The Lost City aka Izgubljeni grad (2022)

When the Going Gets Tough, the Tough Get Going...

“Izgubljeni grad” je izgleda najbolje što trenutno može Holivud da nam ponudi iz svoje mejnstrim romantično avanturističke kuhinje koja nam je nekada donosila prave specijalitete poput “Lova na zeleni dijamant”

Namerno pominjem taj biser tj. dijamant iz osamdesetih jer se i “The Lost City” direktno (i nažalost na svoju štetu) referira na Zemikisov film.

I ovde je glavna junakinja popularna autorka (književnica) niza romatničo avanturističkih romana koja se, sticajem još neverovatnijih (od “Romancing the Stone”) okolnosti nađe direktno u središtu potrage za tajnim blagom izgubljenog grada na jednom egzotičnom ostrvu.

I tu se, otprilike, sve sličnosti završavaju jer “Izgubljeni grad” gradi svoju priču kao neku vrstu parodije na slične filmove a ne kao klasičnu romansu.

Briljantna, ali povučena autorka Loreta Sejdž (Sandra Bulok) provela je svoju karijeru pišući o egzotičnim mestima u svojim popularnim ljubavno-avanturističkim romanima sa zgodnim modelom sa naslovne strane Alanom (Čening Tejtum), koji je svoj život posvetio otelotvorenju lika heroja „Deš. ” Dok je na turneji na kojoj promoviše svoju novu knjigu sa Alanom, Loretu kidnapuje ekscentrični milijarder (Danijel Radklif) koji se nada da će ga ona odvesti do blaga drevnog izgubljenog grada iz njene najnovije knjige. Želeći da dokaže da može da bude heroj i u stvarnom životu, a ne samo na stranicama njenih knjiga, Alan kreće da je spase.

Nažalost, režija braće Nee (Aaron i Adam) nije dovoljno poletna da pokrije one duge periode filma kada je scenario (opet braća Nee sa još par “kolega”) jednostavno monoton i neduhovit.

[imdb]tt13320622[/imdb]

To je i osnovna zamerka filmu. 112 minuta “proleti” kao 152 minuta. Između Bulok i Tejtuma nema uopšte nekakve “hemije” i to ne zbog razlike u godinama (starija je Sandra čitavih 16…godina) već zbog toga što je Bulok oduvek bilo jedno šarmantno čeljade koje nam je mnogo toga otkrivalo (i glumilo) svojim neodoljivim “grimasama”. Sada je ova baka (59 godina ima) zahvaljujući nizu estetskih operacija totalno poništila mogućnost da se na njenom kamenom licu bilo šta razazna…jer tajna je u osmehu…

Ovo je slika iz 2005 godine, defintivno tada nije bila poklonik operacija…

Opet, ona (Sandra) tvrdi da nije išla pod nož te i ja možda i previše baljezgam. Mislim, mora da sam muška šovinistička svinja što mi se duo Majkl Daglas/Ketlin Tarner (10 godina razlike) ili napr. Keri Grant/Odri Hepbern mnogo (25 godina razlike) mnogo više dopao.

Da ne zaboravim…kada već pominjem “hemiju”. Tih desetak minuta u kojima se pojavljuje Bred Pit su najzabavniji deo filma i stvarno se nadam da će Bulok i Bred napraviti neki pravi zajednički film a ne samo iz “zezanja” tj. prijateljstva gostovati u projektima kod jednog i drugog.

Juče se “The Lost City” pojavio online. Mada sam ga ja pogledao u bioskopu mislim da će te više uživati u njemu kod kuće….jer, ako ništa drugo, možete da radite i neke druge stvari tokom tih dosadnih delova…

Na skali od (1-6) ocena: 3-/(2+)

Biograf
Biograf

Direktor, vlasnik i suvlasnik kompanije BVIZ LTD koja je osnovana sa ciljem obeležavanja, praćenja i čuvanja ugleda lika i dela Bozze Vampira iz Zemuna. Poslednjih godina, nakon što se Bozza povukao iz javnog života, BVIZ LTD na čelu sa sjajnim Biografom, krpi kraj sa krajem pišući recenzije onih filmova koje je, uglavnom, retko ko i gledao a još ređe i čitao (te recenzije)...

- autor je svih epizoda na ovom sajtu

Nagrade:
VEMI za najbolji night soap (1999, 2001);
VOSKAR za sporedne efekte (2003);
VULICER za najbolji roman u kategoriji "Romani sa Bozzom Vampirom" (2004)

V- je prvo slovo reči VAMPIR

Articles: 1081

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.