A Simple Favor aka Slatka mala tajna (2018)

„A Simple Favor“ je relativno jednostavna priča ekranizovana na jedan „izuzetno komplikovan“ način koji pokušava da miksuje komediju, triler, satiru pa čak i horor. Uglavnom neuspešno.

Kao što ni naši filmski distributeri izgleda nisu mogli da smisle odgovarajući prevod za „A Simple Favor“,  te ga reklamiraju kao „Slatka mala tajna“ a u bioskopu/titlu kao „Milo za drago“, pokazalo se da  ni režiser Paul  Feig nije bio siguran koji film želi da snimi.

Anna Kendrick je Stephanie po zanimanju vlogerka (znam da znate šta to znači, još je Vuk Karadžić pisao o tom virtuelnom zanimanju u pesmi „Zidanje Zorannah na kreme i Baka Prase na besmislene teme“). To što na vlog-u uglavnom prikazuje kako sama pravi hranu nema nikakve veze sa njenim statusom samohrane majke.

Film počinje upravo sa njenim vlogom u kome nas obaveštava da je njena najbolja  prijateljica Emily (Blake Lively) nestala. Odmah, gotovo već u sledećoj rečenici, saznajemo da je Stephanie upoznala Emily pre nekoliko nedelja (i već su postale najbolje drugarice) a onda, hronološki, počinjemo da gledamo tu (kratkotrajnu) istoriju njihovog prijateljstva.

Emily je fensi šmensi poslovna žena koja je u srećnom braku sa Seanom (Henry Goldingom), nekadašnjim one-hit piscem a sadašnjim profesorom. Osim što živi u raskošnoj kući i oblači se kao sa modnih pista istovremeno je (naravno)  i u ozbiljnim novčanim problemima (znate ono…i bogati plaču).

 I tako, dok se njihovi sinovi druže, druže se i majke, i polako, uz martini, otkrivaju svoje slatke male tajne. Kada Emily zamoli Stephanie za jednostavnu uslugu, da pokupi njenog sina iz škole,  a potom jednostavno nestane, ako budete gledali film, otkrićete i šta se tu sve desilo i ko je kome vratio milo za drago.

 Bazični zaplet nije preterano originalan ali, na papiru, deluje dovoljno interesantno da se napravi solidan triler. Kada imate dve harizmatične glumice (a Kendrick i Lively ovde svakako jesu) i relativno zanimljivu premisu, teško je napraviti baš loš film. Osim ako niste Feig.

 Ne znam kakve je instrukcije Feig davao glumcima ali kao da svaki od njih glumi u drugačijem filmu. Od epizodista kojima je  dozvoljeno da gotovo nekontrolisano odu u „ful razuzdani komični mod“  do onih koji su sve vreme mrtvo ozbiljni, preko totalno različitog ključa u kome igraju glavne junakinje.

  Lively je tipična fan-fatal plavuša  izašla iz starih, crno belih, noir filmova  i sasvim je dobra u toj ulozi. Sa druge strane Kendrick je simpatična smotana i stidljiva domaćica (sa tajnama koje nisu samo kulinarske) koja više podseća na inspektora Kluzoa nego na Miss Marple.  To naravno nije problem jer smo gledali  gomilu komično parodičnih krimi komedija koje su, zaista, i bile smešne. Ne, ovde je problem što „A Simple Favor“ sve vreme ne zna šta je, te se tonalano menja iz komedije u ozbiljnu dramu, iz drame u satiru, iz satire u triler pa opet u parodiju. I najgore od svega je što sve to deluje prilično izveštačeno i često dosadno.

Neke situacije se raspliću kvazi Herkul Poaro monolozima ali bez neophodne propratne slike dok pak neke druge retrospekcije prate odgovarajući, ali totalno neopotrebni, filmski flešbekovi. Zbog toga i onako dugačak (117 minuta) film deluje još duže.

Za kraj, pohvalio bih scenografiju i kostimografiju, muzički odabir starih francuskih hitova i nekoliko vizuelno lepo stilizovanih  scena. U središnjici, kada Stephanie započne istragu “Slatka mala tajna” dobije malo na živosti a gledalac se ponada da sledi bolje parče filma. Avaj, “Milo za drago” se gotovo raspadne u parodično besmislenoj završnici.

  Kada sam birao ovaj film da pogledam u bioskopu pošao sam od logike da je on među trenutnom trojkom (The Nun, The Predator) najmanje loš. Ako sam bio u pravu onda mi se crno piše kada budem pogledao preostala dva filma.

Na skali od (1-6) ocena: 2+

Biograf
Biograf

Direktor, vlasnik i suvlasnik kompanije BVIZ LTD koja je osnovana sa ciljem obeležavanja, praćenja i čuvanja ugleda lika i dela Bozze Vampira iz Zemuna. Poslednjih godina, nakon što se Bozza povukao iz javnog života, BVIZ LTD na čelu sa sjajnim Biografom, krpi kraj sa krajem pišući recenzije onih filmova koje je, uglavnom, retko ko i gledao a još ređe i čitao (te recenzije)...

- autor je svih epizoda na ovom sajtu

Nagrade:
VEMI za najbolji night soap (1999, 2001);
VOSKAR za sporedne efekte (2003);
VULICER za najbolji roman u kategoriji "Romani sa Bozzom Vampirom" (2004)

V- je prvo slovo reči VAMPIR

Articles: 1084

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.