Looper (2012)

Cigla po cigla i eto nam ove godine Poslednje cigle....

Siguran sam da je je jedan od glavnih razloga što je, te kobne 2012 (a pre još kobnije 2017) Dizni isplatio Lukasa, bio upravo ovaj film.  Jer, nakon što su ga odgledali ,pomisliše  glavešine u Dizniju, ovaj Rian Johnson je jedini čovek na svetu koji može da snimi epizodu 8 u Star Wars. I tako su napravili plan…čuveni Boldrik Rajan Džonson plan. Kupiće Lukasovu impreriju, napraviće zbrda zdola sedmi deo a onda će majstor Džonson da sve sredi.. i ne samo to…čeka nas i Rajanova trilogija iz sveta Star Wars…pod nezvaničnim nazivom “Rajanove ćerke”.

U toj nekoj distopijskoj budućnosti postojaće zanimanje Luper (looper), osoba koja se oslobađa leševa za mafiju. Pošto je ovo SCFi, taj posao izgleda malo drugačije.  Naime, sada se žive osobe, sa kapuljačom na glavi, šalju u budućnost tj. u sadašnjost ili, tačnije, u prošlost gde ih dočekuje “Looper”. On  ih egzekucira (egzekutuje,eliminira), i tek nakon toga, kada onaj živi postane mrtav leš, uklanja njegovo telo. Ne, nije ovo toliko komplikovano (koliko, kada dobro razmislimo, stvarno glupo) za razumevanje…mislim, jeste ono što sam napisao, ali verujte, u filmu je to mnogo bolje opisano. Elem, komplikacija nastaje kada Džou “Luperu”  (Lewitt) pošalju njega samog (Bruce Willis). Shvatate ?

Lewitt je mladi Willis.

Osim zanimljivo/besmislene priče “Looper” svoj uspeh, na blagajnama a i kod nežnih kritičarskih duša, najviše zaslužuje zbog upečatljivih glumačkih interpretacija dvojce, već pomenutih, dvojaca (bez kormilara) Bruce i Josepha (Gordona).

Mislim, ipak, da je za ljubav stručne javnosti najviše zaslužan režiser i scenarista Rian Johnson, koji im je zauvek zauzeo srce svojim (vrlo dobrim) debijem “Brick” o kome sam već pisao.

Kao i većina, umalo pa odličnih/dobrih, filmova i “Looper” ima problem sa svojom završnicom. Jeste se pri kraju Rian Johnson “raspojasao” za sve pare, i ima tu stvarno spektakularnih scena, koji doduše deluju kao omaž nekim filmovima koje Rian voli (znači, nisu baš originalne) a bome volim i ja…

Rupe u “Looper”-u kao i pojedini, ne baš najbolji (ili prostije rečeno glupavi), momenti i postupci određenih likova, su dovoljne da nam “Looper” ostane samo u sećanju kao jedan okej, ali ništa više od toga, film.

Režija: Rian Johnson

Glume: Jospeh Gordon-Levitt, Bruce Willis, Emily Blunt, Piper Perabo

Na skali od (1-6) ocena: 3+  

 

Gimitrije Verzić (Tihi)
Gimitrije Verzić (Tihi)

Čuveni duh sa plavim okom (a od susreta sa Bozzom postao je duh sa dva plava oka), propali kandidat za kandidata studenta filmske režije i beskompromisni (takođe propali) filmski kritičar koga ste svi imali priliku da upoznate u prelomnoj, epoholno dvodelnoj epizodi "Bioskop Sloboda" Svojim autorskim tekstovima o filmu on će definitivno oplemeniti ovaj prostor.
Takođe, Gimitrije fanatično gleda televiziju pa možemo očekivati i njegove tekstove na tu temu. Od 1.11.2023 gurnut je u ilegalu.

Articles: 144