Stowaway (2021)

Snimljen u Nemačkoj 2019 godine...

Joe Penna je pre “Stowaway” (što bi preveli otprilke kao slepi putnik) režirao još samo “Arktik” sa Mads Mikkelsen-om. Nisam još gledao taj, kažu interesantan, film ali znam da je i on što se tiče teme veoma sličan kao i ovaj o kome ćemo pričati danas.

U “Arktiku” pratimo sudbinu izolovanog pojedinca koji pokušava da preživi u nemogućim uslovima. U “Stowaway” imamo trojku (tačnije četvorku) koja se takođe bori za život samo ovog puta u izolovanoj svemirskoj letelici u kosmosu.

Zaplet je veoma jednostavan. Troje kosmonauta (iskusna pilotkinja i dvoje naučnika) kreću u dvogodišnju misiju na Mars. Neposredno nakon uzletanja otkriće da imaju i jednog “slepog putnika”, inžinjera održavanja koji je nekako, neprimećen (?) ostao zaglavljen u međuprostoru broda, u nesvesti nakon povrede.

To i ne bi bio problem da prilikom njegovog spašavanja jedan krucijalan deo letelice nepovratno pokvaren. Ono što sledi je borba za život i teške moralne dileme koje im predstoje kada shvate da neće imati dovoljno kiseonika za sve na brodu….

Zahvaljujući dobrim glumcima ( Anna Kendrick (A Simple Favor aka Slatka mala tajna (2018)), Toni Collete (Little Miss Sunshine (2006)), Daniel Dae Kim, Shamier Anderson) (relativno) okej scenariju, dešavanja na ovoj letelici smrti će te, opet relativno, lako ispratiti. Svaki od likova deluje dovoljno dobro izgrađeno da bi vam do njegove sudbine stalo (tanano igrajući na žici onog šta je moralno a šta je podobno ili praktično) što je izuzetno značajno za ovakav tip filmova.

Jer…šta vam vredi brdo akcije ili neverovatnih dešavanja ako vam je u filmu iz podžanra “survival” drama/trilera baš briga za te protagoniste i njihove sudbine…

Ispod ove fotografije bi najbolje išao jedan izuzetno politički nekorektan komentar koji bi se bazirao na jednoj lošoj fori ali pošto smo PG13+ sajt odlučio sam da ga preskočim…

Penna uspeva da iz malog klaustrofobičnog prostora izvuče mnogo toga da “Stowaway” ispadne na kraju jedan sasvim korektan SF film, a u završnici, i veoma intezivan i napet.

Ono što ne uspeva (a jedan je i od scenarista) je da početnu postavku učini bar malo verovatnom. Ako uspete da se pomirite/prihvatite kako su naši junaci uopšte dospeli u ovakvu situaciju i da je takav (apsolutno nemoguć) previd na početku nekako ipak moguć onda će te lakše uživati u ostatku filma.

Drugi problemi su vezani za tempo (116 minuta je ipak predugo) i neke i suviše patetične situacije i motivacije (na sreću nema ih puno). Takođe, ne pomaže ni to što ipak sve vreme dok gledate “Stowaway” na umu morate imati i jedan gotovo perfektan predstavnik preživljavanja u svemiru. Naravno mislim na “Gravity (2013)

[my_movie_db id=559581]

Ljubitelji SF koji insistiraju na S (sience) će svakako naći puno toga zanimljivog u ovoj psihološkoj drami… onima kojima je S pre svega asocijajacija na Star Wars i Space opere, “Slepi putnik” će biti prilično dosadan…

Na skali od (1-6) ocena: 3+

Biograf
Biograf

Direktor, vlasnik i suvlasnik kompanije BVIZ LTD koja je osnovana sa ciljem obeležavanja, praćenja i čuvanja ugleda lika i dela Bozze Vampira iz Zemuna. Poslednjih godina, nakon što se Bozza povukao iz javnog života, BVIZ LTD na čelu sa sjajnim Biografom, krpi kraj sa krajem pišući recenzije onih filmova koje je, uglavnom, retko ko i gledao a još ređe i čitao (te recenzije)...

- autor je svih epizoda na ovom sajtu

Nagrade:
VEMI za najbolji night soap (1999, 2001);
VOSKAR za sporedne efekte (2003);
VULICER za najbolji roman u kategoriji "Romani sa Bozzom Vampirom" (2004)

V- je prvo slovo reči VAMPIR

Articles: 1081

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.