Brick (2005)

Ko bi rekao da će autor ovog filma 2017 godine režirati Star Wars ?

“Brick” iliti “Cigla” je “buk baj d’ buk” klasični noir film iz tamo nekih četrdesetih godina prošlog veka.

– Da li imamo tvrdoglavog privatnog detektiva koji dobro bije pesnicama (a i dobro podnosi batine)?

Check.

– Da li imamo fatalnu žensku ?

Check.

– Da li vizuelno dominiraju slabo osvetljeni kadrovi, tačnije, režiser voli da se poigrava sa svetlošću i senkom ?

Check.

“Brick” upada u tzv. “neo noir” filmove, znači, one snimljene nakon zlatnog holivudskog noir perioda. Kao glavne (i bitne) primere naveo bih “Kinesku četvrt” i “Poverljivo iz L.A.”. To je jednostavno žanr kome će se autori uvek vraćati. Da li zbog toga što nam je podario pregršt filmskih (van vremenskih) klasika poput “Malteškog sokola“, “Laura” ili napr. jedan o kome smo već pisali, “Belo usijanje” ili zbog toga što su njegovi centralni motivi klasične (mračne) ljudske slabosti poput pohlepe ili zbog fatalizma svojih junaka ? Verujem da ima istine u svim ovim pretpostavkama .

Postoji jedna fina specifičnost koja izdvaja “Brick” iz niza modernih pogleda/omaža noir pokretu. “Brick” je smešten u svet srednje škole. Mada ima karaktere koji su “veći od života” svi oni su, u suštini, samo deca. Tako napr. glavni “vođa bande” živi sa majkom koja im peče kolače i nema pojma čime joj se potomak bavi. “Detektiv” je srednjoškolac a fatalne ženske su tinejdžerke.

Naš heroj (?)  pokušava da otkrije šta se dogodilo devojci (koju je voleo) sa kojom je raskinuo nekoliko meseci pre sudbonosnog događaja koje nam prikazuju prvi kadrovi filma. Tačnije, prikazuju nam posledice tog događaja.

Joseph Gordon-Levitt je sjajan u ulozi školskog  “otpadnika” a Lukas Haas u svojoj epizodi master mind invalid kriminalca je gotovo jednako ubedljiv

Režija je precizna i efikasna. U okvirima skromnog budžeta od tek nekih 500 000 dolara usudio bih se reći da je  režija i spektakularna. Scenario je pravi Hametovski. Ako kažem da je za scenario i režiju odgovoran samo jedan čovek i dodam da mu je ovo debitansko ostvarenje mislim da ćete se složiti samnom da je zaslužio naklon (i da mu se skine kapa sledeći put kada naletite na njega).

Zato jedno “Bravo !!!”

 Dobro, dosta hvale. Ono što je prednost ovog filma istovremeno mu je i glavna mana. Dok (gotovo da) mogu da poverujem u muške likove, fatalne ženske ne piju vodu (a ni viski). Mada su i Emillie De Raven, Meagan Good i naročito Nora Zeheter pružile solidne uloge čini mi se da je autor bio i previše ambiciozan.

Dijalozi koji izlaze iz usta naših proto/anti/gonista ipak više pripadaju nekim zrelijim ljudima sa puno kilometara/prašine iza sebe. To što ti  dijalozi liče kao da su gotovo hirurško precizno preuzeti iz nekakvog “hardboiled” književnog dela, mada takva bila i namera autora, poneki put deluju previše izveštačeno i neprimereno.

Uprkos tome, “Brick” je jedno zanimljivo gledalačko iskustvo i ukoliko ste strpljivi za relativno spori tempo filma i povremene dijaloške egzibicije (meni ni jedno ni drugo nije mana) pogledajte ovaj film. Vredi.

Režija: Rian Johnson

Glume: Joseph Gordon-Levitt, Emillie De Raven, Meagan Good, Lukas Haas

Na skali od (1-6) ocena: 4

recenzija: Biograf

Biograf
Biograf

Direktor, vlasnik i suvlasnik kompanije BVIZ LTD koja je osnovana sa ciljem obeležavanja, praćenja i čuvanja ugleda lika i dela Bozze Vampira iz Zemuna. Poslednjih godina, nakon što se Bozza povukao iz javnog života, BVIZ LTD na čelu sa sjajnim Biografom, krpi kraj sa krajem pišući recenzije onih filmova koje je, uglavnom, retko ko i gledao a još ređe i čitao (te recenzije)...

- autor je svih epizoda na ovom sajtu

Nagrade:
VEMI za najbolji night soap (1999, 2001);
VOSKAR za sporedne efekte (2003);
VULICER za najbolji roman u kategoriji "Romani sa Bozzom Vampirom" (2004)

V- je prvo slovo reči VAMPIR

Articles: 1081

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.