X Files 2016… na pola puta

Neki put je bolje ostati samo nostalgičan i ne kopati po prošlosti...

Da ne dužim i ne pišem eseje o ovom voljenom čedu devedesetih koji se ovih dana povampirio. O tom, prošlom, ipak samo još ovoliko.

“X Files” je bila super važna serija u mom životu i zajedno sa “Homicide: Life on the Street”  najvoljenija iz tog perioda. Obe su započele svoj TV život 1993 godine i obe su bile prikazivane, ovde kod nas, na, naravno, najomiljenoj i najvažnijoj TV stanici.

I dok “Homicide” nije dočekao 21 vek (1999 je ugašen zbog slabog rejtinga ) “X files” se polako ali sigurno pretvarao u dinosaurusa koji je odbijao da umre.  Nekoliko poslednjih sezona nije ličilo ni na šta  a glavni story-arc, koji je od početka bio na klimavim nogama, ta čuvena zavera vanzemaljaca i tajnog vladajućeg establišmenta, se pretvorio gotovo u paronoidnu parodiju.  “X Files” je morao umreti znatno ranije a sudeći po ovim nastavcima koji nam stižu 2016 u vidu mini serijala od samo 6 epizoda, za “X Files” je bolje da je ostao “dead and buried”.

the-x-files-2016-final-trailer

Prva epizoda je fascinatno negledljiva, prepuna dijaloga koje umorni Molder i Skali izgovaraju sa tolikim žarem i uverenjem koji, ako ne i više, pokazuju “glumci” u pornićima, s’tim što za razliku od pomenutih, ono što sledi je znantno zanimljivije od onog što nam Chris Carter pruža u prvoj epizodi koja simbolično ima naziv “My Struggle”. Druga epizoda jeste bolja od prethodne ali i takva liči na ne neku (ispod)prosečnu epizodu “X files” iz svog zlatnog doba.

Treća je naravno ponajbolja možda zato što u današnjem svetu i sa ovakvim (gotovo istovetnim) konceptom “X files” i može samo funkcionisati kao parodija.

Teško da će preostale tri epizode uticati na moje konačno mišljenje o ovom revival-u ali ako bude tako očekujte i nastavak ovog teksta. Jer ipak;

x-files-revival-2016-poster

p.s. namerno nisam pomenuo još jednu meni verovatno i najomiljeniju seriju iz devedesetih čiji nastavak očekujemo krajem ove godine. Emitovana je 1990-1991 i prekinuta nakon kraja druge sezone sa verovatno najintrigatnijim i istovremeno najfrustrurijaćim cliffhanger-om koja je neka TV serija imala. I ne, u svom nazivu ta serija nema reč NAJ…

Biograf
Biograf

Direktor, vlasnik i suvlasnik kompanije BVIZ LTD koja je osnovana sa ciljem obeležavanja, praćenja i čuvanja ugleda lika i dela Bozze Vampira iz Zemuna. Poslednjih godina, nakon što se Bozza povukao iz javnog života, BVIZ LTD na čelu sa sjajnim Biografom, krpi kraj sa krajem pišući recenzije onih filmova koje je, uglavnom, retko ko i gledao a još ređe i čitao (te recenzije)...

- autor je svih epizoda na ovom sajtu

Nagrade:
VEMI za najbolji night soap (1999, 2001);
VOSKAR za sporedne efekte (2003);
VULICER za najbolji roman u kategoriji "Romani sa Bozzom Vampirom" (2004)

V- je prvo slovo reči VAMPIR

Articles: 1085

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.