awakens“.

Normalno, za taj prvi nastavak u novoj trilogiji, postojao je samo jedan čovek u galaksiji celoj koji je mogao dostojno zameniti Lukasa.

Naravno Džej.

„Buđene sile“ je film koji niti miriše niti smrdi. Dovoljno je kompetetno režiran (JJ Abrams) da ne bude loš, sa pričom koja je dovoljno slična originalu a da ne kažemo da je u pitanju sto procetna kopija…jer nije… više je u pitanju devedeset procetna.

Umesto mladog i lepog Luka imamo mladu i lepu Rej, siroče sa planete Takodana, koja je veoma vešta u krađi i mačevanju. Umesto Imperije imamo „Prvi Red“ . Prvi Red je isto što i imperija samo se tako ne zove.

Umesto mladog i lepog Han Sola imamo pilota Po-a koji umesto R2-D2 ima BeBe(šou)-8 (koji btw. izgleda odlično kao velika plastična čaša za sokove u bioskopima).

Umesto Dart Vejdera imamo Kajlo Rena a umesto Čubake tu je i Fin…i tako dalje…i tako dalje.

Na sreću, imamo ovde i dovoljno starih likova te samo zbog njih vredi odgledati ovaj film. Ostareli Harison Ford sa svojim drugarom Čubakom se trudi u svakom momentu da ovom projektu udahne život tj. silu, i sama njihova pojava je dovoljna da vam srca budu ispunjena…

Priča se vrti oko potrage za nestalim Skajvokerom čije je ime Luk. Za njega ste verovatno svi čuli ali, kada odgledate ovaj film, shvatićete da  ni Luk jeo niti Luk mirisao.

I to je to što se zapleta i raspleta tiče. Nikada nisam voleo da dajem spojlere pa bilo to i za  ove X wing-ove.

Ovih dana se počeo prikazivati nastavak o poslednjem Džejevima, pardon, o poslednjim Džedajima. Jedva čekam da saznam ko je u stvari taj Snouk, zašto je Rej „odabrana“ i šta će novo učiniti naš Luk Skajvoker sa svojim mačem u ruci.  Takođe jedva čekam da vidim nove plišane igračke koje ćemo moći da kupimo od Diznija. Siguran sam da će nam na ta i na mnoga druga pitanja (u vezi igračaka) ovaj film dati upravo odgovore koje svi očekujemo.

 

============

Ocena u Star Wars univerzumu (od 1-5): 3+

========================================

Iskreno, mene za „Force Awaken“ koji sam odgledao negde u ovo doba, pre tačno dve godine, vežu samo prijatne uspomene.  Bio je to prvi film koji sam odgledao u bioskopu sa mojim klincima a da nije u pitanju crtani… Film je toliko jednostavne i lako prative strukture da mi je mlađi sin još negde na početku rekao, „Tata, čitaj mi samo ono što je važno“. Naravno, kupio sam im kasnije i Kajl Renov mač a bome i masku.

Biograf
Biograf

Direktor, vlasnik i suvlasnik kompanije BVIZ LTD koja je osnovana sa ciljem obeležavanja, praćenja i čuvanja ugleda lika i dela Bozze Vampira iz Zemuna. Poslednjih godina, nakon što se Bozza povukao iz javnog života, BVIZ LTD na čelu sa sjajnim Biografom, krpi kraj sa krajem pišući recenzije onih filmova koje je, uglavnom, retko ko i gledao a još ređe i čitao (te recenzije)...

- autor je svih epizoda na ovom sajtu

Nagrade:
VEMI za najbolji night soap (1999, 2001);
VOSKAR za sporedne efekte (2003);
VULICER za najbolji roman u kategoriji "Romani sa Bozzom Vampirom" (2004)

V- je prvo slovo reči VAMPIR

Articles: 1082