White Heat (1949)

Postoje filmovi i postoje FILMOVI. Nevolja je što u ovom podnaslovu sve ide velikim slovom. A ovaj jedan od onih VELIKIH ultimativnih FILMOVA koji su definisali istoriju i žanr.

Režija: Raoul Walsh

Glume:   James Cagney, Edmond O’Brien, Virginia Mayo                      

O čemu se ovde radi: 

 Gangster (o kako divne starinske reči) Coddy Jarret (maestralni James Cagney), inače sadista i psihopata sa edipovim kompleksom, nakon krvave pljačke poštanskog voza završava u zatvoru. 

Ključna reč iz naziva filma:

Heat

Ako bi opisao jednom rečju ovaj film koju bi reč upotrebio:

Cagney

Ima li tu nešto zanimljivo ?

Ovde pričamo o filmskom klasiku. Nezaobilaznom lektirom za svakoga ko voli film. Kako biti originalan na temu o kojoj je već ispisano brdo zanimljivih tekstova… ovaj film se bre izučava u školama. Ali ajde da pokušam….barem da ukažem na neke, možda manje istaknute detalje. Napr. Raoul Walsh. Ovaj gigant američkog filma nezasluženo je u senci nekih režisera koji su radili (i stvarali) u to doba.  Pregršt režija (IMDB nam daje podatak o čak 139 !), različitih žanrova, Walshova kinematografija nam krije pravo filmsko blago. Za razliku od napr, Johna Forda koga su i tada smatrali velikim autorom i koji je snimao filmove nagrađene oskarima i za režiju i za najbolji film, Walsh je proglašavan samo korektnim zanatlijom. Tek kasnije, nakon završene karijere i kritika i javnost je počela sa više uvažavanja da posmatra njegovu filmografiju. A ona je stvarno impresivna… pomenuću ovde samo još tri  filma koja neizostavno morate videti: High Siera,They Died with Their Boots On,  Gentlmen Jim. 

Šta je dobro u ovom filmu ?

Nesumnjivo je uloga James Cagney ona po kojoj ljudi pamte ovaj film. Njegova rečenica 

“Made it, Ma! Top of the world!” je ušla u filmske anale

Šta je još dobro u filmu ?

 White Heat je i dalje, i nakon 60 godina, veoma interesantan film. Napr. interesantno je videti koju je tehnologiju tada koristila policija za utvrđivanje lokacija automobila na kome je bio zakačen odašiljač. 

Takođe, i dalje je “Belo usijanje” jedno uzbudljivo i napeto ostvarenje. Možda je tehnologija zastarela ali ovaj film to svakako nije.

Šta je loše u ovom filmu ?

Pogledajte ovaj kaksaderski poduhvat !!! Pa zar to može biti loše ?

Šta je još loše u ovom filmu ?

Ovo dvoje su loši. Mislim, takvi su im karakteri/likovi. Inače, i Virginia Mayo i nesrećni Steve Cochran (umro pod sumnjivim okolnostima u 48 godini života) su sasvim solidni u o ovom filmu.

Postoje li bolji filmovi od ovog ?

Malo

Postoje li lošiji filmovi od ovog ?

? Kakvog li glupog pitanja. Da mi je samo znati koji glupan se setio da ga pita…

Vredi li ovo gledati ?

Ako još niste, što pre…i onda ga redovno uzimajte u normalnim dozama na svakih 4,5 godina.

Zaključak za kraj:

Klasik. Istinski klasik.


Na skali od (1-6) ocena: 5+

recenzija: Gimitrije Verzićduh sa dva plava oka 

Gimitrije Verzić (Tihi)
Gimitrije Verzić (Tihi)

Čuveni duh sa plavim okom (a od susreta sa Bozzom postao je duh sa dva plava oka), propali kandidat za kandidata studenta filmske režije i beskompromisni (takođe propali) filmski kritičar koga ste svi imali priliku da upoznate u prelomnoj, epoholno dvodelnoj epizodi "Bioskop Sloboda" Svojim autorskim tekstovima o filmu on će definitivno oplemeniti ovaj prostor.
Takođe, Gimitrije fanatično gleda televiziju pa možemo očekivati i njegove tekstove na tu temu. Od 1.11.2023 gurnut je u ilegalu.

Articles: 143

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.